Evropa

RAT U UKRAJINI Moskva: Evropa će od ove godine živeti bez ruske nafte, Zelenski: Neozbiljna odluka EU o nafti

Komentari

Autor: Euronews Srbije

03/12/2022

-

09:56

RAT U UKRAJINI Moskva: Evropa će od ove godine živeti bez ruske nafte, Zelenski: Neozbiljna odluka EU o nafti
RAT U UKRAJINI Moskva: Evropa će od ove godine živeti bez ruske nafte, Zelenski: Neozbiljna odluka EU o nafti - Copyright Tanjug/AP/Leo Correa, Andriy Andriyenko, Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 283. dan rata u Ukrajini. Ratni sukobi se nastavljaju. Sinoć je više eksplozija odjeknulo u gradu Zaporožju, koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga. Lokalne vlasti zatražile su od građana da ostanu u skloništima. Za to vreme Istražitelji UN ispituju da li su ruski napadi na infrastrukturu ratni zločini, a EU je formalno potvrdila odluku o uvođenju ograničenja cene za naftu koja se transportuje morskim putem iz Rusije. I pored aktuelne situacije na terenu, iz Turske stižu nešto optimističnija očekivanja - ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu je juče izjavio da veruje da će svetska javnost pre proleća imati jasnu sliku o prekidu vatre u Ukrajini, primirju ili pregovaračkom stolu.  

Ključni događaji

  • Zelenski: Ograničenje cena ruske nafte ne može se smatrati ozbiljnom odlukom
  • Ostin optužio Rusiju za namernu okrutnost u ratu u Ukrajini
  • Ruska vojska izgradila veliku vojnu bazu u Marijupolju
  • Kremlj: Putin će u dogledno vreme posetiti Donbas
  • Peskov: Moskva neće prihvatiti ograničenje cene ruske nafte
  • Kuleba: 17 ukrajinskih ambasada dobilo sumnjive pakete
  • Istražitelji UN ispituju da li su ruski napadi na infrastrukturu ratni zločini 
  • Grosi: U toku razgovori o organizaciji sastanka sa Putinom
  • EU isporučila Ukrajini opremu za sajber laboratoriju
  •  EK predlaže paprene kazne za kompanije koje prekrše sankcije
  • Peskov: Nemogući uslovi Bajdena za pregovore sa Rusijom

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

  Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

21.20 Uljanov: Evropa će od ove godine živeti bez ruske nafte

Rusija će prestati da isporučuje naftu evropskim zemljama nakon što se Evropska unija složila da uvede gornju granicu cene ruske nafte, izjavio je danas stalni ruski predstavnik pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

"Počevši od ove godine, Evropa će živeti bez ruske nafte. Moskva je već jasno stavila do znanja da neće isporučivati naftu onim zemljama koje podržavaju antitržišno ograničenje cena", napisao je Uljanov na Telegramu, preneo je TASS. 

23.01 Ukrajina uvela sankcije za 10 sveštenika povezanih sa promoskovskom crkvom

Ukrajina uvodi sankcije za 10 sveštenika koji su povezani sa promoskovskom crkvom na osnovu toga što su pristali da rade sa ruskim okupacionim vlastima ili opravdali invaziju Moskve, saopštila je danas ukrajinska služba bezbednosti. U saopštenju se navodi da su sveštenici na različite načine pristajali na saradnju sa okupacionim vlastima, promovisali proruske narative i opravdavali rusku vojnu agresiju u Ukrajini, preneo je Rojters.

Ukrajinska pravoslavna crkva povezana sa Moskvom je formalno prekinula veze sa Ruskom pravoslavnom crkvom prošlog maja, ali joj mnogi Ukrajinci još uvek ne veruju i optužuju je za tajnu saradnju sa Rusijom. O tome opširnije u odvojenoj vesti.

 

 

22.17 Ostin optužio Rusiju za namernu okrutnost u ratu u Ukrajini

Američki ministar odbrane Lojd Ostin optužio je danas Rusiju za namernu okrutnost u ratu u Ukrajini, rekavši da Moskva namerno gađa civile.
"Sa namernom surovošću Rusija stavlja civile i civilne mete pred nišan", rekao je Ostin na Regan forumu nacionalne odbrane u Kaliforniji, preneo je Rojters. On je istakao da su u ruskim napadima poginula deca, a uništene škole i bolnice.

