Evropa

RAT U UKRAJINI Rusija ukinula starosnu granicu za vojnike, Šolc i Makron pozvali Putina na primirje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/05/2022

-

08:45

RAT U UKRAJINI Rusija ukinula starosnu granicu za vojnike, Šolc i Makron pozvali Putina na primirje
RAT U UKRAJINI Rusija ukinula starosnu granicu za vojnike, Šolc i Makron pozvali Putina na primirje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ušli smo u 94. dan ruske invazije na Ukrajinu. Kijev je zatražio od Nemačke da blokira Severni tok 1 i umesto toga predložio snabdevanje gasom preko ukrajinskog sistema za prenos gasa. Sabor Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) izrazio je neslaganje sa stavom ruskog patrijarha Kirila u vezi sa sukobom u Ukrajini i usvojio izmene u ustavu UPC, koje znače njenu potpunu nezavisnost. Predsednik Rusije Vladimir Putin spreman je da omogući izvoz iz Ukrajine preko morskih luka, saopštio je austrijski kancelar Karl Nehamer. Nehamer je, nakon telefonskog razgovora sa Putinom, rekao da najpre moraju da se uspostave bezbednosni uslovi u ukrajinskim lukama.

Ključni događaji

  • DNR tvrdi da je otkrivena nova masovna grobnica u Marijupolju
  • Sabor Ukrajinske pravoslavne crkve proglasio punu nezavisnost
  • Ukrajina je tražila od Nemačke isključenje gasovoda Severni tok 1
  • Rusija je proglasila nepoželjnim petoricu hrvatskih diplomata u ambasadi Hrvatske u Moskvi
  • OHCHR: Više od 4.000 civila ubijeno od početka rata u Ukrajini

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews Srbija

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.00 Zelenski: Vratićemo sve što nam je Rusija oduzela

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je oslobođenje Ukrajine svakim danom sve bliže i da je „samo pitanje vremena“ kada će Ukrajina vratiti ono što joj je Rusija oduzela. "Ukrajina će vratiti sve što joj je Rusija otela, to je samo pitanje vremena", izjavio je Zelenski, prenosi CNN.

22.00 Kadirov: Ruske snage preuzele kontrolu nad Severodonjeckom

Lider Čečenije Ramzan Kadirov izjavio je da su ruske snage i snage samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) preuzele potpunu kontrolu nad Severodonjeckom. Kadirov je na Telegramu napisao da je Severodonjeck, kako je naveo, "potpuno oslobođen", prenosi RIA Novosti.

21.32 Putin ukinuo starosnu granicu za profesionalne vojnike 

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je danas zakon kojim se omogućava osobama starijim od 40 godina da se prijave u vojsku Ruske Federacije. Rusija je ukinula starosnu granicu za profesionalne vojnike, otvarajući mogućnost da regrutuje više civilnih stručnjaka, uključujući medicinare, inženjere i specijaliste za vojne operacije i komunikacije za sukob u Ukrajini, navodi BBC. Opširnije pročitajte u posebnom tekstu.

21.03 Fon der Lajen: Ako prekinemo kupovinu ruske nafte, to dodatno puni Putinovu vojnu kasu

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da bi potpuni prekid kupovine ruske nafte mogao da dovede do porasta cena tog energenata, što bi omogućilo Rusiji da dobija veći profit i da preusmerava ta sredstva na jačanje svoje vojne moći. "Ako mi sada potpuno prekinemo da kupujemo rusku naftu, predsednik Rusije Vladimir Putin će verovatno naftu koju ne proda Evropskoj uniji prebaciti na svetsko tržište, gde će cene skočiti, i za nju će dobiti još veći novac", rekla je Fon der Lajen američkoj kablovskoj televiziji MSNBC, prenosi Sputnjik.

Ona je istakla da bi to dodatno popunilo Putinovu vojnu kasu, zbog čega Evropska unija o tom pitanju mora da razmišlja strateški. Fon der Lajen je kazala i da bi Evropska unija trebalo da bude fleksibilnija po pitanju prekida kupovine ruskih energenata, kako bi se izbegla moguća ekonomska šteta njenih članica. 

19.55 Lokalne vlasti: Jedna žrtva u ruskom granatiranju Nikolajeva 

Najmanje jedna osoba poginula je danas nakon granatiranja grada Nikolajeva na jugoistoku Ukrajine, saopštile su danas regionalne vlasti. Nikolajev je pod kontrolom ukrajinske vlade, ali nije daleko od prve borbene linije između ukrajinskih i ruskih snaga.
Grad se nalazi na oko 60 kilometara od Hersona, koji je pod ruskom kontrolom od prvih dana sukoba.

