Evropa

"Liz Tras umislila da je nova Margaret Tačer": U par nedelja uspela da dovede britansku ekonomiju na rub propasti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/10/2022

-

17:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Liz Tras, koja je na funkciju premijerke Velike Britanije stupila pre svega nekoliko nedelja, uspela je da dovede britansku ekonomiju na rub propasti, kaže za Euronews Srbija ekonomista Nebojša Katić. Kako on kaže, ekonomski paket koji je bio usvojen predstavljao je niz "sumanutih ideja", ali napominje da ono što je i dalje drži na funkciji jeste činjenica da Konzervativna stranka i dalje nema ličnost oko koje bi se ujedinila.

Najnovije istraživanje javnog mnenja u Velikoj Britaniji, inače, pokazuje da osam od 10 ispitanika ne podržava vladu u jeku ekonomske krize koju su produbili pokušaji premijerke Liz Tras da radikalno promeni poresku politiku. Istraživanje Jugova, sprovedeno u ponedeljak, pokazalo je da čak 77 odsto Britanca ne podržava konzervativnu vladu, što je najveći procenat za 11 godina ispitivanja. Da stvar bude zanimljivija, popularnost Liz Tras među britanskim biračim trenutno je na nivou one koju ima i ruski predsednik Vladimir Putin.

Tras i njen bivši ministar finansija Kvasi Kvarteng, podsetimo, objavili su fiskalni paket, tzv. mini budžet, koji je izazvao haos na berzi počev od pada funte do panike u penzionim fondovima, ali je doneo i kritiku Međunarodnog monetarnog fonda, što je retkost. Deo po deo tog paketa je prerađivan i na kraju poništen.

Iako je novi britanski ministar finansija Džeremi Hant poručio da je zemlji potrebno da ponovo stekne poverenje investitora, neki za to vreme odbrojavaju poslednje dane na vlasti Liz Tras i previđaju ko bi mogao da je nasledi. Prvo mesto na toj listi zauzima upravo Hant, koji je četvrti ministar na toj funkciji od jula.

"Umislila da je nova Margaret Tačer"

"Liz Tras je uspela da u par nedelja dovede britansku ekonomiju na rub propasti bukvalno, ne metaforično. Uzela je jedan program iz paketa, ja bih ga nazvao sumanutih ideja, ta sumanuta ideja je bila da u situaciji kada imate eksplozivan rast inflacije, kada imate rast nejednakosti povezan sa tim predložite snižavanje poreskih stopa i bogatijama. To je sumanuta ideja, ona je testirana u Americi negde osamdesetih godina, ali ono što Amerika može, Britanija ne može, da ne kažem da je to i u Americi dalo loše rezultate i dovelo do ogromnog rasta budežtskog deficita", objasnio je Katić.

Ipak, Katić napominje da Liz Tras nije uradila ništa što nije obećala u svojoj kampanji, pa se onda postavlja pitanje kako je uopšte i izabrana.

"Ona jeste umislila da je nova Margaret Tačer, ona je pokušavala da se ponaša na isti način, međutim, radi se o osobi koja nažalost nema ni harizmu, nema ni šarm, nema ni elokvenciju i nekako sve to od samog početka slutilo da će završiti u katastrofi. Mada u odbranu Liz Tras treba reći da sve što je predloženo tim paketom mera ona je najavila u svojoj političkoj kampanji. Kako je moguće da sa ovakvim programom ona bude izabrana ostaje pitanje za Veliku Britaniju i u jednom svom tekstu sam pisao o sumraku političke klase u Britaniji. Ono što mi je tada izgledalo kao sumrak, sada mi zaista izgleda kao mrak", istakao je on.

Na pitanje da li očekuje da će sada ona morati da ode sa mesta premijerke, ekonomista navodi da verovatno niko u Britaniji ne vidi Liz Tras kao nekoga ko treba da ostane na mestu na kome je sada.

"Ono što je još uvek drži na tom mestu je samo činjenica da Konzervativna stranka još uvek nema ličnost oko koje bi se ujedinila. Pominje se čak da bi Boris Džonson mogao da se vrati na premijersko mesto. Pretpostavljam da se neće ići ili da će se na svaki način pokušati da se izbegnu novi izbori jer bi oni verovatno značili potpuni poraz Konzervativaca. Pretpostavljam da će Liz Tras biti tu još koju nedelju, a onda će se pojaviti ili neko nov ili neko star kao što je Džonson. Moguće je da će sadašnji ministar Džeremi Hant prvo spasi Britaniju, pa onda zameni Tras", rekao je on.

Kako napominje, reč je o dubokoj krizi unutar britanske političke klase, te da je slična situacija i na laburističkoj strani koja trenutno ima prednost. Međutim, kako dodaje, tu prednost nisu stekli svojom zaslugom već katastrofalnim greškama Konzervativne stranke.

Pozivi na ostavku

Euronews Srbija

Poslanici iz njene stranke, inače, otvoreno pozivaju Liz Tras da podnese ostavku, pri čemu se navodi da je do 100 članova Konzervativne stranke potpisalo pisma o nepoverenju premijerki, prema izveštajima medija.

Angela Ričardson, konzervativna poslanica iz okruga Gildford, rekla je za radio Tajms da "više nije održivo" da Tras ostane premijerka, dok je Džejmi Volis, poslanik Konzervativne partije iz Bridženda, uputio pismo premijerki sa zahtevom da podnese ostavku.

"Tražim od vas da se povučete sa mesta premijera jer smatram da više nemate poverenje zemlje ili parlamentarne stranke. To je ispravan put da se obezbedi stabilnost, bezbednost i prosperitet ljudi kojima sve dugujemo", naveo je Volis u pismu.

Ispitivanje javnog mnjenja agencije "Opinijun Riserč" sprovedeno s Kongres sindikata pokazuje da su laburisti spremni za ubedljivu pobedu na sledećim izborima, prenosi "Gardijan". Tras je, međutim, rekla da će predvoditi svoju Konzervativnu stranku na sledećim izborima.

"Ostajem ovde jer sam izabrana da služim ovoj zemlji. I odlučna sam da to radim", rekla je britanska premijerka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa