Evropa

RAT U UKRAJINI Kijev potvrdio da su ruske snage osvojile Severodonjeck, Zelenski: Vratićemo sve gradove

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/06/2022

-

08:58

RAT U UKRAJINI Kijev potvrdio da su ruske snage osvojile Severodonjeck, Zelenski: Vratićemo sve gradove
RAT U UKRAJINI Kijev potvrdio da su ruske snage osvojile Severodonjeck, Zelenski: Vratićemo sve gradove - Copyright Tanjug AP/Andrii Marienko, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 122. dan od početka rata u Ukrajini. Linija fronta se proteže na 2.500 kilometara, a najžešće borbe se, kako tvrde ukrajinski zvaničnici, vode u oblasti Severodonjecka i Lisičanska. Poslednjim ukrajinskim snagama koje se bore u Severodonjecku naređeno je da se povuku kako bi izbegle opkoljavanje. Istovremeno, ukrajinski izvori navode da su oslobođene skoro sve teritorije Harkovske oblasti, i da ukrajinske snage postepeno napreduju prema Hersonu.

Ključni događaji:

  • Ukrajina povlači vojsku iz Severnodonjecka, a ruske snage opkolile su i Lisičansk
  • Zemlje EU odlučile su da Ukrajini pruže pomoć u iznosu od 9 milijardi evra 
  • Od početka rata u Ukrajini srušeno je više od 80 sovjetskih spomenika
  • Ukrajini će biti potrebno najmanje 10 godina da ukloni sve mine, rekao je portparol ukrajinske državne službe za vanredne situacije

Kao je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut.

22.30 Zelenski: Vratićemo sve gradove, uključujući Severodonjeck

Ukrajina će vratiti sve gradove, koje je izgubila u sukobu sa Rusijom, uključujući Severodonjeck, rekao je večeras ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Zelenski je rekao da je 45 ruskih projektila i raketa pogodilo Ukrajinu u protekla 24 sata, što je opisao kao "ciničan pokušaj slamanja duha njegovog naroda", prenosi Rojters.

21.33 Bajden planira uvođenje sankcija na rusko zlato

Američki predsednik Džo Bajden i najviši zvaničnici zemalja članica G7 trebalo bi da se usaglase oko zabrane uvoza novih količina zlata iz Rusije u okviru jačanja sankcija uvedenih zbog rata Rusije protiv Ukrajine.

20.51 Snage LNR i Rusije kontrolišu Severodonjeck i Borovskoje

Grad Severodonjeck i cela teritorija industrijske zone hemijske fabrike Azot pod kontrolom su snaga Luganjske Narodne Republike (LNR), potvrdio je portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

"Jedinice Narodne milicije LNR uz podršku ruskih trupa pod komandom generala Sergeja Surovkina u potpunosti su oslobodile Severodonjeck i Borovskoje, kao i naseljena mesta Voronovo i Sirotino u Luganskoj Narodnoj Republici i područja na levoj obali reke Severski Donjec", rekao je Konašenkov, prenosi TASS.

Tanjug/AP/Oleksandr Ratushniak

 

19.13 U Harkovu oštećen nuklearni istrazivački objekat

U ruskom granatiranju danas je oštećno nuklearno istraživačko postrojenje u gradu Harkovu na severoistoku Ukrajine, saopštio je Državni nuklearni regulatorni inspektorat. U napadu su oštećene pojedine zgrade i infrastruktura, ali to nije uticalo na područje u kojoj se nalazi nuklearno gorivo i nivoi radijacije su u granicama normale, navodi se u onlajn objavi, preneo je Rojters.

19.11 Putin: SAD dopremile u Evropu oko 200 komada nuklearnog taktičkog naoružanja

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je tokom današnjeg razgovora sa Aleksandrom Lukašenkom, predsednikom Belorusije da su SAD dopremile u Evropu oko 200 komada nuklearnog taktičkog naoružanja i da je 257 borbenih aviona iz više zemalja članica NATO spremno za tu namenu. Opširnije u posebnoj vesti. 

Tanjug/AP/Dmitri Lovetsky

 

18.36 Ukrajina potvrdila da je Rusija zauzela Severodonjeck

Ukrajinska vojska saopštila je danas da su se ukrajinske trupe povukle iz strateškog grada Severodonjecka na istoku Ukrajine.

