Evropa

RAT U UKRAJINI Ukrajinske snage ušle u Liman, IAEA: Direktor NE Zaporožje zadržan na ispitivanju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/10/2022

-

08:55

RAT U UKRAJINI Ukrajinske snage ušle u Liman, IAEA: Direktor NE Zaporožje zadržan na ispitivanju
RAT U UKRAJINI Ukrajinske snage ušle u Liman, IAEA: Direktor NE Zaporožje zadržan na ispitivanju - Copyright Profimedia, Tanjug/AP Photo/Inna Varenytsia, Dmytro Zhyhinas

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini ušao je u 220. dan. Prethodnog dana predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaze o pripajanju četiri ukrajinske oblasti. U svom govoru on je aneksiju četiri ukrajinske teritorije nazvao "voljom miliona ljudi". legalnu aneksiju osudili su brojni svetski lideri i zvaničnici, uključujući EU i SAD, ali i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga. SAD i Velika Britanija uvele su nove sankcije Moskvi, a isto se najavljuje i iz Brisela. Takođe, u petak je Ukrajina podnela zvaničan zahtev za članstvo u NATO alijansi.

Ključni događaji

  • Predsednik Rusije potpisao ukaze o pripajanju četiri ukrajinske oblasti
  • Svetski zvaničnici i EU osudili Putinov potez, ističu da su referendumi nelegitimni
  • Ukrajina predala zvaničnu prijavu za ulazak u NATO, Saliven smatra da još nije vreme za to
  • Rusija stavila veto na nacrt rezolucije SB UN
  • SAD i Velika Britanije uvele su nove sankcije Moskvi, a isto se najavljuje i iz Brisela
  • Ukrajinske snage ušle u grad Liman
  • Iz gasovoda Severni tok 2 gas više ne curi
  • IAEA: Direktor elektrane Zaporožje zadržan na ispitivanju
  •  Kadirov: Moskva da razmotri upotrebu taktičkog nuklearnog oružja
  •  Nemačka će isporučiti Ukrajini četiri IRIS-T sistema za vazdušnu odbranu 

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.00 Nemačka će isporučiti Ukrajini četiri IRIS-T sistema za vazdušnu odbranu 

Nemačka će isporučiti Ukrajini prvi od četiri najsavremenija IRIS-T sistema za vazdušnu odbranu narednih dana radi zaštite od napada dronova, izjavila je danas nemačka ministarka odbrane Kristine Lambreht tokom nenajavljene posete Odesi.

Lambreht je razgovarala sa ukrajinskim ministrom odbrane Oleksijem Reznjikovim u podzemnom bunkeru dok su se čule sirene za vazdušne napade.

 

 

22.54 IAEA: Grosi naredne nedelje u Rusiji i Ukrajini razgovara o zaštitnoj zoni

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi sledeće nedelje će razgovarati u Moskvi i Kijevu o stvaranju zaštitne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje (ZNPP) koja je pod kontrolom Rusije, saopštila je danas IAEA. Grosi nastavlja konsultacije i druge napore u cilju što skorije dogovora i implementacije zone nuklearne bezbednosti i sigurnosti oko ZNPP, navedeno je u saopštenju, preneo je Rojters.

20.55 Zelenski: Nastavljaju se borbe u ključnom gradu Limanu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da se nastavljaju borbe u ključnom gradu Limanu. Rusija je saopštila ranije danas da su njene trupe napustile Liman i povukle se na rezervne položaje, preneo je Rojters.

"Ukrajinska zastava se već nalazi u Limanu u Donjeckoj oblasti", rekao je Zelenski.

Borbe se tamo i dalje vode, kazao je on u večernjem video obraćanju.

 

 

18.25 Lisek: Iz gasovoda Severni tok 2 gas više ne curi

Iz gasovoda Severni tok 2 gas više ne curi, nakon što je zbog curenja tokom nedelje izbačeno na tone metana u Baltičko more, rekao je portparol operatera Urlih Lisek. 

"Ili je gasovod potpuno prazan ili su pritisak gasa u gasovodu i vode spolja dostigli ravnotežu", istakao je Lisek.

17.24 Kadirov: Moskva da razmotri upotrebu taktičkog nuklearnog oružja

Lider Čečenije Ramzan Kadirov ocenio je danas da bi zbog najnovih preokreta na bojnom polju Moskva trebalo da razmotri da u Ukrajini upotrebi taktičko nuklearno naoružanje niskog učinka. U poruci na svom Telegram kanalu Kadirov je kritikovao ruske vojne komandante zbog današnjeg napuštanja položaja u gradu Limanu na istoku Ukrajine, prenosi Rojters.

"Po mom ličnom mišljenju, trebalo bi preduzeti drastičnije mere, sve do proglašenja vanrednog stanja u pograničnim oblastima i upotrebe taktičkog nuklearkog naoružanja", poručio je Kadirov.

