Evropa

RAT U UKRAJINI Eksplozije kod fabrike aviona u Hersonu, Slovačka poslala ukrajinskoj vojsci haubice

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/08/2022

-

09:26

RAT U UKRAJINI Eksplozije kod fabrike aviona u Hersonu, Slovačka poslala ukrajinskoj vojsci haubice
RAT U UKRAJINI Eksplozije kod fabrike aviona u Hersonu, Slovačka poslala ukrajinskoj vojsci haubice - Copyright Tanjug/AP/David Goldman, Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini ušao je u 171. dan.  Obe strane se međusobno i dalje optužuju za napade na nuklearnu elektranu u Zaporožju, a šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je na hitnu demilitarizaciju te nuklearke.  Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarao je sa papom Franjom i rekao da je Ukrajini potrebna podrška svetskih duhovnih lidera.

Ključni događaji

  • Žozep Borelj pozvao na demilitarizaciju nuklearke Zaporožje
  • Rusi optužuju Kijev za granatiranje hidroelektrane Kahovskaja i nuklearnu elektranu Zaporožje
  • Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao sa papom
  • Prvi brod sa žitom od početka ruskog napada na Ukrajinu iz Odese krenuo ka Africi

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

22.10 Zelenski: Svaki ruski vojnik koji ili puca na postrojenje u Zaporožju biće meta naše armije

Ukrajina će ciljano likvidirati ruske vojnike koji pucaju na okupiranu nuklearnu elektranu na jugu zemlje ili je koriste kao položaj za otvaranje vatre, rekao je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

"Svaki ruski vojnik koji ili puca na postrojenje, ili puca koristeći postrojenje kao vatreni položaj, mora da shvati da postaje posebna meta za naše agente obaveštajne službe, za naše specijalne službe, za našu vojsku", poručio je Zelenski tokom večerašnjeg obraćanja i ne iznoseći detalje ponovio optužbe da Rusija koristi nuklearnu elektranu da bi ucenjvala.

20.45 Okružna uprava: Eksplozija kod fabrike aviona u Novoj Kahovki

U blizini fabrike aviona Sokol u Novoj Kahovki, u oblasti Herson, danas je prijavljena jaka eksplozija, a na lice mesta su upućene ekipe Hitne pomoći, saopštila je danas vojno-civilna okružna uprava. Eksplozija je prijavljena tamo gde ima civila, a za sada nema izveštaja o povređenima, rekao je predstavnik uprave, prenosi TASS.

20.30 Menčer: Gasprom isporučuje Mađarskoj dodatne količine gasa

Gasprom je započeo isporuku dodatnih količina gasa Mađarskoj, više nego što je predviđeno dugoročnim ugovorom između dve zemlje, objavio je danas na svom Fejsbuk nalogu državni sekretar u ministarstvu spoljnih poslova Mađarske Tamaš Menčer. On je podsetio da je vlada u Budimpešti ranije odlučila da nabavi dodatnih 700 miliona kubnih metara gasa kako bi se Mađarska energetski obezbedila dok se Evropa suočava sa krizom energenata izazvanom ratom u Ukrajini i sankcijma Rusiji, prenosi agencija MTI.

19.45 Slovačka poslala Ukrajini samohodne haubice

Slovačke samohodne haubice Zuzana 2 stigle su u Ukrajinu, potvrdio je danas na Telegram kanalu šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak. "Slovačke samohodne haubice Zuzana 2 su stigle u Ukrajinu. Reč je o haubicama kalibra 155 mm za artiljerijska dejstva dometa do 40 kilometara", rekao je Jermak, prenosi Ukrinform.

18.10 Ukrajinci objavili da se nastavljaju borbe u Donjecku

Ukrajinska vojna komanda saopštila je danas da su u selu Piski u Donjeckom regionu nastavljene žestoke borbe.

Prema navodima ukrajinskog Generalštaba na Fejsbuku, ruske snage pokušavaju da probiju odbranu ukrajinskih trupa u pravcima Oleksandropolja, Krasnohorivke, Avdijevke, Marijenke i Piskog, preneo je Rojters. "Žestoke borbe se nastavljaju", dodaje se u saopštenju.