22.07 Nuland: Putin nije iskren u pogledu mirovnih pregovora sa Ukrajinom

Predsednik Rusije Vladimir Putin u ovom trenutku nije iskren u pogledu mirovnih pregovora sa Ukrajinom, izjavila je danas zamenica američkog državnog sekretara za politička pitanja Viktorija Nuland nakon sastanka sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i drugim visokim ukrajinskim zvaničnicima u Kijevu. Nuland je navela da je vrlo jasno, bilo da su u pitanju napadi na energetske sisteme, retorika iz Kremlja ili opšti stav, da Putin nije iskren niti spreman za to. 

21.30 Makron potvrdio da će razgovarati telefonom sa Putinom

Predsednik Francuske Emanuel Makron potvrdio je danas u intervjuu za francusku televiziju TF1 da planira da u bliskoj budućnosti razgovara telefonom sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom posle razgovora sa šefom Međunarodne agencije za atomsku energiju.

20.58 Zelenski: Ograničenje cena ruske nafte ne može se smatrati ozbiljnom odlukom

Ograničavanje cene do 60 dolara za rusku naftu koja se prevozi morskim putem, koju su dogovorile G7 i Australija, nije ozbiljna i učiniće malo da odvrati Rusiju od vođenja rata u Ukrajini, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

"To se ne može nazvati ozbiljnom odlukom, postavljanje takve granice je prilično povoljno za budžet terorističke države", rekao je Zelenski u video obraćanju, preneo je Rojters.

On je istakao da je samo pitanje vremena kada će morati da se upotrebe snažnija sredstva.
Zelenski je rekao i da je svet pokazao slabost postavljajući gornju granicu na 60 dolara, što će, kako je rekao, povećati ruski budžet za 100 milijardi dolara godišnje.

 

 

19.17 Ukrajinski guverner: Oslobodili smo 13 naselja na istoku

Ukrajinska vojska oslobodila je 13 naselja u Luganskoj oblasti, najistočnijoj regiji Ukrajine, rekao je danas šef regionalne administracije te većinski okupirane regije Serhij Gajdaj.

On navodi da ruske snage i dalje artiljerijom tuku po oslobođenim selima i da će ih iduće nedelje posetiti  medicinske ekipe i biti organizovana dostava pomoći.

18.50  Osmoro uhapšenih zbog pokušaja krađe Benksijevog grafita u Kiejvu

Ukrajina je privela osam osoba zbog krađe murala koji je naslikao neuhvatljivi britanski ulični umetnik Benksi sa zida u predgrađu Kijeva, saoštile su ukrajinske vlasti.

Slika osobe u spavaćici s  gas-maskom koja drži aparat za gašenje požara pored ugljenisanih ostataka prozora u gradu Hostomelu nestala je u petak.

“Grupa ljudi pokušala je da ukrade Benksijev mural. Isekli su rad iz zida kuće koju su uništili Rusi”, naveo je kijevski guverner Oleksij Kuleba u objavi na Telegramu.

 

 

17.35 Satelitski snimci: Ruska vojska izgradila veliku vojnu bazu u Marijupolju

Rusija konsoliduje svoje vojno prisustvo u osvojenom lučkom gradu Marijupolju izgradnjom velike vojne baze, pokazuju satelitske fotografije kompanije Maksar. Novi kompleks u obliku slova U nalazi se u blizini centra grada, preneo je Bi-Bi-Si.  Na njegovom krovu se vidi crvena, bela i plava zvezda ruske vojske sa natpisom: "Za Marijupoljce".

16.30 Šojgu: Belorusija bila i ostaje pouzdan partner Rusije

Saveznički odnosi sa Belorusijom su dobili na posebnom značaju u uslovima neviđenog pritiska Zapada i neobjavlјenog rata protiv Rusije, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.
Šojgu je tokom razgovora sa beloruskim kolegom Viktorom Hrenjinom u Minsku dodao da je Belorusija bila i ostaje pouzdan partner Rusije.

15.50 "Putin će u dogledno vreme posetiti Donbas"

Predsednik Rusije Vladimir Putin posetiće u dogledno vreme Donbas, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. "To će se sigurno dogoditi u dogledno vreme jer je Donbas deo Ruske Federacije“, istakao je Peskov odgovarajući na pitanje novinara. Donjecka Narodna Republika (DNR) i Luganska Narodna Republika (LNR), kao i Hersonska i Zaporoška oblast, održale su krajem septembra referendume na kojima je većina birača odlučila da se te ukrajinske oblasti pridruže Rusiji, a predsednik Putin potpisao je zakone o primanju tih regiona u sastav Ruske Federacije, podseća TAS S.

15.24 Peskov: Moskva neće prihvatiti ograničenje cene ruske nafte

Moskva neće prihvatiti ograničenje cene ruske nafte, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On je rekao novinarima da Rusija procenjuje situaciju, da su izvršene određene pripreme za takvo ograničenje i da će obavestiti javnost kako će posao biti organizovan kada se završi procena.    