"Nakon povlačenja naših vojnih jedinica, neprijatelj konsoliduje svoje položaje u Severodonjecku", navodi se u saopštenju ukrajinske vojske prenosi Rojters.

18.14 Lažni Vitalij Kličko prevario gradonačelnike Berlina, Madrida i Beča

Gradonačelnici nekoliko evropskih prestonica prevareni su tokom video-poziva uz pomoć "dipfejk" kijevskog gradonačelnika Vitalija Klička. Osoba koja veoma liči na njega prevarila je gradonačelnike Berlina, Madrida i Beča. Poslednja u nizu "žrtava" bila je gradonačelnica Berlina Franciska Gifaj, koja je preko video-konferensing platforme Vebeks vodila razgovor sa osobom koja je i ličila i zvučala kao njen kijevski kolega, ali zapravo je bio neko sasvim drugi. Opširnije pročitajte u posebnom tekstu.

Twitter/@RegBerlin

 

18.00 Kadirov: Civili oslobođeni iz fabrike Azot u Severodonjecku

Svi civili su koji su se krili u podrumskim prostorijama fabrike Azot u Severodonjecku u Luganskoj Narodnoj Republici, oslobođeni su, izjavio je danas čečenski lider Ramzan Kadirov a prenosi Tass.

"Cela teritorija istočno od reke Severski Donjec je pod kontrolom savezničkih snaga. Tu spadaju stambeno područje i naselje Borovskoje, aerodrom Severodonjeck i industrijska zona grada Severodonjecka sa fabrikom Azot gde su ukrajinske snage koristile civile kao živi štit. Svi civili su oslobođeni iz podruma fabrike", napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu.

17.10 Sevedoronjeck zauzet u potpunosti?

Gradonačelnik Severodonjecka rekao je da su ruske snage u potpunosti zauzele ovaj strateški važan grad na istoku Ukrajine posle više nedelja bombardovanja.

"Grad je sada pod potpunom kontrolom Rusije. Oni sada pokusavaju da uspostave svoj poredak i imenovali su svog komandanta", rekao je gradonačelnik Severodonjecka Oleksandr Strjuk, prenosi Rojters.

profimedia

 

17.08 LNR:Ruske snage ušle u Lisičansk

Ruske snage i snage samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) ušle su u Lisičansk, a borba se trenutno vodi unutar grada, izjavio je danas za TASS izvor blizak Narodnoj miliciji LNR.

"Napredovanje u Lisičansku se nastavlja. Borbe su već u toku unutar naselja. Prerano je reći koliki je deo grada ovog trenutka pod našom kontrolom, ali zajedničke snage unutar grada prilično brzo napreduju", naveo je neimenovani izvor, prenosi TASS.

15.15 Raketni sistemi HIMARS iz SAD već u upotrebi u Ukrajini

Raketni sistemi HIMARS koje su Ukrajini isporučile SAD već su u upotrebi i gađaju mete u delovima Ukrajine koje je okupirala Rusija, izjavio je danas načelnik Generalštaba ukrajinske vojske Valerij Zalužni.

"Pripadnici artiljerije Oružanih snaga Ukrajine vešto gađaju određene ciljeve, vojne ciljeve neprijatelja na našoj, ukrajinskoj teritoriji", napisao je Zalužni na Telegramu, preneo je Rojters.

14.30 Analiza: Ukrajini status kandidata za EU plus sedam zadataka - podrška Kijevu iz Brisela i politička poruka Moskvi 

Ukrajini i Moldaviji, dvema istočnoevropskim zemljama koje su zahteve za članstvo u Evropskoj uniji podnele samo nekoliko dana nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, na samitu u Briselu odobren je status kandidata. Ovaj potez viđen je uglavnom kao simboličan, ali i kao politička poruka Moskvi. Put do zvaničnog članstva u Uniji je dugačak, a Kijev će morati da ga utaba rešavanjem niza ključnih zadataka. Opširnije u posebnom tekstu.