16.00 Zaharova o proterivanju ruskog diplomate iz Crne Gore: Deo kampanje Zapada protiv Moskve

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zharova ocenila je danas da je proterivanje ruskog diplomate iz Crne Gore deo kampanje Zapada protiv Moskve, prenela je ruska državna agencija TASS.

Smatramo napad crnogorskih vlasti kao još jednu epizodu hibridne kampanje koju su Zapad i njegovi sateliti pokrenuli protiv Rusije, izjavila je Zaharova. "To vidimo kao nespremnost i nesposobnost zvanične Podgorice da se udalji od politike automatskog vođenja ovako destruktivne liniju – na štetu međunarodne bezbednosti i saradnje, kao i sopstvenih nacionalnih interesa".

15.20 Nuklearka Zaporožje ponovo granatirana

Ukrajinske snage ponovo gađaju Energodar i nuklearnu elektranu Zaporožje, tvrde ruski zvaničnici iz Zaporoške oblasti.

"Energodar i nuklearka su ponovo mete granatiranja ukrajinskih snaga. Prema rečima očevidaca, u gradu se opet čuju eksplozije“, napisao je na Telegramu visoki lokalni zvaničnik Vladimir Rogov, prenosi Sputnjik.

Dodao je da će vlasti biti primorane da konzerviraju elektranu ako se granatiranje nuklearke Zaporožje nastavi.

14.35 Konašenkov: U ruskom napadu na DPR poginulo 170 vojnika Ukrajine

Vazdušne snage Rusije izvele su precizne udare na mesto razmeštanja 10. brdske jurišne brigade ukrajinske vojske, pri čemu je stradalo skoro 200 pripadnika, izjavio je danas portparol Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

"Preciznim udarima ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga na mesto privremenog razmeštanja 10. brdske jurišne brigade u oblasti naselja Perejezdnoje u (samoproglašenoj) Donjeckoj Narodnoj Republici (DPR) eliminisano je do 170 nacionalista i 12 komada vojne opreme", rekao je Konašenkov, preneo je TAS S.

12.40 Rusko ministarstvo odbrane: Ruske snage preuzele kontrolu nad selom Piski

Ruske snage preuzele su potpunu kontrolu nad selom Piski u Donjeckom regionu, objavio je danas Interfaks citirajući rusko Ministarstvo odbrane. Ruske i proruske snage su pre više od nedelju dana saopštile da su preuzele kontrolu nad Piskim, podseća Rojters. Rusko ministarstvo je navelo i da je ruska vojska uništila američki raketni sistem HIMARS u blizini ukrajinskog grada Kramatorska i skladište sa municijom.

11.56 Rusija upozorila SAD na totalni prekid odnosa u jednom slučaju

Moskva je upozorila Vašington da bi eventualno stavljanje Rusije na listu zemalja koje sponzorišu terorizam, sa diplomatske strane bila tačka bez povratka i okidač za totalni prekid odnosa između dve zemlje, preneo je danas "Gardijan".

Direktor odeljenja za Severnu Ameriku u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije, Aleksandar Darčijev, osvrnuo se na inicijativu u Kongresu SAD da se Rusija proglasi "sponzorom terorizma".

"Ukoliko bude usvojena, to bi značilo da bi Vašington prešao tačku bez povratka, sa vrlo ozbiljnim kolateralnom štetom po bilateralne diplomatske odnose, koji bi bili drastično smanjeni ili čak prekinuti. Američka strana je upozorena", kazao je Darčijev za TAS S.

Svaka moguća američka zaplena ruske imovine bi totalno uništila bilateralne odnose Moskve i Vašingtona, naveo je Darčijev.

"Upozoravamo Amerikance na štetne posledice ovakvih akcija koje bi trajno oštetile bilateralne odnose, što nije ni u našem, a ni njihovom interesu", rekao je on.

11.02 Još dva broda sa žitaricama isplovila iz luke Černomorsk

Još dva broda sa žitaricama danas su krenula iz ukrajinske crnomorske luke Černomorsk, saopštilo je tursko ministarstvo odbrane, prenosi Rojters. Brod "Fulmar S", koji plovi pod zastavom Barbadosa, napustio je ukrajinsku luku Černomorsk, sa tovarom od 12.000 tona kukuruza za tursku južnu provinciju Iskenderun, navodi se u saopštenju. Teretnjak "Toe" pod zastavom Maršalskih ostrva, isplovio je iz iste luke i uputio se u turski Tekirdag, noseći 3.000 tona semena suncokreta.

Sa njihovim odlaskom, ukupno 16 brodova je isplovilo od 1.avgusta iz Ukrajine, prema sporazumu Rusije i Ukrajine uz posredovanje Turske i Ujedinjenih naci

09.22 Britanski izveštaj o situaciji na terenu

Dva glavna drumska mosta koja omogućavaju pristup džepu teritorije koju je okupirala Rusija na zapadnoj obali Dnjepra u ukrajinskoj oblasti Herson sada su verovatno van upotrebe za potrebe značajnog vojnog snabdevanja, saopštila je u subotu britanska vojna obaveštajna služba.

Čak i ako Rusija uspe da izvrši značajne popravke mostova, oni bi ostali ključna ranjivost, preneo je Rojters iz britanskog Ministarstva odbrane. U ažuriranju obaveštajnih podataka oni navode da je kopneno snabdevanje nekoliko hiljada ruskih vojnika na zapadnoj obali gotovo sigurno zavisi od samo dva pontonska trajektna prelaza.

"S obzirom da je njihov lanac snabdevanja ograničen, veličina svih zaliha koje je Rusija uspela da uspostavi na zapadnoj obali verovatno će biti ključni faktor u izdržljivosti snaga", navodi se u ažuriranju.

09.20 SAD: Rusija i proruske vlasti u Ukrajini da poštuju pravo

SAD su zabrinute zbog izveštaja da su, kako navode, "nelegitimne vlasti u istočnoj Ukrajini" podigle optužnice za britanske, švedske i hrvatske državljane, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

"Rusija i njeni punomoćnici imaju obavezu da poštuju međunarodno humanitarno pravo, uključujući prava i zaštitu koja se daje ratnim zarobljenicima“, napisao je u petak Blinken na Tviteru.

Američki državni sekretar rekao je juče i da SAD smatraju da je važno da se suprotstave Rusiji, jer je njena agresija na Ukrajinu ugrozila temeljne principe međunarodnog sistema, preneo je Rojters.

08.45 Zelenski ponovo zatražio ukidanje šengenskih viza za Ruse

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ponovo je apelova na zemlje članice Evropske unije da uskrate vize državljanima Rusije, navodeći da taj blok ne treba da postane "supermarket u koji može da uđe svako ko to želi". Zelenski je rekao da se njegov zahtev ne odnosi na Ruse kojima je potrebna pomoć, jer "rizikuju slobodu ili život protiveći se politici ruskog predsednika Vladimira Putina".

"Moraju da postoje garancije da ruske ubice ili saučesnici terorističke države ne koriste šengenske vize", objasnio je Zelenski u noćnom obraćanju, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Ukrainian Presidential Preš Office

 

Dodao je da ne sme da bude uništena suštinska ideja Evrope - zajedničke evropske vrednosti.

"Zato Evropa ne sme da postane supermarket gde nije bitno ko ulazi i gde je najvažnije da ljudi samo plate za robu", poručio je Zelenski.

Zelenski je prvi put zatražio ukidanje viza ruskim državljanima u intervjuu Vašington postu ranije ove nedelje.

