Evropa

RAT U UKRAJINI Najmanje petoro poginulih u granatiranju stambenog bloka u Dnjepru

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/01/2023

-

08:13

RAT U UKRAJINI Najmanje petoro poginulih u granatiranju stambenog bloka u Dnjepru
RAT U UKRAJINI Najmanje petoro poginulih u granatiranju stambenog bloka u Dnjepru - Copyright Profimedia, Tanjug AP/LIBKOS, Evgeniy Maloletka, Roman Chop

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 325. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ratna dejstva ne prestaju. Ukrajina je juče zvanično negirala izjavu Ministarstva odbrane Rusije o tome da su ruske snage zauzele Soledar. Inače, Soledar je grad na istoku Ukrajine koji je važno transportno čvorište preko kojeg se snabdevaju ukrajinske snage u Donbasu, zato je i proteklih dana u foksu zaraćenih strana.

Ključni događaji: 

  • Najmanje pet osoba stradalo u ruskim udarima u Dnjepru
  • Ministar energetike: Nakon ruskih raketiranja dolaze teški dani za Ukrajinu
  • Ruske snage izvele su jutros raketne napade na Kijev, saopštila je gradska vojna uprava
  • Lokalni zvaničnici tvrde da su Rusi raketirali Harkov 
  • Vlasti LNR optužile Britanca da je špijunirao za Ukrajinu dok je radio za OEBS
  • Šolc: Nemačka će pažljivo odmeriti svaki korak u vezi sa slanjem oružja Ukrajini
  • Ukrajina negira da su Rusi zauzeli Soledar
  • Fon der Lajen: Sve veći pritisak na Rusiju i podrška Ukrajini
  • Grosi: Desetak stručnjaka IAEA biće u svakom trenutku u ukrajinskim nuklearkama

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

20.33 Najmanje pet osoba stradalo u ruskim udarima u Dnjepru

Najmanje pet osoba poginulo, a 39 je povređeno u dva masovna ruska raketna udara na Ukrajinu u kojima je uništen stambeni blok u južnom centralnom gradu Dnjepru. Među ranjenima je i 12-ero dece, objavio je guverner regije Valentin Rezničenko. Spasioci i dalje raščišćavaju ruševine na licu mesta. Meta napada, saopštile su ukrajinske vlasti ranije u subotu, bila je energetska infrastruktura Ukrajine, nastavak njene strategije da zemlju ostavi bez struje i ograniči njenu sposobnost za borbu.

20.12 Zelenski: Ruski raketni napadi prekinuli isporuke struje u Kijevu i Harkovu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da su u današnjim ruskim raketnim napadima pogođeni objekti elektro-energetske infrastrukture što je izazivalo nove poremećaje u snabdevanju električnom energijom, posebno u regionima Kijeva i Harkova.

"Nažalost, danas je raketama pogođena elektro-energetska infrastruktura. Najteža situacija je u Harkovskoj i Kijevskoj oblasti", rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju, prenosi Rojters.

Zelenski je poručio da ruski napadi na civilne ciljevi mogu biti zaustavljeni samo ako zapadni partneri Ukrajini isporuče neophodno naoružanje.

"Šta je potrebno ? Potrebno je ono oružje koje se nalazi u magacinima naših partnera, a naši vojnici ga čekaju. Ceo svet zna šta i kako može da zaustavi one koji seju smrt. Zahvaljujem svima koji nam u tome pomažu", rekao je Zelenski.

 

19.55 Vanredne restrikcije u 11 ukrajinskih regiona

U 11 regiona Ukrajine uvedeni su hitne restrikcije električne energije nakon ruskih udara na energetsku infrastrukturu, saopštio je državni operater elektro mreže.

"Ukrenegro" je saopštio da su granice potrošnje koje su na snazi u celoj zemlji prekoračene u 11 regiona, zbog čega su "primenjena hitna isključenja".

19.30 Pronađeni ostaci raketa u Moldaviji, na granici sa Ukrajinom

Moldavski graničari pronašli su ostatke raketa u blizini sela Larga na granici sa Ukrajinom, objavilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova na svojoj Fejsbuk stranici. 

Kako je navedeno, mesto na kojem su pronađeni ostaci raketa je ograđeno i pozvana je jedinica za deminiranje, prenosi TASS. Ovo je treći slučaj od izbijanja neprijateljstava u Ukrajini da su projektil ili njihovi ostaci pali u Moldaviju. Moldavska vlada do sada još nije otkrila čija je raketa pala u blizini sela Naslavčea 31. oktobra, a nakon tog incidenta upućen je protest ruskom ambasadoru u Kišinjevu Olegu Vasnjecovu, a kasnije je službenik te diplomatske misije proteran iz zemlje. 

17.53 Galušenko: Nakon ruskih raketiranja dolaze teški dani za Ukrajinu

Ministar energetike Ukrajine German Galuščenko izjavio je danas da Ukrajinu čekaju teški dani u sferi energetike zbog najnovijih ruskih raketnih udara koji su izvršeni na kritičnu elektro-energetsku infrastrukturu u nekoliko regiona.

Rusija je danas izvršila masovne raketne udare širom Ukrajine, potvrđeno je u izveštaju Rojtersa.

"Zbog raketnih napada izvršenih na većinu ukrajinskih regiona, uvode se vanredna isključenja struje. Narednih dana će biti teško", napisao je Galuščenko na svom Fejsbuk profilu.

14.17 Guverner: Najmanje 10 povređenih u ruskom napadu na stambenu zgradu u Dnjepru

Najmanje 10 ljudi, uključujući dvoje dece, povređeno je danas u ruskom napadu na stabenu zgradu u centralnom ukrajinskom gradu Dnjepru, izjavio je regionalni guverner.

Kirilo Timošenko, zvaničnik iz kabineta predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, rekao da je 15 ljudi spaseno iz ruševina zgrade, preneo je Rojters. On je, takođe, objavio fotografiju na kojoj se vidi zgrada sa devet spratova, čiji je deo potpuno srušen.

 

 

15.48 Pogođeni infrastrukturni objekti u Harkovu i Lavovu

Ruske rakete pogodile su ključne infrastrukturne objekte u ukrajinskim oblastima Harkov i Lavov na istoku i zapadu zemlje, saopštili su lokalni zvaničnici.

U međuvremenu, gradonačelnik ukrajinske prestonice Kijeva Vitalij Kličko rekao je da su se u gradu čule eksplozije i da PVO reaguje, preneo je Rojters.

15.15 Upozorenja o vazdušnim napadima širom Ukrajine

Vlasti Ukrajine objavile su uzbunu za vazdušne napade u regionima širom zemlje. U poslednja dva sata, zvanični Telegram kanal za vazdušnu uzbunu objavio je upozorenja za region oko glavnog grada Kijeva, kao i za veće gradove Herson i Lavov. Upozorenja su takođe na snazi u regionima Harkova, Donjecka, Dnjepropetrovska i oko desetak drugih.

Vlasti su takođe saopštile da je artiljerijska vatra pogađala južni grad Nikopolj, a svi stanovnici su pozvani da potraže zaklon.

14.40 Zaharova: Rusija uvodi sankcije za još 36 državljana Velike Britanije

Rusija je proširila crnu listu državljana Velike Britanije za još 36 imena zbog antiruskog kursa britanske vlade, izjavila je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Na listi su članovi britanske vlade, predstavnici bezbednosnih agencija i novinari, prenosi TASS.

Na spisku se nalazi i britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli, ministar za socio-ekonomski razvoj regiona, stanovanja, zajednica i lokalne uprave Majkl Gouv, kancelar Vojvodstva Lankaster Oliver Dauden, ministar bez portfelja Nadim Zahavi.

11.16 Ukrajina upozorava stanovništo na nastavak ruskih raketnih napada

Guverner ukrajinske Čerkaske oblasti upozorio je danas da bi Rusija tokom dana mogla da izvede snažan raketni napad. On je pozvao stanovnike ove oblasti da se upute u skloništa nakog oglašavanja sirena za vazdušnu opasnost, prenosi Rojters.

Guverner Nikolajevske oblasti Vitalij Kim izjavio je da je 17 ruskih bombardera Tupoljev poletelo iz vazdušnih baza.

Njegova izjava usledila je ubrzo nakon što su današnji vazdušni napadi na Kijev i Harkov ciljali vitalnu infrastrukturu, navodi britanska agencija.

Tanjug/AP/Marienko Andrew

 

10.12 Dikarlo: U ovom trenutku preovlađuje vojna logika, nema naznaka kraju sukoba

Podsekretar UN za politička i mirovna pitanja Rozmari Dikarlo, saopštila je u Savetu bezbednosti da "nema naznaka kraju sukobima" u Ukrajini i da u ovom trenutku preovlađuje "vojna logika, sa vrlo malo, ako ga uopšte ima, prostora za dijalog", prenosi Gardijan.

Tokom sastanka Saveta bezbednosti u petak, Dikarlo je naveo da je Visoki komesar UN za ljudska prava potvrdio 18.096 civilnih žrtava od početka ruskog napada na Ukrajinu 24. februara 2022, ali da su stvarne brojke verovatno znatno veće.

Američka ambasadorka pri svetskoj organizaciji Linda Tomas-Grinfild, izjavila je na sastanku da je od avgusta "Iran prebacio na stotine bespilotnih letelica u Rusiju, kršeći rezoluciju 2231 Saveta bezbednosti UN", dok je Severna Koreja isporučila pešadijske rakete i projektile Moskvi, koje su namenjene paravojnoj formaciji "Vagner", čime su takođe prekršene rezolucije SB UN o sankcijama.

Zamenica ukrajinskog ministra spoljnih poslova Emina Džaparova saopštila je na sastanku da je "većina ruskih raketnih i bespilotnih napada usmerena na civilnu infrastrukturu, odnosno 62 odsto svih udara", prenosi britanski list.

Ona je pozvala na uvođenje novih sankcija u "sektorima od posebnog ekonomskog značaja za Rusiju".

09.15 Raketni napadi na Kijev

Ruske snage izvele su jutros raketne napade na Kijev, saopštila je gradska vojna uprava. Zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Kirilo Timošenko, naveo je da su napadi izvedeni na objekte kritične infrastrukture u glavnom gradu Ukrajine, prenosi Interfaks Ukrajina.

Gradska vojna uprava pozvala je građane da ostanu u skloništima.

Agencija navodi da je serija jakih eksplozija odjeknula jutros u različitim delovima Kijeva, posebno u centru grada i u stambenim naseljima na levoj obali Dnjepra.

Dva minuta nakon napada u Kijevu i Kijevskoj oblasti objavljena je vazdušna opasnost. Na društvenim mrežama pojavile su se objave o eksplozijama u Kijevskoj oblasti, posebno u gradovima Buča i Hostomel.

08.52 Zelenski želi da poseti Ujedinjene nacije ako situaicja to dozvoli

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ima nameru da u februaru poseti Ujedinjene nacije, ako bezbednosna situacija to dozvoli. Zelenski bi se obratio predstavnicima 193 države članice na sastanku Generalne skupštine UN, uoči prve godišnjice ruskog napada na njegovu zemlju 24. februara, ako bezbednosna situacija to dozvoli, saopšteno je iz ministarstva spoljnih poslova Ukrajine

Zamenica ukrajinskog ministra spoljnih poslova Emina Džaparova upozorila je u intervjuu za AP da je potrebno mnogo faktora da bi se ova poseta realizovala, navodeći pre svega vojnu situaciju na terenu i upozorenje ukrajinske obaveštajne službe da Rusija planira "veoma ozbiljnu ofanziva u februaru".

"Naš predsednik bi želeo da dođe, ali je i dalje pitanje da li će postojati bezbednosni uslovi koji će mu omogućiti ovu posetu", naglasila je DŽaparova.

Ako Zelenski dođe u UN, to bi mu bilo tek drugo putovanje van Ukrajine od početka rata, nakon što je 21. decembra iznenada posetio Vašington i sastao se sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom i članovima Kongresa, kojima je zahvalio na podršci, navodi AP.

Ambasador Ukrajine u UN Sergij Kislica saopštio je da je Generalna skupština već za 23. februar zakazala debatu o ratu na visokom nivou, nakon čega će, dan kasnije, uslediti ministarski sastanak Saveta bezbednosti.

Tanjug AP/Leo Correa

 

Džaparova je rekla da bi Ukrajina želela da Generalna skupština UN usvoji jednu od dve rezolucije za koje se Zelenski zalaže da budu prihvaćene uoči godišnjice početka rata. Ona je saopštila da se Kijev konsultuje sa svojim partnerima o dve mere.

