Evropa

Bajden i Putin "oči u oči": Šta se sve dešavalo u Ženevi tokom sastanka iza zatvorenih vrata

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

16/06/2021

-

13:40

Bajden i Putin "oči u oči": Šta se sve dešavalo u Ženevi tokom sastanka iza zatvorenih vrata
Bajden i Putin "oči u oči": Šta se sve dešavalo u Ženevi tokom sastanka iza zatvorenih vrata - Copyright Tanjug AP/Patrick Semansky, Tanjug AP/Denis Balibouse

veličina teksta

Aa Aa

Predsednici Sjedinjenih Država i Ruske Federacije Džozef Bajden i Vladimir Putin sastali su se u Ženevi, u vili "La Granž", gde je održan samit dvojice lidera, prvi otkako su obojica na predsedničkim funkcijama.  

Prvi deo razgovora u užem sastavu završen je nakon gotovo dva sata. Čelnici Rusije i SAD napravili su kratak predah pre nego što su se sastali ponovo u širem sastavu, prenela je novinska agencija RIA.

Prvo je vilu "La Granž" stigao predsednik Rusije, gde se susreo sa predsednikom Švajcarske Gajom Parmelinom, a potom je pristigao i Bajden.

Na dva sastanka tokom samita drugačija atmosfera

Na dve sesije u okviru samita Bajden-Putin i atmosfera je bila drugačija.

Dok su na prvom sastanku ruskog i američkog predsednika Vladimira Putina i Džoa Bajdena atmosfera i način sedenja bili opušteniji i drugačije raspoređeni, na drugom sastanku u širem formatu, na kojem su bili i njihovi saradnici atmosfera je bila drugačija, piše CNN.

Na sastanku u proširenom sastavu, osim dvojice predsednika, američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova, prisutni su bili njihovi savetnici, a umesto prevodilaca koji su direktno prevodili, učesnici su nosili slušalice preko kojih su slušali prevod.

Takođe, Putin i Bajden su, za razliku od prvog sastanka kada su sedeli jedan pored drugog u foteljama, sada sedeli jedan naspram drugog za velikim stolom.

Pored Bajdena su sedeli njegovi saradnici Blinken i savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan, a pored Putina Lavrov, savetnik za spoljnu politiku Kremlja Juri Ušakov, portparol Kremlja Dmitrij Peskov, načelnik generalštaba Ruskih oružanih snaga Valerij Gerasimov kao i ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

Kako prenosi CNN, Bajden je na taj sastanak došao sa svojim beleškama.

Takođe navodi se da su obe delegacije u vili la Granž imale sobe za odmor između sastanaka, gde su dobili i osveženje, ali nema podataka da su Bajden i Putin zajedno ručali.

Švajcarski predsednik se obratio novinarima ispred vile, nakon čega su se Bajden i Putin rukovali.

"Gospodine predsedniče Ruske Federacije, gospodine predsedniče Sjedinjenih Država, u ime švajcarske vlade, želim vam dobrodošlicu u Ženevu, grad mira. Čast je i zadovoljstvo za Švajcarsku da bude domaćin vašeg samita, i u skladu sa svojom tradicijom  dobre usluge, promoviše dijalog i međusobno razumevanje. Želim vam plodan dijalog u interesu vaše dve zemlje i sveta. Sve najbolje i doviđenja", rekao je švajcarski predsednik.

Samit je bio podeljen na nekoliko delova, a u prvom delu uz predsednike učestvovali su i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Entoni Blinken.

U trenutku kada su službenici zaduženi za bezbednost zatražili od novinara i snimatelja da napuste prostoriju, Putin je sa osmehom rekao nešto američkom kolegi i obojica su se nasmejali, prenose RIA Novosti.

Novinari napravili pometnju pred početak sastanka

Ruski i američki novinari napravili su danas haotičnu situaciju pred početak dugo očekivanog samita između američkog predsednika DŽoa Bajdena i ruskog predsednika Vladimira Putina, javlja CNN.


Dok su dvojica lidera pokušavala da daju uvodnu reč jedan drugom u vili La Granž u Ženevi, reporteri su blokirali kamere dok su drugi ljudi razgovarali jedni s drugima.

Kao rezultat toga, situacija je postala neverovatno napeta između dve novinarske ekipe iz SAD i Rusije, prema rečima dopisnice CNN Kejtlan Kolins.

Ona je rekla da je došlo do nekih izmena i da svi članovi američkih novinarskih ekipa nisu uspeli da uđu u sobu, u kojoj se održava razgovor dvojice lidera u užem formatu.

"Rečeno nam je da je počelo i pre nego što su zapravo ušli u zgradu. Napolju je bilo guranja i vike, jer su svi ovi izveštači pokušavali da uđu unutra i vide kako dvojica lidera zajedno sede, iako naravno nisu svi novinari mogli da budu tamo", rekla je Kolins.
 

Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

 

Osoblje nosi maske, lideri ne 

Vršilac dužnosti šefa protokola za region Ženeve rekao je da će osoblje vile u kojoj se održava rusko-američki samit nositi maske zbog pandemije kovida-19, čak i ako dvojica lidera to ne učine.