EU, G7 i Australija postigle su u petak dogovor da ograničenje cene ruske sirove nafte koja se prevozi morskim putem bude 60 dolara po barelu, preneo je TAS S.

15.00 Makron: Nova bezbednosna arhitektura Evrope mora uključiti garancije za Rusiju

Buduća evropska bezbednosna arhitektura mora uključiti i bezbednosne garancije za Rusiju, poručio je francuski predsednik Emanuel Makron u današnjem intervjuu za uticajnu francusku televiziju TF1.

"Moramo razmišljati o bezbednosnoj arhitekturi u kojoj ćemo živeti sutra. Posebno podsećam na reči upozorenja koje je uputio predsednik Vladimir Putin da se NATO približava ruskim granicama i raspoređuje oružje koje bi moglo da ugrozi Rusiju“, rekao je Makron, prenosi TAS S.

Predsednik Francuske je potvrdio da će ovo pitanje biti deo mirovnih pregovora.

14. 30 Uljanov: Rusija će nastaviti da pronalazi kupce za naftu uprkos ograničenju cene

Rusija je saopštila danas da će nastaviti da pronalazi kupce za svoju naftu, uprkos opasnom pokušaju zapadnih vlada da uvođenjem ograničenja cene otežaju ruski izvoz nafte, rekao je ruski ambasador pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov u objavi na društvenim mrežama. On je naglasio da Rusija neće isporučivati naftu zemljama koje primenjuju ograničenje cena. Uljanov je istakao da će od ove godine Evropa živeti bez ruske nafte, objavio je Rojters.

14.20 Kuleba: 17 ukrajinskih ambasada dobilo sumnjive pakete

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da je 17 adresa ukrajinskih ambasada širom sveta poslednjih dana primilo pisma-bombe ili pakete koji sadrže delove životinja, uključujući kravlje oči.

"Počelo je eksplozijom u ambasadi Ukrajine u Španiji. Ali ono što je usledilo nakon ove eksplozije bilo je čudnije, da ne kažem - bolesno", rekao je Kuleba u intervjuu za CNN.
"Ko ima koristi od ovoga? Možda Rusija jer gubi diplomatsku bitku", zapitao je on i dodao da je najpre sklon da veruje da Rusija stoji iza ovoga.

Portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko rekao je da su među onima koji su primili pakete ambasade u Mađarskoj, Holandiji, Poljskoj, Hrvatskoj, Italiji i Austriji.

13.31 Konašenkov: Ruske snage ubile 60 ukrajinskih vojnika na pravcu Kupjanska

Ruske snage izvele su preventivni udar, sprečivši na taj način ukrajinski napad na pravcu Kupjanska, i pri tome su ubile oko 60 ukrajinskih vojnika, izjavio je danas portparol ruskog ministarstva odbrane general-pukovnik Igor Konašenkov. On je rekao da su preventivni udari armijske avijacije, artiljerije i sistema teških bacača sprečili na pravcu Kupjanska ukrajinsku vojsku da napadne u blizini naselja Kuzemovka u Luganskoj Naprodnoj Republici. Konašenkov je naveo da su u tom napadu uništena i dva ukrajinska tenka, kao i četiri oklopna transportera i četiri kamioneta, preneo je TASS.

11.30 Zvaničnici Hersona pomoći će građanima u evakuaciji sa istočne obale Dnjepra

Zvaničnici Hersonske oblasti saopštili su danas da će pomoći građanima da se evakuišu sa delova teritorije koju su okupirali Rusi na istočnoj obali reke Dnjepar zbog mogućeg intenziviranja sukoba. Regionalni načelnik Jaroslav Januševič rekao je da su zvaničnici privremeno ukinuli zabranu prelaza da bi se omogućilo Ukrajincima koji žive u selima preko reke da pređu Dnjepar do ponedeljka. „Evakuacija je neophodna zbog mogućeg intenziviranja neprijateljstava u ovoj oblasti“, napisao je Januševič na Telegramu.

Associated Press

11.20 Španija poslala prvi raketni sistem HAVK Ukrajini

Španija je poslala svoj prvi protivvazdušni raketni sistem HAVK u Ukrajinu. Sistem Raiteon, američke proizvodnje, može se koristiti protiv aviona i projektila koje Rusija koristi u napadima na Ukrajinu, uključujući napade na elektrane i kuće, objavio je danas Gardijan, pozivajući se na Kijev post. Kako se navodi, Španija je obećala da će isporučiti Ukrajini šest raketnih sistema Havk. Raiteon MIM-23 HAVK je američka raketa zemlja-vazduh srednjeg dometa, a počela je da je koristi američka vojska 1959. godine.

