Evropa

RAT U UKRAJINI Podoljak kritikovao Maska: Ovakve namere utiru put ka paklu Vladimira Putina

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/12/2022

-

08:47

RAT U UKRAJINI Podoljak kritikovao Maska: Ovakve namere utiru put ka paklu Vladimira Putina
RAT U UKRAJINI Podoljak kritikovao Maska: Ovakve namere utiru put ka paklu Vladimira Putina - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka, Andriy Andriyenko, Libkos

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 284. dan rata u Ukrajini. Ratna dejstva se nastavljaju. Šef regionalne administracije u Luganskoj oblasti juče je saopštio da je ukrajinska vojska do sada oslobodila je 13 naselja u ovoj oblasti. Uprkos tome, i dalje je fokusu ograničavanje cene na 60 dolara za rusku naftu koja se prevozi morskim putem koju je donela EU a podržali G7 i Australija. Dok iz Moskve stiže stiže poruka da Rusija neće prihvatiti ovo ograničenje, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odluku ocenjuje kao neozbiljnu i smatra da neće naškoditi buddžetu, kako je rekao, "terorističke države".

Ključni događaji:

  • Obaveštajna zajednica SAD očekuje smanjeni tempo borbi narednih meseci
  • U Kijevu i Kijevskoj oblasti vanredna isključenja struje
  • Zelenski: Gornja cena ruske nafte učiniće malo da se Rusija odvrati od vođenja rata
  • Ukrajinski guverner: Oslobodili smo 13 naselja na istoku
  • Peskov: Moskva neće prihvatiti ograničenje cene ruske nafte
  • Ukrajina: Cenu ruske sirove nafte treba ograničiti na 30 dolara po barelu

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.21 Samoproglašena DNR najavila usvajanje ustava do kraja godine

Parlament Saveta naroda samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) planira da usvoji novi ustav do kraja tekuće godine, izjavio je danas predsednik parlamenta te samoproglašene republike Vladimir Biđovka. "Planirano je da se u bliskoj budućnosti, do kraja godine, okončaju svi pravni procesi za usvajanje novog ustava Donjecke Narodne Republike kao konstitutivnog regiona Ruske Federacije“, rekao je Biđovka za Donjecku novinsku agenciju, prenosi TASS.

22.45 Moskovski patrijarh Kiril pozvao rukovodstvo Rusije da napravi zaokret prema istoku

Tokom današnjeg susreta sa liderom Jakutije Ajsenom Nikolajevim, patrijarh Moskovski i cele Rusije Kiril pozvao je rukovodstvo Ruske Federacije da učini zaokret prema Istoku, pre svega prema istoku Rusije. „To, što se danas događa u odnosima Rusije i Zapada bi trebalo mnogo čemu da nauči i naše rukovodstvo, i diplomate, i našu inteligenciju, da još jednom signalizira da je potreban zaokret prema Istoku. Međutim, istočno od Moskve je ogromno prostranstvo, ali pre svega to je prostor naše zemlje“, rekao je patrijarh Kiril, prenosi Sputnjik.

21.20 Blinken: SAD traže načine da Rusiju proglase "zemljom sponzorom terorizma"

 Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da Kongres SAD radi na alternativama kojima bi se prevazišle prepreke da se Ruska Federacija proglasi "zemljom sponzorom terorizma". "Stalno razmatramo različite mere koje možemo preduzeti da, po potrebi, povećamo pritisak.  Američki Senat je 27. jula usvojio rezoluciju kojom se američki Stejt department poziva da proglasi Rusiju za "državu sponzora terorizma" zbog događaja u Gruziji, Siriji, Čečeniji i Ukrajini. U septembru je Bela kuća saopštila da SAD neće proglasiti Rusiju kao „zemlju sponzora terorizma“, jer bi takva odluka „vezala ruke“ svetskoj zajednici u potrazi za načinima za rešavanje krize oko Ukrajine.

