Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski: Susret s Putinom samo ako je tema okončanje sukoba

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/05/2022

-

08:04

RAT U UKRAJINI Zelenski: Susret s Putinom samo ako je tema okončanje sukoba
RAT U UKRAJINI Zelenski: Susret s Putinom samo ako je tema okončanje sukoba - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 89. dan rata u Ukrajini. Ukrajinski parlament produžio je ratno stanje do kraja avgusta a do tada će trajati i opšta mobilizacija. Zabranjeni su i simboli simbola ruske invazije "Z" i "V" osim u muzejima, bibliotekama, naučnim radovima i udžbenicima. Svet se suočava sa sve težim posledicama rata u Ukrajini. Pronalaze se načini kako da se nadomesti hrana iz regiona koja je blokirana u lukama, a Evropa se trudi da nađe zamenu za ruske energente. Litvanija je od juče sasvim obustavila uvoz energenata iz Rusije, uključujući naftu, struju i prirodni gas.

Ključni događaji: 

  • Ukrajinski parlament usvojio zakon o zabrani simbola ruske invazije
  • Litvanija obustavila uvoz energenata iz Rusije
  • Ratno stanje i mobilizacija u Ukrajini produženi do 23. avgusta
  • Francuski zvaničnik: Pristupanje Ukrajine EU trajaće 15 do 20 godina 
  • Lukašenko doputovao u Soči na razgovore s Vladimirom Putinom
  • Rusi tvrde da je uništeno oko 700 vojnih ciljeva
  • Zelenski: Stituacija u Donbasu "ekstremno teška"

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews Srbija

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

22.52 Nebenzja: Ukrajinska sajber armija biće pretnja i za Zapad

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je danas da je Zapad preplavio Ukrajinu sajber oružjem i stvara armiju hakera koji će kasnije predstavljati pretnju za Zapad.

"Uporedo sa poplavom Ukrajine zapadnim konvencionalnim oružjem, dolazi do nekontrolisanog izdavanja sajber oružja i metoda njegove upotrebe", rekao je Nebenzja na sastanku Saveta bezbednosti UN o miru i bezbednosti, preneo je TASS.

22.40 Nemački ministar ekonomije: EU za nekoliko dana dogovara embargo na rusku naftu

Evropska unija će verovatno dogovoriti embargo na uvoz ruske nafte "u roku od nekoliko dana", izjavio je danas nemački ministar ekonomije Robert Habek. Habek je u izjavi za nemačku televiziju Cet-De-Ef, međutim, upozorio da embargo neće automatski oslabiti Kremlj jer mu rastuće cene omogućavaju da ostvari veći prihod od prodaje manje količine nafte, preneo je Rojters.

22.10 Kijev naredio hapšenje Viktora Janukoviča 

Ukrajinski sud danas je na suđenju u odsustvu naredio hapšenje bivšeg predsednika Viktora Janukoviča, optužujući ga za izdaju zbog sporazuma koji je potpisao 2010. godine o produženju ruskog zakupa pomorskih objekata na Krimu. Sporazum, koji je u Ukrajini poznat kao Harkovski pakt, omogućio je Rusiji da zadrži svoju Crnomorsku flotu u krimskoj luci Sevastopolj, preneo je Rojters. Opširnije pročitajte u posebnom tekstu.

21.45 Zelenski: Susret s Putinom samo ako je tema okončanje rata

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom moguć samo ako na dnevnom redu bude pitanje okončanja rata.

"Oni imaju takvu strukturu odlučivanja da se bez njega odluke ne donose. Sve institucije su odlukom predsednika ujedinjene. Bez njega neće biti odluke o okončanju rata", rekao je Zelenski odgovarajući putem video linka na pitanja na forumu u Davosu, prenosi Interfaks Ukrajina. Dodao je da ne želi da se sastaje sa posrednicima, već samo sa predsednikom Putinom ako tema bude kraj rata.

Tanjug AP/Vladimir Astapkovich, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, AP Photo/Efrem Lukatsky

 

20.19 Neizvesna sudbina zarobljenika iz Azovstala: Dok Kijev traži razmenu, u Moskvi najavljuju suđenje 

Nekoliko dana otkako je ruska vojska proglasila pobedu u Marijupolju, a poslednji vojnici iz čeličane Azovstal položili svoje oružje, sudbina ovih boraca i dalje je neizvesna. Dok Ukrajina sa jedne strane poziva na razmenu zarobljenika, Rusija želi suđenje. Kao jedan od scenarija koji se sada pominje je i suđenje pred međunarodnim tribunalom koji će, kako je najavio predsednik samoproglašene Donjecke narodne republike, da bude osnovan baš na toj teritoriji. Opširnije pročitajte u posebnom tekstu.