Tanjug AP/Natacha Pisarenko

 

19.06 Krimska eparhija protiv nezavisnosti Ukrajinske pravoslavne crkve

Simferopoljska i krimska eparhija Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) odbila je da na Saboru glasa za nezavisnost od Ruske pravoslavne crkve. "Simferopoljska i krimska eparhija ostaje pod omoforom Njegove Svetosti Patrijarha moskovskog i cele Rusije", saopštila je danas pres-služba te eparhije, prenosi Interfaks.

18.00 Ukrajinski premijer: Ne funkcionše oko 35 odsto naše ekonomije

Ukrajinski premijer Denis Šmigalj rekao je da je u invaziji na njegovu zemlju uništeno više od 25.000 kilometara puteva, nekoliko stotina mostova i 12 aerodroma. Govoreći za BBC, Šmigalj je naveo i da je više od 100 obrazovnih institucija, preko 500 medicinskih ustanova i 200 fabrika širom zemlje takođe uništeno ili oštećeno. U ovom trenutku ne funkcionše oko 35 odsto naše ekonomije, izgubljeno je između 30 i 50 odsto bruto domaćeg proizvoda, a budžetski deficit na mesečnom nivou iznosi oko pet milijardi dolara, kazao je Šmigalj.

16.10 Šolc i Makron pozvali Putina na primirje, razgovor trajao 80 minuta 

Predsednik Francuske Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc razgovarali su danas sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, kojeg su pozvali na ozbiljne, direktne pregovore sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, kao i na diplomatsko rešenje konflikta. Kako se navodi u saopštenju koje je objavila nemačka vlada, Šolc i Makron su apelovali na Putina i da se pobrine za poboljšanje humanitarne situacije za civilno stanovništvo u Ukrajini. Opširnije u posebnom tekstu.

profimedia

 

15.52 Ukrajina: Porošenko sprečen da napusti zemlju

Bivši predsednik Ukrajine Petro Porošenko sprečen je da napusti Ukrajinu kako bi učestvovao na sastanku NATO-a u Litvaniji, saopštila je danas parlamentarna frakcija njegove stranke. Porošenko je dva puta zaustavljan na graničnom prelazu sa Poljskom dok je išao na sastanak Parlamentarne skupštine NATO, navedeno je u saopštenju, preneo je Rojters.

Ukrajinski mediji su javili da Porošenko nije mogao da pređe granicu zbog tehničkih problema sa dozvolom koja mu omogućava da napusti zemlju. "Porošenko je dobio sve formalne dozvole da napusti zemlju i bio je uključen u zvaničnu delegaciju parlamenta Ukrajine za ovaj događaj", saopštila je njegova parlamentarna frakcija "Evropska solidarnost".

14.50 Putin razgovarao sa Makronom i Šolcom

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom. Obavestio ih je da je ruska strana otvorena za obnovu dijaloga sa ukrajinskom stranom i upozorio na to koliko je opasno dalje "pumpanje" Ukrajine oružjem sa Zapada. Kako je rekao, to vodi ka destabilizaciji situacije, prenosi Sputnjik.

14.24 Džonson i Zelenski razgovarali o izvozu žitarica iz Ukrajine

Britanski premijer Boris Džonson rekao je danas predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom da međunarodni partneri intenzivno rade na pronalaženju načina za nastavak izvoza žitarica iz Ukrajine kako bi se sprečila globalna prehrambena kriza. Džonson, koji je redovno razgovarao sa Zelenskim od početka napada, rekao je da su dvojica lidera, takođe, razgovarali o važnosti da međunarodna zajednica ostane ujedinjena oko rata, preneo je Rojters.

13.59 Ukrajina počela da dobija rakete harpun i samohodne haubice

Ukrajina je počela da dobija protivbrodske rakete Harpun iz Danske i samohodne haubice iz SAD, izjavio je danas ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov, istakavši da će to oružje ojačati snage koje se bore protiv ruske invazije. "Obalsku odbranu naše zemlje neće ojačati samo rakete Harpun, njih će koristiti obučeni ukrajinski timovi", napisao je Reznikov na svojoj Fejsbuk stranici, preneo je Rojters. On je rekao da će se rakete Harpun koristiti zajedno sa ukrajinskim raketama Neptun u odbrani obale, uključujući južnu luku Odesu.

Associated Press • Euronews Serbia

12.12 Prvi ruski teretnjak uplovio u luku u Marijupolju

Prvi put otkako je Rusija zauzela Marijupolj u luku tog grada je uplovio jedan teretni brod. U izveštaju agencijeTAS S se navodi da je brod uplovio u luku kako bi utovario metal i transportovao ga na istok u Rusiju, što je zvanični Kijev okarakterisao kao pljačku, prenosi Rojters. Portparol luke rekao je za TAS S da će na brod biti utovareno 2.700 tona metala koji će biti transportovan 160 kilometara na istok do ruskog grada Rostova na Donu.