14.06 Strjuk: Ukrajinske trupe skoro napustile Severodonjeck

Gradonačelnik Severodonjecka Oleksandar Strjuk izjavio je da su ukrajinske trupe skoro napustile taj strateški grad na liniji fronta nakon što su nedeljama odolevale napredujućim ruskim snagama. Strjuk nije potvrdio da li je u toku potpuno povlačenje, preneo je Rojters.

profimedia

 

13.16 Rogozin: Pokrenuta serijska proizvodnja raketa "sarmat"

Preduzeća ruske državne korporacije "Roskosmos“ pokrenula su serijsku proizvodnju interkontinentalnih balističkih raketa "sarmat" , a prvi raketni puk biće na borbenom dežurstvu do kraja 2022. godine, saopštio je generalni direktor "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin.

"Već smo pokrenuli serijsku proizvodnju raketa. Polazimo od toga da do kraja godine treba da stavimo na borbeno dežurstvo prvi puk u Užuru, u Krasnojarskom kraju", rekao je Rogozin za televizijski kanal "Rusija 24“.

12.31 Gajdaj: Ruski udari na Severodonjeck i Lisičansk, meta i Azot

Rusija je pokrenula artiljerijske i vazdušne napade na gradove Severodonjeck i Lisičansk, a na meti se našlo i hemijsko postrojenje Azot u kojem je zarobljeno stotine civila, saopštio je danas ukrajinski guverner Luganske oblasti Serhij Gajdaj.

On je rekao da su ruske snage u petak napale industrijsku zonu Severodenjecka i takođe pokušale da uđu i blokiraju Lisičansk, prenosi Rojters.

"Došlo je do vazdušnog udara na Lisičansk. Severodonjeck je pogođen artiljerijom", naveo je danas Gajdaj na Telegramu, dodajući da su granatirana hemijska fabrika Azot u Severodonjecku i sela Sinjecki i Pavlograd i druga.

On nije pomenuo eventualne žrtve u hemijskoj fabrici Azot, a Rojters navodi da nije mogao nezavisno da proveri ove informacije. Ukrajinski zvaničnik je saopštio da su policajci, spasioci i volonteri evakuisali 17 ljudi u petak iz Lisičanska.

12.14 Džonson: Plašim se da bi na Ukrajinu mogao da se izvrši pritisak da pristane na sporazum koji nije u njenom interesu

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da strahuje da bi na Ukrajinu mogao da se izvrši pritisak, kako bi pristala na mirovni sporazum sa Rusijom koji nije u njenim interesima, zbog ekonomskih posledica rata koji se vodi u Evropi. Opširnije u posebnoj vesti

10.45 Bolc: Pred kraj leta preti obustava isporuke ruskog gasa Austriji

 Bivši šef energetskog regulatornog tela Austrije "E-kontrol" Valter Bolc upozorava da bi pred kraj leta moglo doći do potpune obustave isporuke ruskog gasa Austriji.

"Moramo naše planove za zimu tako izraditi jer od avgusta ili septembra može doći do potpune obustave isporuke gasa", objasnio je Bolc u intervjuu bečkom dnevniku "Standard".

Upitan da li će doći do potpune obustave isporuke, on je kazao da, uz možda nekoliko izuzetaka, kao što su Turska, Srbija i Mađarska, koje bi mogle dobiti gas, teško da bi to mogao biti slučaj sa drugim zemljama. Bolc se založio za jedinstveno nastupanje EU prema Moskvi, jer samo tako može da se osigura isporuka gasa.

profimedia

 

10.04 Ukrajina: Napadi na Nikolajev

Ruski snage izvršile su raketni napad na grad Nikolajev, na jugu Ukrajine, saopštila je predstvanica pres centra Odbrambenih snaga juga Ukrajine Natalija Gumenjuk.

"Jug je, zajedno sa celom zemljom, takođe bio pod vazdušnom uzbunom", rekla je Gumenjuk, prenosi Unian. Dodala je da se utvrđuju razmere razaranja i da li ima žrtava, ali da je poznato da su napadnuti lučka infrastruktura i stambeni kvartovi.

09.32 Britansko ministarstvo: Rusija uklonila nekoliko generala sa ključnih komandnih pozicija

Ukrajinske snage ponovo uspostavljaju odbranu u sektoru Severodonjeck-Lisičansk, dok ruske oklopne jedinice nastavljaju da postižu ostvaruju određene pomake u tom području, navodi se u najnovijem obaveštajno izveštaju britanskog Ministarstva odbrane.  

Kako se dodaje, od juna, ruska vrhovna komanda je verovatno uklonila nekoliko generala sa ključnih komandnih uloga u ratu.

08.50 Regionalni zvaničnik: Napadi na Lavovsku, Žitomirsku i Černigovsku oblast

Ruske snage izvele su raketne udare na Lavovsku, Žitomirsku i Černigovsku oblast u Ukrajini, prenose ukrajinski mediji. Ruske trupe ispalile su šest raketa na vojni objekat u Javorivu u Lavovskoj oblasti, a u napadu su povređene četiri osobe, prenosi Unian objavu načelnika regionalne administracije Maksima Kozickog.

On je rekao da je raketni napad izveden iz Crnog mora i da je lansirano šest projektila, od kojih su dva oborena. Interfaks Ukrajina prenosi da je na Žitomirsku oblast ispaljeno oko 30 raketa i da je u tom napadu jedan vojnik poginuo, a drugi ranjen.

Napadnuto je i selo Desna u Černigovskoj oblasti sa 20 raketa. Pričinjena je šteta na infrastrukturi, a prema prvim informacijama nema žrtava.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

Operativna komanda Sever saopštila je da su rakete ispaljene iz aviona i sa zemlje sa teritorije Belorusije, navodi Interfaks Ukrajina. Pod raketnom paljbom našla se i Dnjepropetrovska oblast, gde je povređena 60-godišnja žena, prenosi Unian.

07.56 Guverner Luganska: Moraćemo da povučemo vojnike iz Severnodonjecka

"Nažalost, moraćemo da povučemo naše vojnike iz Severodonjecka, jer nema smisla biti na razbijenim pozicijama – broj mrtvih raste", napisao je guverner Luganska Serhij Gajdaj na svom Telegram nalogu.

07.49 Zaharova: Odluka EU o Ukrajini i Moldaviji imaće negativne  posledice

Rusija je saopštila da će odluka lidera Evropske unije o statusu kandidata Ukrajini i Moldaviji imati negativne posledice i dovesti do porobljavanja susednih zemalja EU. Marija Zaharova, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, nazvala je ovaj potez pokušajem zadiranja u sferu uticaja Rusije u okviru Zajednice nezavisnih država (ZND) koju čine bivše sovjetske države.

AP/Russian Foreign Ministry Press Service

 

07.40 Ruska vojska blokirala Lisičansk iz južnog pravca

Ruska vojska probila je ukrajinsku odbranu i blokirala Lisičansk iz južnog pravca, izjavio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov. Ruske trupe su oslobodile 11 naselja tokom blokade Lisičanka, rekao je Konašenkov. Konašenkov je, takođe, rekao i da je "Južna" grupacija ruskih snaga, u saradnji sa snagama Luganske Narodne Republike, konačno razbila takozvani "Gorski kotao" i oslobodila mesta Gorski i Zoloto.

07.29 Komad Rusije okružen NATO trupama: Kalinjingrad u centru pažnje zbog poteza litvanske vlade 

Baltičke zemlje su među onima koje najvatrenije podržavaju evropske sankcije protiv Rusije zbog njene invazije na Ukrajinu. Zahvaljujući odluci jedne od njih, odnosi između Rusije i EU postali su još komplikovaniji. Pre nekoliko dana, Litvanija je zabranila železnički prevoz ruske robe koja je pod EU sankcijama perko njene teritorije do Kalinjingrada, ruske enklave, što je dovelo do novih razmena oštrih reči i do pretnji kontra-merama. Opširnije pročitajte u posebnom tekstu.

07.16 Rusija pogoršava krizu hrane

Rusija pogoršava prehrambenu nesigurnost blokadama i bombaškim napadima na ključnu infrastrukturu u Ukrajini, saopštili su ministri spoljnih poslova Grupe sedam (G7) velikih ekonomija. Ministri su pozvali Moskvu da "prestane sa napadima i pretećim akcijama i da deblokira ukrajinske crnomorske luke za izvoz hrane", prenosi Rojters.

 

Komentari (0)

Evropa