20.10 Oko 20 zemalja najavilo nove pakete pomoći Ukrajini

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je danas da je oko 20 zemalja najavilo nove pakete bezbednosne pomoći Ukrajini tokom virtuelnog sastanka koji je imao sa saveznicima, a čiji je cilj bila koordinacija slanja naoružanja Kijevu. Nove pakete pomoći najavile su između ostalih Italija, Danska, Grčka, Norveška i Poljska, rekao je Ostin novinarima nakon sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, preneo je Rojters.

Profimedia

 

19.55 Ukrajina zabranila kretanje u graničnom pojasu ka Belorusiji

Ukrajinske vlasti su od danas pooštrile pravila kretanja u tri regiona koji se graniče sa Belorusijom. U Kijevskoj, Žitomirskoj i Rovanjskoj oblasti zabranjeno je svako kretanje civila u pojasu širine jednog kilometra duž granične linije, prenosi TASS. Iz pres-službi ovih oblasti je saopšteno da se kretanje svih lica i motornih vozila, kao i svi radovi izvan naseljenih mesta obustavljaju u periodu od 22:00 do 05:00 časova.

19.25 Kisindžer: Krajni cilj neutralni status Ukrajine

Postizanje neutralnog statusa Ukrajine i njeno pozicioniranje kao mosta između Rusije i Evrope i dalje bi se moglo zamisliti kao krajnji cilj u trenutnoj situaciji, izjavio je danas bivši američki državni sekretar i predsednički savetnik za nacionalnu bezbednost Henri Kisindžer na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

"Idealan ishod bi bio kada bi Ukrajina mogla da postane neutralna država, kao most između Rusije i Evrope", rekao je Kisindžer na forumu u Davosu putem video linka, preneo je TASS.

18.45 Zvaničnik: Koridor za izvor hrane samo uz saglasnost Rusije

Bilo koji koridor osmišljen da osigura bezbedan prolaz za izvoz hrane iz ukrajinskog lučkog grada Odese mogao bi da se pojavi samo uz saglasnost Rusije, izjavio je danas neimenovani zapadni zvaničnik, dodajući da to neće biti moguće bez dozvole Moskve.

Prva potpredsednica ukrajinske vlade Julija Sviridenko pozvala je na uspostavljanje takvog koridora, rekavši da bi to pomoglo Ukrajini i pomoglo da se izbegne glad u svetu, preneo je Rojters.

Tanjug AP/Bernat Armangue

 

18.19 Ostavka ruskog diplomate u UN zbog rata u Ukrajini

Visoko rangirani ruski diplomata u stalnoj misiji pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi Boris Bondarev podneo je ostavku na svoju funkciju zbog neslaganja sa ruskom invazijom na Ukrajinu.

U otvorenom pismu ostavke Bondarev je ocenio da je invazija na Ukrajinu ne samo zločin protiv naroda Ukrajine, već možda i "najteži zločin protiv naroda Rusije", ocenivši da je slovo Z koje ističu ruske snage precrtalo sve nade i izglede za prosperitetno i slobodno društvo u Rusiji.

Tanjug AP/Boris Bondarev via AP

 

17.40 Ukrajna istražila 13.000 navodnih ruskih ratnih zločina

Državna tužiteljka Ukrajine Irina Venediktova rekla je da je do danas istraženo oko 13.000 slučajeva navodnih ruskih ratnih zločina. Zvanični Kijev je optužio Rusiju za zverstva i brutalnost nad civilima tokom ruske invazije na Ukrajinu. Rusija je negirala da je ciljala civile i bilo kakvu umešanost u ratne zločine dok u Ukrajini sprovodi, kako je formulisano, "specijalnu vojnu operaciju".

16.52 UNHCR: Više od sto miliona izbeglica na svetu

Broj ljudi koji su prisiljeni da napuste dom zbog sukoba, nasilja, povreda ljudskih prava i progona po prvi put u istoriji prevalio je sto miliona, saopštila je kancelarija šefa UNHCR-a. To je više od jedan odsto stanovnika planete.