Associated Press • Euronews Serbia

12.04 Konašenkov: Ruske snage oborile dva Su-25 i helikopter Mi-8

Ruski borbeni avioni oborili su dva ukrajinska aviona Su-25, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov. On je naveo da su Su-25 oboreni iznad Hersonske i Harkovske oblasti, prenosi RIA Novosti. Ruski sistemi PVO oborili su helikopter Mi-8 iznad Zaporožja i 18 ukrajinskih dronova, dodao je Konašenkov.

11.20 Podoljak: Ruska invazija se jedino može zaustaviti silom

Savetnik ukrajinskog predsednika i pregovarač sa Rusijom Mihail Podoljak izjavio je danas da se ne može verovati bilo kakvom dogovoru sa Moskvom i da se ruska invazija može zaustaviti samo silom. "Bilo kakav sporazum sa Rusijom nije vredan ni pare. Da li je moguće pregovarati sa državom koja uvek cinično i propagandistički laže", napisao je Podoljak na Telegramu, prenosi Rojters. Rusija i Ukrajina se uzajamno okrivljuju za zastoj u pregovorima.

10.05 Gajdaj: U Lugansku ima 10.000 ruskih vojnika

Guverner ukrajinske oblasti Lugansk Sergej Gajdaj izjavio je danas da se u istočnom regionu Lugansk nalazi oko 10.000 ruskih vojnika. "To su (jedinice) koje su stalno u regionu Luganska, koje pokušavaju da napadnu i pokušavaju da ostvare dobitke u bilo kom pravcu", rekao je Gajdaj na ukrajinskoj televiziji. Rojters nije mogao nezavisno da proveri tvrdnje guvernera Gajdaja.

09.10 Ukrajina tvrdi da je Rusija izgubila 30 hiljada vojnika

Ruska vojska izgubila je oko 30.000 pripadnika od početka napada na Ukrajinu, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine. Ukrajinski generalštab navodi i da su ruske snage izgubile 1.330 tenkova, 3.258 oklopnih vozila, 628 artiljerijskih sistema, 930 PVO sistema, 207 aviona, 174 helikoptera, 116 krstarećih raketa i 13 brodova, prenosi Interfaks Ukrajina.

Associated Press • Euronews Serbia • EKSPILICNI KADROVI

09.06 Gajdaj: Moguće povlačenje iz Luganska da ne bismo bili zarobljeni

Dok ruske trupe napreduju ka istoku, ukrajinske snage će možda morati da se povuku iz poslednjeg džepa koji kontrolišu u regionu Luganska kako bi izbegle da budu zarobljene, rekao je danas guverner ove oblasti Sergej Gajdaj . Povlačenje ukrajinskih snaga moglo bi da približi ruskog predsednika Vladimira Putina cilju da u potpunosti zauzme regione Luganska i Donjecka na istoku Ukrajine, navodi Rojters. Ruske snage su napredovale u ove dve oblasti u Donbasu, potpuno sravnivši neke gradove sa zemljom, izveštava britanska agencija.

09.00 Bajden optužio Putina da pokušava da izbriše identitet Ukrajine

Predsednik SAD Džozef Bajden optužio je danas ruskog predsednika Vladimira Putina da pokušava da izbriše kulturu i identitet ukrajinskog naroda. U govoru pred pitomcima Američke Pomorske akademije, on je osudio ruske napade na škole, bolnice i drugu civilnu infrastrukturu u Ukrajini, preneo je "Vašington post".

08.40 SAD: Svesni smo ukrajinskih zahteva za višestrukim raketnim sistemima

Ministarstvo odbrane SAD saopštilo je da je svesno zahteva Ukrajine za višestrukim raketnim sistemima, ali da odluke još nisu donete. "Naš cilj od samog početka je bio da pokušamo da im pomognemo u borbi u kojoj su danas", rekao je odlazeći portparol Pentagona DŽon Kirbi novinarima na brifingu, preneo je CNN. Kirbi je istakao da neće ići toliko daleko da kaže da je prekasno da se Ukrajincima obezbedi bilo kakav sistem ili sposobnost koja bi im mogla zatrebati jer su veoma aktivni u borbi i potisnuli su Ruse u blizini Harkova.

Associated Press • Euronews Serbia

08.30 Tras: Zapad se neće osećati bezbedno ako Rusija uspe u Ukrajini

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras izjavila je danas da se zapadne zemlje neće osećati bezbedno ako Rusija uspe u Ukrajini. "Moramo osigurati da Ukrajina dobije ovu veliku borbu za slobodu", rekla je ona u govoru tokom posete Pragu, preneo je TAS S. Ona je navela da Rusija deluje ne samo protiv ukrajinskog naroda već i protiv slobode, suvereniteta i vladavine prava u zapadnim zemljama.