20.15 Podoljak kritikovao Maska: Ovakve dobre namere utiru put ka paklu Vladimira Putina

Pomoćnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak kritikovao je danas američkog milijardera Ilona Maska zbog njegovih izjava o ratu u Ukrajini i najava o ukidanju cenzure na Tviteru. "Mask preferira takozvana magična "jednostavna rešenja". "Zameniti teritoriju za iluzorni mir“ ili "otvorite sve zabranjene naloge jer sloboda govora mora biti potpuna“. Ovakve dobre namere utiru put ka paklu Vladimira Putina", naveo je Podoljak na Tviteru. Odnos Ukrajine i vlasnika Tvitera dosta se promenio od početka rata u Ukrajini 24. februara, ocenjuje Rojters.

19.35 Erdogan: Sprovodimo pripremne radove za izgradnju gasnog čvorišta sa Rusijom

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da ta zemlja sprovodi pripremne radove za stvaranje rusko-turskog gasnog čvorišta za snabdevanje Evrope gasom. „Ruski predsednik Vladimir Putin, kao što znate, predložio je da se prirodni gas za Evropu distribuira preko teritorije Turske. Mi za to sprovodimo pripremne radove“, rekao je Erdogan, prenosi TASS.

18.30 Ankara: Turska ne odustaje od napora za organizovanje pregovora Moskve i Kijeva

Turska će nastaviti da ulaže napore pokušavajući da organizuje pregovore između Rusije i Ukrajine o rešavanju aktuelne krize, izjavio je danas Ibrahim Kalin, portparol turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

„Uzevši u obzir trenutnu situaciju, malo je verovatno da će do razgovora doći odmah, ali mislimo da su oni mogući i zato ćemo nastaviti da radimo na ovom pitanju“, rekao je Kalin u intervjuu za katarsku TV Al Džazira, preneo je TASS.
17.08 Ukrajinci tvrde da su oborili ruski Ka-52

Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine saopštilo je da je na istoku Ukrajine danas oboren ruski helikopter Ka-52. Prema navodima ukrajinskog vazduhoplovstva, helikopter je oborila jedinica Dnjeprovske protivvazdušne raketne brigade Vazduhoplovne komande Istok, prenosi Interfaks Ukrajina.

14.49 Konašenkov: Vazdušno-kosmičke snage oborile ukrajinski Su-25

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su ukrajinski Su-25 iznad samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), rekao je novinarima portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov. On je rekao da su ruske trupe uništile tri ukrajinske diverzantske grupe u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), preneo je TASS.

14.02 Danilov: Neophodno je garantovati bezbednost svetu od Rusije

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov smatra da je sada neophodno garantovati bezbednost svetu od Rusije, a ne obrnuto.

Danilov je, reagujući na izjavu predsednika Francuske Emanuela Makrona da buduća evropska bezbednosna arhitektura mora uključiti i bezbednosne garancije za Rusiju, ocenio da je "denuklearizovana i demilitarizovana Rusija" najbolja garancija mira za Evropu i svet, prenosi Unian.

10.59 Uzbune za vazdušni napad u delovima centralne i istočne Ukrajine

Uzbuna za vazdušni napad proglašena je u nekoliko regiona u centralnoj i istočnoj Ukrajini, objavila je zvanična služba za uzbunjivanje. Sirene za vazdušni napad oglašavaju se u Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj i Harkovskoj oblasti kao i u delovima Zaporoške oblasti, prenela je agencija TASS. Rusija je u oktobru pokrenula masivne vazdušne napade na ukrajinske gradove.

10.52 Direktor Majkrosofta:Mogući su ruski sajber napadi na Ukrajinu i saveznike

Generalni direktor kompanije Majkrosoft za pitanja digitalnih pretnji, Klint Vots, upozorio je korisnike interneta u Ukrajini i zapadnim zemljama da se pripreme za nove ruske sajber napade tokom zime. Vots je na svom blogu na sajtu Majkrosofta napisao da će Rusija biti uporna u sajber ofanzivi na ključnu ukrajinsku infrastrukturu.

"Treba da budemo spremni na mogućnost da ransomver napadi, koji su nedavno izvršeni u Poljskoj, poznati kao "prestiž", iza kojih stoje ruski vojni obaveštajni akteri, mogu biti početak daljih ruskih sajber napada, ne samo na Ukrajinu, već i šire", naveo je Vots i dodao da ovakve sajber operacije mogu da ciljaju zemlje i kompanije koje pružaju Ukrajini pomoć.