„Stotinu miliona je jasna brojka, otrežnjujuća i alarmantna. To je rekord koji nikada nije smeo da bude dostignut“, rekao je Filipo Grandi, visoki komesar UN za pitanje izbeglištva.

16.47 Starbaks definitivno odlazi iz Rusije posle 15 godina

Korporacija Starbaks je saopštila da će napustiti rusko tržište na kojem je prisutna skoro 15 godina, čime se ovaj lanac kafeterija pridružio drugim zapadnim brendovima, kao što je na primer Mekdonalds, koji odlaze iz Rusije.

16.42 Lukašenko optužuje Poljsku

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je zabrinut zbog poteza Zapada čiji je cilj da se Ukrajina “raskomada”. Lukašenko je optužio Poljsku da želi da zauzme zapadni deo Ukrajine, javlja Rojters.

16.23 Zelenski: U napadu na grad Desni poginulo 87 osoba

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je 87 osoba poginulo prošle nedelje u gradu Desni, u ruskom vazdušnom napadu. Ruska vojska je saopštila da su rakete velikog dometa pogodile centar za obuku ukrajinskih vojnih rezervista u Desni, na severu Ukrajine.

Obračajući se posredstvom video linka učesnicima Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, Zelenski je rekao da je danas u Desni završeno raščišćavanje ruševina, ispod kojih je pronađeno 87 tela.

Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

 

13.12 Rusi ispalili četiri rakete sa podmornice u Crnom moru

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je ispalilo četiri rakete Kalibar sa podmornice u Crnom moru s namerom da unište vojnu opremu ukrajinske brdske jurišne brigade. Rojters napominje da nije odmah mogao da potvrdi ove navode. Portparol Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov rekao je ranije da su ruske snage izvele napade preciznim projektilima sa mora kako bi uništile naoružanje i vojnu opremu 10. ukrajinske brdsko-jurišne brigade u Žitomirskoj oblasti, koja se premešta u Donbas, prenosi TAS S.

12.40 Džonson i Albaneze o ratu u Ukrajini i globalnoj bezbednosti

Britanski premijer Boris Džonson saglasio se sa novoizabranim premijerom Australije Entonijem Albanezeom da rat u Ukrajini ne sme da podstakne druge zemlje da podrivaju globalnu bezbednost, saopštio je danas portparol Džonsona.

11.51 Moskva: Spremni smo za nastavak pregovora sa Kijevom, nismo ni želeli da dijalog stane

Zvanična Moskva spremna je da nastavi pregovore sa Kijevom oko situacije u Ukrajini, izjavio je zamenik ruskog ministra inostranih poslova Andrej Rudenko i dodao da Rusija nije ni želela da dođe do "zamrzavanja" pregovora u ovoj fazi. "To nije bila naša inicijativa, da se aktuelni pregovori zaustave, da se uvede pauza. Mi smo spremni da se vratimo pregovorima čim Ukrajina pokaže konstruktivan stav i ponudi odgovor, ili makar reakciju, na predloge koje smo predali“, rekao je on.

11.20 Međunarodni tribunal u DNR sudiće zarobljenicima iz Azovstala

Predsednik samoproglašene Donjecke narodne republike (DNR) Denis Pušilin, izjavio je danas da će svim pripadnicima ukrajinskih snaga koji su se predali u Azovstalju suditie međunarodni tribunal koji će biti osnovan u DNR. Pušilin je za Interfaks rekao da je u toku izrada statuta tribunala, dodajući da se zarobljeni pripadnici ukrajinskih snaga nalaze na teritoriji samoproglašene DNR.

Associated Press • Euronews Serbia

10.52 Kijev: Napravljena izložba od ruske vojne opreme

Ukrajinski vojni muzej otvorio je uličnu izložbu ruske vojne opreme osvojene tokom prethodna tri meseca rata u toj zemlji. Unutar muzeja, napravljena je privremena izložba suvenira, trofeja i dokaza o ruskom prisustvu u gradovima i selima u okolini Kijeva, preneo je "Gardijan". "Brojni vojnici su ranije bili ovde, tako da znaju gde da donesu stvari koje nađu. Sve vreme nabavljamo nove predmete i stavljamo ih na izložbu", rekao je jedan od vodećih istraživača u muzeju Oleksandr Šemeljak.

10.48 Zelenski potpisao zakon: Konfiskacija imovine svima koji podržavaju rusku invaziju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je zakon koji predviša konfiskaciju imovine licima koja su podržala specijalnu operaciju Ruske Federacije za zaštitu Donbasa. Napominje da će imovina koja pripada fizičkim i pravnim licima koja "na ovaj ili onaj način" podržavaju specijalne operacije Rusije, kao i imovina kojom mogu direktno ili indirektno da raspolažu, biti predmet povraćaja.

10.29 Olena Zelenska: Niko mi neće oduzeti muža, pa čak ni rat

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska dala je jedan od retkih televizijskih intervjua sa svojim suprugom i predsednikom Volodimirom Zelenskim. Ovo je tek drugi put da se zajedno pojavljuju od početka ruske invazije na Ukrajinu, dok se 44-godišnja Olena nalazi na nepoznatoj lokaciji.

"Naša porodica je rasturena, kao i svaka druga ukrajinska porodica. Ali muža ne može niko da mi oduzme, pa čak ni rat. Nema sumnje da on živi za svoj posao, mi ga skoro ni ne viđamo. Samo smo nekoliko puta imali prilike da se vidimo i svaki put sam zahvalna na toj prilici, jer nas je i ovaj intervju naterao da provedemo vreme zajedno", istakla je u razgovoru za BBC.

09.30 Britanija: Broj mrtvih Rusa u Ukrajini kao u avganistanskom ratu

U najnovijem obaveštajnom podatku, britansko Ministarstvo odbrane tvrdi da je, u prva tri meseca rata u Ukrajini, Rusija najverovatnija pretrpela ljudske gubitke viđene tokom rata Sovjetskog saveza u Avganistanu od 1979. do 1989. godine. BBC navodi da se, prema britanskom ministru, veliki broj mrtvih, koji je viđen u ofanzivi na Donbas, može objasniti kombinacijom slabe taktike, ograničenog pokrivanja iz vazduha, nedostatka fleksibilnosti i "komandnog pristupa koji pojačava neuspeh".

8.50 Novi Zeland šalje vojnike u Veliku Britaniju da treniraju ukrajinsku vojsku

Premijerka Novog Zelanda DŽasinda Ardern izjavila je danas da će njena zemlja rasporediti još 30 dodatnih vojnika u Velikoj Britaniji, kako bi podržala trening ukrajinskih snaga. "Vojnici će biti u Britaniji do kraja jula", kazala je Ardern, a preneo CNN. Oni će trenirati ukrajinske vojnike kako da koriste laki pištolj L-119, dodala je premijerka Novog Zelanda.

08.30 Rusija: Uništili smo neke američke haubice ukrajinske vojske

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su njene snage uništile ukrajinsku jedinicu koja je koristila američke haubice tipa hovicer M777, javila je danas novinska agencija RIA Novosti. Ukrajina je prošle nedelje na linije fronta postavila najveći deo od 90 poslatih američkih haubica hovicera M-777, saopštila je ranije američka ambasada u Kijevu. Rojters je tada izvestio da je M-777 deo velike pošiljke haubica od SAD, sa namerom da se pomogne Ukrajini da se odbrani od ruskog napada, i deo je najnovije američke pomoći vredne 800 miliona dolara namenjene ukrajinskoj vojsci.

08.01 Hajdaj: Preminula devojčica od posledica granatiranja

Devojčica iz Privolje, koja je teško povređena u granatiranju Luganska pre dve nedelje, preminula je na odeljenju intenzivne nege u Dnjepru, saopštio je načelnik Luganske regionalne vojne administracije Sergej Hajdaj.

"Neprijatelj je 7. maja artiljerijom gađao Privolju. Jedanaestogodišnja devojčica je sa teškim povredama hospitalizovana u Dnjepropetrovskoj regionalnoj dečijoj bolnici gde su se za njen život borili najbolji lekari u regionu. Nažalost, njeno srce je juče stalo", napisao je Hajdaj na Telegramu.

On je dodao da su ruske snage juče pogodile više od 70 stambenih objekata, a jedna žena je poginula.

08.00 Jake eksplozije u Korostenu u Žitomirskoj oblasti

U gradu Korostenu u Žitomirskoj oblasti, na severu Ukrajine, tokom noći su se čule jake eksplozije. Zamenica gradonačelnika Korostena Natalija Čiževskaja saopštila je da su meštani čuli dve eksplozije, kojima su prethodili bljeskovi, prenosi Unian. Ona je kasnije navela da se u gradu čula još jedna eksplozija, ali drugih detalja nema.