11.10 Lopovi pokušali da ukradu Benksijev mural iz Kijevske oblasti

Mural poznatog uličnog britanskog umetnika Benksija ostao je netaknut nakon što je grupa lopova pokušala da ga ukrade sa zida urušene zgrade u Ukrajini. Grupa je odsekla deo daske i gipsa na kojima je bila umetnička dela žene u gas maski, rekli su lokalni zvaničnici iz grada Hostomel, u rejonu Buča u Kijevskoj oblasti. Policija je saopštila da je nekoliko ljudi uhapšeno i da je slika vraćena, preneo je BBC. To je samo jedan od umetničkih radova u Ukrajini anonimnog britanskog umetnika Benksija, za kog se pretpostavlja da je iz Bristola. Grafit je neoštećen, a policija ga štiti, naveo je na Telegramu guverner Kijevske oblasti Oleksij Kuleba. "Nakon svega, ove slike su simbol naše borbe protiv neprijatelja. Ovo su priče o podršci i solidarnosti celog civilizovanog sveta sa Ukrajinom. Učinićemo sve da sačuvamo ova ulična dela kao simbol naše pobede", rekao je Kuleba.

profimedia

 

10.20 Ruska ambasada u SAD: Ograničenjem cene nafte preoblikuje se slobodno tržište

Ograničenje cene ruske nafte, koje su uveli SAD i njeni partneri, u praksi znači da se osnovni principi slobodnog tržišta zapravo preoblikuju, saopštila je danas ruska ambasada u Vašingtonu navodeći da to neće smanjiti potražnju za ruskom naftom. "Stratezi u Vašingtonu, koji se kriju iza plemenitih slogana o osiguravanju energetske stabilnosti za zemlje u razvoju, ćute pred činjenicom da trenutna neravnoteža na energetskim tržištima proizilazi iz njihovih loše osmišljenih postupaka. Pre svega, mislimo na sankcije prema Rusiji i zabranu uvoza energenata iz naše zemlje", navela je ambasada, preneo je TASS. Ambasada dodaje da kolektivni Zapad pokušava da reši probleme koje je sam kreirao.

10.00 Ukrajina: Cenu ruske sirove nafte treba ograničiti na 30 dolara po barelu

Ograničenje cene ruske sirove nafte transportovane morem koje su u petak odobrile EU, Grupa sedam najrazvijenijih zemalja (G7) i Australija, trebalo bi bude spušteno na 30 dolara po barelu, da bi se još teže pogodila ruska ekonomija, izjavio je danas savetnik ukrajinskog predsednika Andrij Jermak. Jermak je napisao na Telegramu da bi bilo neophodno da se cena ruske sirove nafte spusti i na 30 dolara po barelu da bi se ruska neprijateljska ekonomija brže uništila, preneo je Rojters. EU, G7 i Australija postigle su u petak dogovor da ograničenje cene ruske sirove nafte koja se prevozi morskim putem bude 60 dolara po barelu.

09.51 Britanija: Rusija verovatno planira da opkoli grad Bahmut

Rusija najverovatnije planira da opkoli ukrajinski grad Bahmut u Donjeckoj oblasti, sa čime bi išlo taktičko napredovanje na sever i jug, saopštilo je danas britansko ministarstvo odbrane. "Osvajanje grada bi imalo ograničenu operativnu vrednost, ali bi potencijalno omogućilo Rusiji da zapreti Kramatorsku i Slavjansku", dodalo je ministarstvo u najnovijem obaveštajnom izveštaju, prenosi Rojters.

Iz Londona navode da postoji realna mogućnost da bi osvajanje Bahmuta predstavljalo simboličan, politički cilj za Rusiju.

Associated Press • Euronews Serbia

09.30 Ukrajina: Ruske snage granatirale Herson, grad ostao bez struje

Ruske snage granatirale su Herson, oštećena je električna mreža i grad je ostao bez struje, saopštio je noćas načelnik regionalne vojne uprave Jaroslav Januševič. Naveo je da nadležne službe rade na otklanjanju štete, prenosi Interfaks Ukrajina.