08.20 SAD će na jesen poslati 260 vojnika u Evropu

Američke vlasti će na jesen poslati najmanje 260 vojnika u Evropu, saopštila je pres služba američke vojske. Ministarstvo vojske je objavilo da će na jesen rasporediti vojnike iz 101. divizijske brigade iz Fort Kembela, u Kentakiju, da podrže svoje evropske i NATO saveznike, preneo je TAS S. Iz 101. divizijske brigade biće raspoređeno oko 260 vojnika, navodi se u saopštenju i dodaje da će slanje vojnika biti privremeno.

08.06 Ustenko: Novi zajam od MMF uverio bi kreditore Ukrajine

Obezbeđivanje novog zajma od pet milijardi dolara od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pomoglo bi uveravanju ostalih kreditora Ukrajine da je makroekonomska situacija u ratom razorenoj zemlji pod kontrolom, izjavio je Oleg Ustenko, glavni ekonomski savetnik predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Sveže finansiranje iz MMF-a za oko 18 meseci moglo bi da posluži kao sidro za veći paket od 15 do 20 milijardi dolara koji bi pomogao Ukrajini da prebrodi ekonomsku krizu izazvanu napadom Rusije, rekao je Ustenko za Rojters.

On je kazao da su ukrajinski zvaničnici u kontaktu sa MMF-om u vezi sa potencijalnim zahtevom, dodajući da bi cilj trebalo da bude da se krene napred što je pre moguće.

07.57 Borelj: Demilitarizovati nuklearku Zaporožje

Šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je na hitnu demilitarizaciju nuklearne elektrane Zaporožje.

"Zaporožje ne sme da se koristi kao deo bilo kakve vojne operacije. Podržavam poziv na demilitarizaciju područja počevši od potpunog povlačenja ruskih snaga i pozivam IAER da poseti to mesto. Rusija mora odmah da vrati punu kontrolu zakonitom suverenom vlasniku Ukrajini", naveo je Borelj na Tviteru.

 

 

07.46 Zelenski razgovarao sa papom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je na Tviteru da je u petak razgovarao sa papom Franjom.

"Informisao sam Papu o agresiji koju Ruska Federacija sprovodi protiv Ukrajine, o strašnim zločinima Rusije. Zahvalni smo za njegove molitve za Ukrajinu. Našem narodu je potrebna podrška svetskih duhovnih lidera, koji moraju da prenesu svetu istinu o užasima koje agresor čini u Ukrajini", napisao je Zelenski.

 

 

07.34 Belorusija produžava vojne vežbe kod ukrajinske granice

Belorusija produžava vojne vežbe u blizini ukrajinskih granica do 20. avgusta, prema projektu za praćenje Beloruski Gajun. Belorusija je ranije najavila obnovljene zajedničke vojne vežbe sa Rusijom koje je trebalo da se održe od 9. do 11. avgusta u Belorusiji i od 22. do 25. avgusta u Rusiji.

07.20 Prvi brod sa ukrajinskim žitom uskoro stiže u Afriku

Prvi brod sa žitom namenjenim Africi od početka ruskog napada na Ukrajinu pristao je u luci Pivdenji u blizini Odese, saopštio je ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandr Kubrakov.

"Teretni brod ''Hrabri komandant'' stigao je u luku Pivdenji. Odatle će veoma brzo ukrajinsko žito biti isporučeno Etiopiji", napisao je Kubrakov na Tviteru.

 

 

07.09 Ruske snage tvrde da su Ukrajinci granatirali hidroelektranu u Hersonu

Ukrajinska vojska granatirala je hidroelektranu Kahovskaja u Hersonskoj oblasti, saopštio je zamenik šefa regionalne vojno-civilne administracije Kiril Stremousov. "Bilo je granatiranja. Generalno, napad je odbijen. Bilo je pogodaka, ali nisu bili kritični. Informacije još pristižu“, rekao je on za RIA Novosti.

Agencija navodi da su oružane snage Ukrajine više puta granatirale teritoriju hidroelektrane u Novoj Kahovki. Posebno snažan udarac zadat je u noći 12. jula kada su eksplodirala skladišta šalitre, a bilo je i poginulih i povređenih.

 

Komentari (0)

Evropa