8.20 Hersonska oblast zatvorila granice koje kontrolilše Kijev

Granica Hersonske oblasti sa regionima Ukrajine koje kontroliše Kijev zatvorena je iz bezbednosnih razloga, izjavio je danas zamenik načelnika regionalne administracije Kiril Stremousov. On je za RIA Novosti rekao da je prelazak granice sa strane Nikolajevske i Dnjepropetrovske oblasti veoma opasan, s obzirom na, kako je naveo, sistematsko granatiranje ukrajinskih militanata. Dodao je da su posle poslednjeg ukrajinskog granatiranja civili koji su završili u tampon zoni poginuli.

8.15 Sabor Ukrajinske pravoslavne crkve proglasio punu nezavisnost

Sabor Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) juče je izrazio neslaganje sa stavom ruskog patrijarha Kirila u vezi sa sukobom u Ukrajini i usvojio izmene u ustavu UPC, koje znače njenu potpunu nezavisnost, prenosi Interfaks. Sabor UPC, koja je pod jurisdikcijom Ruske pravoslavne crkve, usvojio je odgovarajuće dopune i izmene ustava o upravljanju UPC, koje znače njenu potpunu samostalnost i nezavisnost, navedeno je saopštenju objavljenom na sajtu UPC, prenosi agencija. Opširnije pročitajte u posebnom tekstu.

profimedia

 

7.59 Ukrajina traži od Nemačke da isključi Severni tok 1 

Generalni direktor kompanije "GTS Operator Ukrajine", Sergej Makogon, izjavio je juče da je zatražio od nemačke vlade da isključi gasovod Severni tok 1 i umesto toga predložio snabdevanje gasom preko ukrajinskog sistema za prenos gasa. Opširnije pročitajte u posebnom tekstu.

7.42 Rusija proteruje pet hrvatskih diplomata

Rusija je proglasila nepoželjnim petoricu hrvatskih diplomata u ambasadi Hrvatske u Moskvi, a nota o tome juče je uručena hrvatskom ambasadoru, saopštilo je MSP Rusije. Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva, proglašenje diplomata za "persona non grata" predstavlja odgovor na "neprijateljske korake" koje je Zagreb ranije preduzeo da smanji broj članova ruske diplomatske misije.

7.33 Meljnik: Berlin ostavlja Ukrajinu na cedilu

Ambasador Ukrajine u Nemačkoj Andrij Meljnik razočaran je govorom nemačkog kancelara Olafa Šolca na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu. "Berlin vojno ostavlja Ukrajinu na cedilu“, podvukao je Meljnik za dnevnik "Bild". On je istakao da su u Kijevu mnogo više očekivali, da su priželjkivali da Šolc najavi kako će nemačka vlada pružiti obimnu pomoć Ukrajini kako bi pobedila ovaj rat. "Nažalost, toga nije bilo, pre svega u vezi sa hitnim isporukama teškog naoružanja iz Nemačke", kazao je Meljnik.

7.16 DNR: U Marijupolju otkrivena masovna grobnica ukrajinskih vojnika

U parku u Marijupolju, u blizini nekadašnjeg stadiona Metalurg pornađena je masovna grobnica sa telima ukrajinskih vojnika, izjavio je direktor biroa za sudsko-medicinska ispitivanja Ministarstva zdravlja samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Dmitrij Kalašnjikov. Prema njegovim rečima, vojnici su poginuli u februaru i martu ove godine kada je taj deo grada bio pod kontrolom Ukrajine. Kalašnjikov je za RIA Novosti rekao da je u grobnici sahranjeno oko 40 vojnika, da je 14 tela je već izvučeno, a 10 obrađeno. 

Associated Press

7.07 OHCHR: Više od 4.000 civila ubijeno od početka rata u Ukrajini

Više od 4.000 civila ubijeno je u Ukrajini od početka ruske invazije na tu zemlju 24. februara, iako je stvarni broj verovatno mnogo veći, saopštila je juče Kancelarija UN za ljudska prava. Ukupno je poginuo 4.031 civil, uključujući gotovo 200 dece, pokazuju podaci OHCHR, koja ima na desetine posmatrača u Ukrajini, prenosi Rojters. Većina je stradala od oružja dalekog dometa, kao što su projektili teške artiljerije ili od vazdušnih udara. U izveštaju krivica za smrt civila nije pripisana nikome, navodi Rojters. Rusija je negirala da su joj u konfliktu u Ukrajini meta civili, dodaje britanska agencija.

Komentari (1)

Dejan

28.05.2022 20:21

Ispada da su Ukrajinci pobili pola ruske vojske i uništili bar 40% njihovog naoružanja. To znači da su dobili rat i da se Rusi povlače bezglavo i u haosu. Ili možda nije tako? Da nisu slučajno Ukrajinci sve to izgubili pa se povlače u totalnom neredu ka zapadu zemlje, a ovamo lažu svoj narod? Biće da je to u pitanju.

Evropa