Associated Press

09.15 U Kijevu i Kijevskoj oblasti vanredna isključenja struje

U Kijevu i Kijevskoj oblasti na snazi su vanredna isključenja struje, saopštila je kompanija Kijevske elektromreže. Nadležni čine sve da se situacija što pre stabilizuje, prenosi Ukrinform.
Ranije su ukrajinske vlasti saopštile da su raketni napadi ruskih snaga 23. novembra doveli do privremenog prestanka rada svih nuklearnih elektrana i većine termo i hidroelektrana. U napadima su oštećeni i objekti za prenos električne energije. Masovni udari ruskih snaga na energetski sistem Ukrajine počeli su 10. oktobra, zbog čega se ta zemlja suočava sa višesatnim isključenjima struje.

09.00 Borelj: Više od 1.100 Ukrajinaca na vojnoj obuci u EU

Više od 1.100 Ukrajinaca nalazi se na vojnoj obuci u Evropskoj uniji, u sklopu Misije vojne pomoći Evropske unije za podršku Ukrajini (EUMAM), rekao je šef diplomatije EU Žozep Borelj. "Danas, EUMAM je postigao svoj puni operativni kapacitet, 1.100 vojnika se već obučava. Misija će osigurati da se kroz obuku ispune potrebe Ukrajinaca, a EU će obezbediti sredstva u iznosu od 16 miliona evra za smrtonosnu vojnu opremu u trenažne svrhe", naveo je Borelj na Tviteru.

08.45 Šolc u telefonskom razgovoru pozvao Putina da povuče trupe

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je u juče ruskog predsednika Vladimira Putina da povuče svoje trupe iz Ukrajine kako bi se postiglo "diplomatsko rešenje" za rat koji je počeo invazijom Moskve 24. februara. Tokom jednosatnog telefonskog razgovora dvojice lidera, Šolc je osudio ruske vazdušne napade na civilnu infrastrukturu u Ukrajini i istakao odlučnost Nemačke da podrži Ukrajince u obezbeđivanju njihovih odbrambenih sposobnosti od ruske agresije. "Nemačka je odlučna da nastavi da podržava Ukrajinu protiv ruske agresije", rekao je portparol nemačke vlade Štefen Hebestrajt, a prenosi Euronews.

08.40 Dogovor EU: Cena za rusku naftu ograničena na 60 dolara po barelu

Evropska unija juče je formalno potvrdila odluku o uvođenju ograničenja cene za naftu koja se transportuje morskim putem iz Rusije, objavila je juče Češka koja predsedava EU.

"Ambasadori su upravo postigli dogovor o ograničenju cene ruske nafte koja se transportuje morskim putem", navela je Češka, preneo je Rojters. Sledi pisana procedura, a odluka će stupiti na snagu objavljivanjem u Službenom listu, saopštila je Češka.

08.30 Čavušoglu: Mislim da ćemo do proleća imati prekid vatre, primirje ili pregovore

Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je juče da očekuje jasnu sliku o ratu u Ukrajini do proleća.  "Sada Ukrajina napreduje na terenu, vraćajući neke od svojih okupiranih teritorija. Ali Rusija zauzvrat namerno gađa civilnu infrastrukturu. Dakle, život postaje težak posebno za Ukrajince, a i za sve nas", rekao je Čavušoglu na forumu u Rimu, preneo je Rojters. On je istakao da misli da ćemo pre proleća imati jasnu sliku o prekidu vatre ili primirju ili pregovaračkom stolu.

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

 

08.00 EU isporučila Ukrajini opremu za sajber laboratoriju

EU je finansirala i isporučila opremu za sajber laboratoriju, bezbednosni softver i hardver ukrajinskim oružanim snagama, kao deo podrške Ukrajini u okviru Evropskog mirovnog fonda, saopštila je juče služba EU za spoljne poslove. 

07.15 Peskov: Nemogući uslovi Bajdena za pregovore sa Rusijom

Američki predsednik Džo Bajden zapravo je rekao da su pregovori sa Rusijom mogući tek nakon odlaska Rusije iz Ukrajine, ali to je nemoguće, izjavio je juče portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Nakon što je Bajden prethodno izjavio da ne planira kontakte sa Putinom u bliskoj budućnosti, ali da dozvoljava takvu mogućnost ako ruski predsednik "pokaže interesovanje" za okončanje sukoba u Ukrajini, Peskov je ocenio da je Bajden zapravo rekao da da su pregovori mogući tek nakon što Putin napusti Ukrajinu, prenosi RIA Novosti.

07.00 Grosi: U toku razgovori o organizaciji sastanka sa Putinom

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je juče da su u toku razgovori o organizaciji njegovog sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. "Radujem se tome. Ne znam kada tačno, nastavljamo pregovore. Naravno, moraću ponovo da ga vidim", rekao je Grosi za rusku agenciju TASS. 

    

Komentari (0)

Evropa