17.14 Sinegubov: U napadu na konvoj ubijene 24 osobe, među njima 13 dece i trudnica

Regionalni čelnik Harkova Oleg Sinegubov tvrdi da su ruske trupe ubile 24 osobe, uključujući 13 dece i jednu trudnicu. Sinegubov i ukrajinska bezbednosna služba SBU ranije su objavili da je najmanje 20 ljudi poginulo, ne navodeći točan datum napada. Sinegubov navodi da se napad dogodio u nedelju 25. septembra oko 9 sati po lokalnom vremenu, citirajući lokalnu policiju.

 

 

16.27 RIA: Ruske snage se povukle iz Limana na rezervne položaje

Zbog pretnje opkoljavanjem, ruske snage su napustile grad Liman i povukle se na rezervne položaje, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. 

 

 

„Uprkos nastalim gubicima, imajući značajnu nadmoć u snagama i sredstvima, neprijatelj je doveo rezerve i nastavio ofanzivu u ovom pravcu“, dodaje Ministarstvo odbrane, prenela je agencija RIA Novosti.

 

 

16.05 Ukrajina uvela nove sankcije ruskim subjektima

Vlada Ukrajine usaglasila je nove pakete sankcija protiv više od 3.600 ruskih fizičkih i pravnih lica, saopštila je danas pres-služba Ministarstva privrede Ukrajine.

Kako se navodi, na spisku su deca i rođaci ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovih bliskih saradnika, predstavnici regionalnih elita i ruskih vlasti, predstavnici rukovodstva Oružanih snaga Rusije, oligarsi, predstavnici vlade LNR i DNR, umetnici, uključujući državljane Ukrajine. Takođe su usvojene sankcije protiv stranih državljana - međunarodnih posmatrača na referendumima, preneo je Sputnjik. Sankcije su uvedene i protiv ključnih kompanija, banaka, preduzeća iz oblasti rudarstva, energetike, komunikacija, logistike.

16.00 IAEA: Direktor elektrane Zaporožje zadržan na ispitivanju

Ruske vlasti su obavestile Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da je direktor nuklearne elektrane Zaporožje zadržan na ispitivanju, saopštila je ta agencija, prenosi Rojters.

"IAEA je tražila objašnjenje od ruskih vlasti i obaveštena je da je generalni direktor nuklearne elektrane Zaporožje bio privremeno zadržan kako bi odgovorio na pitanja", rekao je portparol IAEA. 

13.10 Tras i Frederiksen: Incidenti sa Severnim tokom "čin sabotaže"

Britanska premijerka Liz Tras i njena danska koleginica Mete Frederiksen saglasile su se danas da se incidenti na gasovodu Severni tok "predstavljali čin sabotaže".

"Frederiksen je obavestila britansku premijerku o šteti koja je naneta gasovodima Severni tok prošle nedelje. Složile su se da su incidenti očigledno predstavljali čin sabotaže", saopštila je kancelarija britanske premijerke, prenosi Rojters. Liderke su saglasne da je opšta bezbednost i bezbednost Baltičkog mora u interesu svih.

Tanjug/Dan Kitwood/Pool Photo via AP

 

12.39 IAEA traži informacije od ruskih vlasti o Murašovu

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) zatražila je od ruskih vlasti informacije o generalnom direktoru ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje Igoru Murašovu, koga je, prema navodima Kijeva, uhapsila ruska patrola. "Kontaktirali smo ruske vlasti i tražimo pojašnjenja“,rekao je portparol IAEA u izjavi za agenciju Rojters.

Ruske snage privele su generalnog direktora Zaporoške nukelarne elektrane Igora Murašova i odvele ga u nepoznatom pravcu, saopštila je ukrajinska državna atomska agencija Energoatom. Murašova su ruske snage zadržale u petak na putu od nukelarke Zaporožje do Energodara, prenosi Interfaks Ukrajina. Kako se navodi, njegov automobil je zaustavljen, a Murašovu je stavljen povez preko očiju i odvezen je u nepoznatom pravcu. Nema informacija o tome gde se nalazi Murašov, objavio je Energoatom jutros na Telegramu.

10.50 Kijev: Ruske trupe u Limanu pod ukrajinskom opsadom

Ukrajina drži opkoljene ruske snage u Limanu, u Donjeckoj oblasti, a operacija za oslobađanje tog grada je još u toku, saopštio je danas portparol ukrajinske vojske. Ruska vojska u Limanu ima oko 5.000 do 5.500 vojnika, ali je broj opkoljenih pripadnika ruskih snaga možda sada manji zbog žrtava i nekih vojnika koji pokušavaju da se probiju iz okruženja, saopštio je portparol ukrajinske vojske, prenosi Rojters.

10.00 Turska se protivi ruskoj aneksiji četiri regiona

Tursko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da odbacuje rusku aneksiju četiri regiona u Ukrajini.

"Ova odluka, koja predstavlja grubo kršenje utvrđenih principa međunarodnog prava, ne može se prihvatiti. Ponavljamo našu podršku mirovnim pregovorima i rešavanju ovog rata čija ozbiljnost raste", navodi se u saopštenju koje prenosi Rojters.