Britanski list "Gardijan" navodi da ženevske vlasti zahtevaju nošenje maski u javnosti, mada postoje izuzeci.

Taj zahtev posebno važi na mestima sa velikim prometom pešaka, kao što su područja za šoping.

Tanjug/AP/Markus Schreiber

 

"Ishod sastanka zavisi koliko će visoko biti tema Navaljni"

Potpredsednik Američkog saveta za spoljnu politiku Ilan Berman rekao je za Euronews Srbija da će se način na koji bude vođen ovaj sastanak odraziti na buduće odnose Moskve i Vašingtona.

"Videćemo da li će Sjedinjene Države da ostanu pri svojim principima. Dobar primer biće slučaj opozicionog lidera Navaljnog i ljudskih prava. Amerika ima izbor. Od kraja Hladnog rata SAD su kritikovale i kažnjavale takve postupke. U ovom trenutku to nije slučaj, a možda bi trebalo. Koliko visoko tema Navaljnog bude na dnevnom redu, od toga će zavisiiti i ishod ovog sastanka", rekao je on.

Direktor Centra za evropske i međunarodne studije u Moskvi Dmitrij Suslov rekao je da će opšta konfrontacija koja postoji u odnosima dve zemlje definitivno ostati.

"Ali uprkos tome, i Rusija i Sjedinjene Države su zainteresovane za određenu stabilizaciju, čak bih mogao da kažem i neku vrstu zamrzavanja i sprečavanja dalje eskalacije i pogoršavanja. S tim u vezi postiji objektivno poklapanje interesa", rekao je on.

"Putin će na samitu u Ženevi istaći crvene linije"

Na sastanku sa američkim predsednikom DŽozefom Bajdenom, ruski predsednik Vladimir Putin istaći će crvene linije koje se ne mogu preći, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Bez sumnje, svaka zemlja jasno određuje svoje crvene linije. S tim u vezi, predsednik Putin to čini vrlo jasno", rekao je portparol Kremlja u intervjuu za televiziju Rosija-1, preneo je Tas.

"Siguran sam da će on u razgovoru sa gospodinom Bajdenom ponoviti ove crvene linije", naglasio je Peskov.

Hiljade policajaca u Ženevi

Ženeva danas izgleda neobično mirno i ulice su puste, jer su švajcarske vlasti rano jutros znatno pojačale mere bezbednosti kojima je onemogućen saobraćaj u blizini Ženevskog jezera, mostu "Monblan", kao i parku "La Granž".

Na ulicama Ženeve je jako malo saobraćaja, pa je zato grad neobično tih za radni dan, dok su policijski punktovi postavljeni u zatvorenim delovima ulica, a trenutno je nemoguće prići do mosta Monblan, koji je ukrašen zastavama Rusije i SAD za ovu priliku, prenosi TASS.

Pristup zonama bezbednosti dozvoljen je ili sa posebnim propusnicama ili na osnovu dokumenta koji potvrđuje prebivalište u ovom određenom dela grada, pošto su vlasti preduzele opsežne mere kako bi osigurale sigurnost samita.

Park "La Granž" i njegova okolina okruženi su metalnim ogradama sa bodljikavom žicom, a zabranjeno je parkiranje automobila u blizini.

Od juče su uvedena i ograničenja u korišćenju vazdušnog prostora iznad Ženeve i teritorija susedne Francuske, a na Ženevskom jezeru zabranjena je plovidba.

Tokom današnjeg dana postoji zabrana masovnih okupljanja na desnoj strani Ženevskog jezera, gde se Samit održava, a gradske vlasti pozvale su građane da se ponašaju odgovorno i imaju razumevanja kako bi ceo događaj protekao u najboljem redu.

Pored skoro 2.000 ženevskih policajaca, federalne vlasti poslale su u pomoć još 900 pripadnika policije iz drugih regiona Švajcarske, kao i 1.000 vojnika koji čuvaju diplomatske misije i prate situaciju na nebu.

Vojni bataljon će dežurati na aerodromu u Ženevi, dok će preostali vojnici od njih 1.000 pomagati u obezbeđivanju granica kantona.

Tanjug/Leandre Duggan/Keystone via AP

 

Sastanak će trajati nekoliko sati

Detalji samita u Ženevi su dogovoreni na sastanku savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džejka Salivana i njegovog ruskog kolege Nikolaja Petruševa.

Dvojica lidera su razgovarali o bilateralnim vezama, problemima vezanim za stratešku nuklearnu stabilnost, navodnom ruskom uplitanju u izbore, hakovanju i drugim pitanjima, uključujući saradnju u borbi protiv kovid 19 i regionalne sukobe.

Sastanak zakazan ja 13 sati po lokalnom vremenu prvo je održan u užem, a zatim i u širem formatu.

Poslednji put Putin i Bajden sastali su se pre 10 godina, dok je Bajden bio potpredsednik SAD.

Komentari (0)

Evropa