10.34 Havisto: Finska se prijavila u NATO zbog ruske nuklearne retorike

Finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto izjavio je da iza apliciranja Helsinkija za prijem u NATO stoji "ruska nuklearna retorika kao glavni faktor".

"Ruska invazija na Ukrajinu znači da se bezbednosna realnost u Evropi promenila", rekao je Havisto za agenciju Kjodo, na marginama ministarskog saveta OEBS održanog ove nedelje u poljskom Lođu. On je naveo da su nuklearne pretnje Moskve ostavile Finsku, koja deli 1.300 dugu granicu sa Rusijom, da razmisli kako da odgovori na pretnje i odakle da pronađe podršku ukoliko bude na udaru takve retorike.

Tanjug AP/Johanna Geron, Pool via AP

 

10.33 Hejns: Ruske snage u Ukrajini troše brže municiju nego što proizvede

Direktorka američke nacionalne obaveštajne službe Ejvril Hejns tvrdi da ruske snage u Ukrajini troše brže municiju nego što namenska industrija zemlje može da je proizvede.

"Rusija troši municiju prilično brzo, što je navelo Moskvu da traži pomoć od drugih zemalja, uključujući Severnu Koreju", rekla je Hejns za  NBC. Kako je rekla, Sjedinjene Američke Države su "videle neke pomake" u snabdevanju municijom iz Severne Koreje, "ali to u ovoj fazi nije velika količina".

09.34 Podrška ruskog naroda ratu u Ukrajini značajno opada

Ministarstvo odbrane Velike Britanije tvrdi u današnjem najnovijem izveštaju objavljenom na Tviteru da ruska javna podrška ratu u Ukrajini značajno opada. Britansko ministarstvo se poziva na nezavisni ruski medij, koji je tvrdi da ima pristup dokumentu ruske Savezne službe za zaštitu, gde se navodi da je "55 odsto Rusa za pregovore sa Ukrajincima, dok 25 odsto podržava dalji konflikt".

08.51 Uljanov: Evropa će od ove godine živeti bez ruske nafte

Rusija će prestati da isporučuje naftu evropskim zemljama nakon što se Evropska unija složila da uvede gornju granicu cene ruske nafte, izjavio je stalni ruski predstavnik pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

"Počevši od ove godine, Evropa će živeti bez ruske nafte. Moskva je već jasno stavila do znanja da neće isporučivati naftu onim zemljama koje podržavaju antitržišno ograničenje cena", napisao je Uljanov na Telegramu, preneo je TASS.

08.33 Zamenica ministra spoljnih poslova Ukrajine: "Ovo je ostalo od Bahmuta"

Prva zamenica ministra spoljnih poslova Ukrajine Emine Džepar objavila je snimke Bahmuta, grada na istoku Ukrajine kog ruske snage već nedeljama pokušaju da osvoje. 

"Ovo je ostalo od Bahmuta. Ruski varbari koriste istu taktiku koju su koristile u Marijupolju - ako ne mogu da zauzmu grad, artiljerijom ga pretvore u prah", napisala je uz snimak.

08.33 Lukašenko: Rat se neće završiti ako Zapad razmatra nastavak vojnih aktivnosti

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko tvrdi da Zapad trenutno razmatra opcije za nastavak vojnih aktivnosti u Ukrajini i poručuje da se time samo obezbeđuje nastavak "specijalne vojne operacije" Rusije.

"Verujemo da oni razmišljaju o načinima da nastave sa ratom. Ako je tako, specijalna operacija se neće završiti", rekao je Lukašenko na sastanku sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom, a preneo je TASS pozivajući se na Beltu.

08.26 Hejns: Obaveštajna zajednica SAD očekuje smanjeni tempo borbi narednih meseci

Američka obaveštajna zajednica očekuje da će se smanjeni tempo borbi u Ukrajini nastaviti u narednim mesecima, izjavila je direktorka Nacionalne obaveštajne službe SAD Avril Hejns. Ona je istakla i da američka obaveštajna zajednica ne vidi dokaze o smanjenoj volji ukrajinskih snaga za otpor, preneo je Rojters. Hejns je govorila na godišnjem Regan forumu nacionalne odbrane u Kaliforniji.