Euronews

07.59 Frič: Putin izaziva glad, cilj je talas izbeglica

Predsednik Rusije Vladimir Putin namerava svesno da izazove glad na Bliskom istoku i u Africi, tvrdi bivši ambasador Nemačke u Moskvi Diriger Frič. Cilj je da se masivnim talasom izbeglica destabilizuje Evropa, kazao je Frič za "Tagešspigel“. On kaže da je računica Putina u tome da će nakon obustave isporuke žitarica, glad naterati ljude da idu put Evrope.

07.55 Borelj: EU potrebne evropske oružane snage

Evropskoj uniji su potrebne sopstvene oružane snage da bi osigurala svoju bezbednost, poručio je šef diplomatije EU Žozep Borelj. "Novo bezbednosno okruženje pokazuje da EU mora da preuzme veću odgovornost za svoju bezbednost. Zbog toga nam treba moderna i interoperatibilna evropska vojska", napisao je Borelj na svom blogu.

07.50 Džonson sa Zelenskim o ruskoj blokadi Odese

Britanski premijer Boris Džonson razgovarao je danas sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim o ruskoj blokadi ukrajinske luke Odese, saopštio je portparol Dauning strita. Kako je naveo, Džonson je odlučio da udvostruči napore za obezbeđivanje neophodne hrane i humanitarne pomoći narodu Ukrajine i obezbedi da Ukrajina može da izvozi u ostatak sveta, prenosi Rojters.

07.46 Lukašenko danas u Sočiju sa Putinom

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko doputovao je u Soči, gde će danas razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Kremlj je ranije saopštio da će tokom razgovora 23. maja predsednici Rusije i Belorusije razmotriti razvoj odnosa dve zemlje, sa akcentom na integracionoj saradnji u okviru Savezne države Rusije i Belorusije, kao i međunarodna pitanja.

07.30 Ukrajinski parlament usvojio zakon o zabrani simbola ruske invazije

Ukrajinski parlament usvojio je zakon o zabrani simbola ruske invazije, uključujući i one koji sadrže slova "Z" i "V", objavio je poslanik Jaroslav Železnjak na Telegramu. Nova verzija zakona proširuje krug slučajeva u kojima je dozvoljeno isticanje simbola i to u muzejima, bibliotekama, naučnim radovima, udžbenicima... 

EPA/SERGEI ILNITSKY

 

07.00 Francuski zvaničnik: Pristupanje Ukrajine EU trajaće 15 do 20 godina 

Pristupanje Ukrajine Evropskoj uniji trajaće možda decenijama, ako se uzmu u obzir zahtevi koje treba da ispune države kandidati, rekao je državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Francuske Klemen Bon. "Moramo biti iskreni prema njima i prema našim građanima. Ako kažemo da će se Ukrajina pridružiti EU za šest meseci, ili za godinu ili dve, to neće biti istina, jer EU ima određene zahteve prema kandidatima. To može da se dogodi za 15 ili 20 godina. Procedura je dugotrajna", rekao je Bon za Radio Že.

06.20 Litvanija obustavila uvoz energenata iz Rusije

Litvanija je od nedelje 22. maja kompletno obustavila uvoz energenata iz Rusije, uključujući naftu, struju i prirodni gas, saopštilo je ministar energetike Dajnjus Krejvis, a prenosi CNN.

06.15 Minsk tvrdi da ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe ulaze na teritoriju Belorusije

Sekretar Beloruskog saveta bezbednosti Aleksandar Volfovič tvrdi da ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe ulaze na teritoriju Belorusije. "Inženjerska oprema se postavlja duž deonica ukrajinsko-beloruske granice, minira se. Diverzantsko-izviđačke grupe (Ukrajine) deluju duž granice i ulaze na belorusku teritoriju", rekao je Volfovič u intervjuu za televiziju Belorusija-1, preneo je TASS.

06.00 Ratno stanje i mobilizacija u Ukrajini produženi do 23. avgusta

Ratno stanje u Ukrajini produženo je do kraja avgusta, pošto je parlament potvrdio ukaz predsednika Volodomira Zelenskog, prema kojem se vanredno stanje produžava od 25. maja za još 90 dana - do 23. avgusta. Do istog datuma će trajati i opšta mobilizacija.

 

Komentari (0)

Evropa