08.53 Saliven: Nije trenutak za prijem Ukrajine u NATO

Zahtev Ukrajine za prijem u NATO trebalo bi proceduralno razmotriti u neko drugo vreme, izjavio je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven, prenosi Euronews. "Po našem mišljenju, sada je najbolji način da se Ukrajina podrži kroz praktičnu podršku 'na terenu', a proces u Briselu bi trebalo da se preduzme u drugo vreme“, rekao je Saliven novinarima u Beloj kući, preneo je TAS S.

08.15 Svetska banka: Još 530 miliona dolara pomoći Ukrajini

Svetska banka je saopštila da će obezbediti dodatnih 530 miliona dolara podrške Ukrajini, čime će ukupna pomoć Svetske banke Ukrajini dostići 13 milijardi dolara. Pomoć su podržali Velika Britanija sa 500 miliona dolara i Danska sa 30 miliona dolara, navedeno je u saopštenju Svetske banke, prenosi Rojters. Dodaje se da je od ukupne pomoći Ukrajini od 13 milijardi dolara do sada potpuno isplaćeno 11 milijardi dolara.

08.10 Energoatom: Ruske snage privele direktora nuklearke Zaporožje

Ruske snage privele su generalnog direktora Zaporoške nukelarne elektrane Igora Murašova i odvele ga u nepoznatom pravcu, saopštila je ukrajinska državna agencija Energoatom. Murašova su ruske snage zadržale u petak na putu od nukelarke Zaporožje do Energodara, prenosi Interfaks Ukrajina. Kako se navodi, njegov automobil je zaustavljen, a Murašovu je stavljen povez preko očiju i odvezen je u nepoznatom pravcu. Nema informacija o tome gde se nalazi Murašov, objavio je Energoatom jutros na Telegramu.

profimedia

 

08.05 Ukrajina: Raketirana oblast Odese, nije bilo povređenih

Ruske snage raketirale su noćas Odesku oblast, pogođen je industrijski infrastrukturni objekat i nije bilo povređenih, saopštilo je gradsko veće Odese pozivajući se na ukrajinsku Operativnu komandu "Jug". Dva projektila, pretpostavlja se Iskanderi, pogodili su industrijski infrastrukturni objekat, oštetile električnu podstanicu i nekoliko okolnih zgrada, prenosi Interfaks Ukrajina.

08.00 Rusija stavila veto na nacrt rezolucije SB UN

Rusija je stavila veto na nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN koji su inicirale SAD i Albanija, a koja osuđuje "referendume" u samoproglašenim Donjeckoj Narodnoj Republici i Luganskoj Narodnoj republici, Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti o pristupanju Rusiji. Brazil, Gabon, Indija i Kina bili su uzdržani, javio je dopisnik TASS-a. Za rezoluciju su glasale Albanija, Britanija, Francuska, Gana, Irska, Kenija, Meksiko, Norveška, UAE i SAD.

07.58 Kuleba: Za Ukrajinu se ništa ne menja

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je da se za Kijev "ništa ne menja" i da će nastaviti da oslobađa svoju teritoriju koju je okupirala Rusija, nakon što je Putin proglasio pripajanje tih oblasti. Kuleba je optužio ruskog predsednika da pokušava da "ugrabi teritorije koje čak ni fizički ne kontroliše na terenu".

07.45 Lavrov: Ozbiljno shvatiti Putinovu izjavu

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je da treba ozbiljno shvatiti izjavu predsednika Vladimira Putina o posledicama odlaganja razgovora sa Kijevom. Lavrov je podsetio da je Putin rekao da Moskva ne odbija razgovore, ali da oni koji odbijaju moraju da shvate da što ih više odlažu teže će biti postizanje dogovora, preneo je TASS

07.31 Ukrajina predala zvaničnu prijavu za ulazak u NATO

Ukrajina je podnela zvaničan zahtev za ubrzani ulazak u NATO, rekao je predsednik Vladimir Zelenski nakon Putinove aneksije četiri ukrajinska regiona ranije u petak. "Mi smo već de fakto saveznici. "De fakto, mi smo već dokazali kompatibilnost sa standardima Alijanse", rekao je Zelenski i dodao da Ukrajina aplicira da to potvrdi po de jure ubrzanoj proceduri.

07.19 Fon der Lajen: Aneksija četiri ukrajinska regiona ilegalna

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen danas je navela da je pripajanje četiri ukrajinska regiona Rusiji ilegalno i dodala da će okupirane teritorije ostati deo Ukrajine.

"Nezakonita aneksija koju je proglasio Putin neće promeniti ništa", napisala je ona na Tviteru.

07.06 Putin potpisao ukaze o pripajanju četiri ukrajinske oblasti: "Ove teritorije ostaće zauvek deo Rusije" 

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u braćanju uoči ceremonije aneksije četiri ukrajinske oblasti pozvao Kijev na pregovore i optužio Zapad za dvostruke standarde, hegemonizam i kolonijalizam. On je nakon toga potpisao ukaze o pripajanju četiri ukrajinske teritorije Rusiji koji stupaju na snagu odmah. U svom govoru on je aneksiju četiri ukrajinske teritorije nazvao "voljom miliona ljudi". Opširnije u odvojenoj vesti.

Komentari (0)

Evropa