08.17 Ostin optužio Rusiju za namernu okrutnost u ratu u Ukrajini

Američki ministar odbrane Lojd Ostin optužio je sinoć Rusiju za namernu okrutnost u ratu u Ukrajini, rekavši da Moskva namerno gađa civile.

"Sa namernom surovošću Rusija stavlja civile i civilne mete pred nišan", rekao je Ostin na Regan forumu nacionalne odbrane u Kaliforniji, preneo je Rojters. On je istakao da su u ruskim napadima poginula deca, a uništene škole i bolnice. Rusija negira da da gađa civilne mete, tvrdeći da sprovodi napade na vojne ciljeve i energetsku infrastrukturu širom Ukrajine.

08.12 Zelenski: Gornja cena ruske nafte učiniće malo da se Rusija odvrati od vođenja rata

Ograničavanje cene do 60 dolara za rusku naftu koja se prevozi morskim putem, koju su dogovorile G7 i Australija, nije ozbiljna i učiniće malo da odvrati Rusiju od vođenja rata u Ukrajini, izjavio je sinoć predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

"To se ne može nazvati ozbiljnom odlukom, postavljanje takve granice je prilično povoljno za budžet terorističke države", rekao je Zelenski u video obraćanju, preneo je Rojters.

08.02 Ukrajinski guverner: Oslobodili smo 13 naselja na istoku

Ukrajinska vojska oslobodila je 13 naselja u Luganskoj oblasti, najistočnijoj regiji Ukrajine, rekao je sinoć šef regionalne administracije te većinski okupirane regije Serhij Gajdaj. On navodi da ruske snage i dalje artiljerijom tuku po oslobođenim selima i da će ih iduće nedelje posetiti  medicinske ekipe i biti organizovana dostava pomoći.

07.54 Osmoro uhapšenih zbog pokušaja krađe Benksijevog grafita u Kijevu

Ukrajina je juče privela osam osoba zbog krađe murala koji je naslikao neuhvatljivi britanski ulični umetnik Benksi sa zida u predgrađu Kijeva, saoštile su ukrajinske vlasti. Slika osobe u spavaćici s  gas-maskom koja drži aparat za gašenje požara pored ugljenisanih ostataka prozora u gradu Hostomelu nestala je u petak.

"Grupa ljudi pokušala je da ukrade Benksijev mural. Isekli su rad iz zida kuće koju su uništili Rusi", naveo je kijevski guverner Oleksij Kuleba u objavi na Telegramu.

07.44 Borelj: Više od 1.100 Ukrajinaca na vojnoj obuci u EU

Više od 1.100 Ukrajinaca nalazi se na vojnoj obuci u Evropskoj uniji, u sklopu Misije vojne pomoći Evropske unije za podršku Ukrajini (EUMAM), rekao je šef diplomatije EU Žozep Borelj.

"EUMAM je postigao svoj puni operativni kapacitet, 1.100 vojnika se već obučava. Misija će osigurati da se kroz obuku ispune potrebe Ukrajinaca, a EU će obezbediti sredstva u iznosu od 16 miliona evra za smrtonosnu vojnu opremu u trenažne svrhe", naveo je Borelj na Tviteru.

07.23 U Kijevu i Kijevskoj oblasti vanredna isključenja struje

U Kijevu i Kijevskoj oblasti na snazi su vanredna isključenja struje, saopštila je kompanija Kijevske elektromreže. Nadležni čine sve da se situacija što pre stabilizuje, prenosi Ukrinform. 
Ranije su ukrajinske vlasti saopštile da su raketni napadi ruskih snaga 23. novembra doveli do privremenog prestanka rada svih nuklearnih elektrana i većine termo i hidroelektrana. U napadima su oštećeni i objekti za prenos električne energije.

07.15 Peskov: Moskva neće prihvatiti ograničenje cene ruske nafte

Moskva neće prihvatiti ograničenje cene ruske nafte, izjavio je jue portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On je rekao novinarima da Rusija procenjuje situaciju, da su izvršene određene pripreme za takvo ograničenje i da će obavestiti javnost kako će posao biti organizovan kada se završi procena. 

EU, G7 i Australija postigle su u petak dogovor da ograničenje cene ruske sirove nafte koja se prevozi morskim putem bude 60 dolara po barelu, preneo je TASS.

Komentari (0)

Evropa