Jedna je podrška "formuli za mir" Zelenskog od 10 tačaka, koja uključuje obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine i povlačenje ruskih snaga, a druga je uspostaviljanje tribunala za krivično gonjenje ratnih zločina, što bi omogućilo,  prema njenim rečima, da Moskva odgovara za svoju ničim izazvanu agresiju.

08.09 Lokalni zvaničnici: Ruske snage raketirale Harkov

U Harkovu je jutros odjeknula serija eksplozija, a gradonačelnik Igor Terehov saopštio je da su ruske snage gađale industrijsku zonu sa četiri rakete S-300. Terehov je naveo da je na meti bila infrastruktura i da se preciziraju informacije o povređenima i šteti, prenosi Unian.

Načelnik Harkovske oblasne vojne uprave Oleg Sinegubov takođe je potvrdio da su ruske snage gađale Harkov. Lokalni mediji prenose da se posle ekplozija vidi stub crnog gustog dima.

Korisnici Telegrama napisali su na toj mreži da su odmah nakon eksplozija u gradu počeli problemi sa strujom i da je metro prestao da radi.

08.00 Eksplozije u Kijevu, požar na infrastrukturnom objektu

U Kijevu su rano jutros odjeknule eksplozije, a na jednom od kritičnih infrastrukturnih objekata u Kijevskoj oblasti izbio je požar. Prema preliminarnim informacijama, nema povređenih, saopštio je načelnik Kijevske oblasne vojne uprave Oleksij Kuleba, prenosi Unian.

Prethodno je zamenik komandanta kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Oleksandar Pavljuk izjavio da jutrošnje eksplozije u Kijevu i Kijevskoj oblasti nisu povezane sa vojnim operacijama.

Pavljuk tvrdi da eksplozije koje su se čule u Kijevu i Kijevskoj oblasti ruski botovi koriste za izazivanje panike i šire poruke da je to navodno početak ofanzive sa severa, odnosno iz Belorusije, prenosi Unian.

Pavljuk je rekao da još nema ofanzivnih dejstava ruskih snaga sa severa i istakao da eksplozije nisu povezane sa bilo kakvim vojnim dejstvima. 

"Da je postojala pretnja čuli biste signal za uzbunu", rekao je Pavljuk. Dodao je da će uzroci eksplozija biti saopšteni naknadno. 

Unian navodi da pre i posle eksplozija u Kijevu nije objavljena vazdušna uzbuna.

AP Photo/Felipe Dana

 

07.46 Karča: Odluka IAEA stigla kasno

Savetnik direktora ruske kompanije Rosenergoatoma Renat Karča rekao je danas da je odluka direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaela Grosija da pošalje stručnjake u ukrajinske nuklearne elektrane prekasna, jer postoji osnovana sumnja da se elementi potrebni za proizvodnju "prljave bombe" već uklonjeni.

07.40 Grosi: Desetak stručnjaka IAEA biće u svakom trenutku u ukrajinskim nuklearkama

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi saopštio je sinoć da ta organizacija planira da u svakom trenutku ima 11-12  stručnjaka angažovanih u ukrajinskim nuklearnim objektima.

"Uskoro će IAEA biti stalno prisutna u svim nuklearnim postrojenjima Ukrajine, uključujući i Černobilj. Naši stručnjaci za nuklearnu bezbednost će pratiti situaciju u elektranama, proceniti njihovu opremu i druge potrebe, pružati tehničku podršku i savete i izveštavati o svojim nalazima. u sedište IAEA", rekao je Grosi, prenosi TASS.

07.35 Zelenski: Nastavlja se bitka za Donjeck

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je znak neuspeha Moskve to što postoje ruske unutrašnje svađe oko toga ko je najzaslužniji za taktički napredak u Soledaru.

"324 dana rata punog opsega i kako se sve promenilo za Rusiju. Već su se svađali oko toga kome pripisati neki taktički napredak. Ovo je jasan znak neuspeha za neprijatelja. I to je još jedan poticaj za sve nas da još više pritisnemo okupatora i da neprijatelju nanesemo veće gubitke. Teška bitka za Donjeck se nastavlja. Bitka za Bahmut i Soledar, za Kreminu, za druge gradove i sela na istoku naše zemlje se nastavlja. Iako je neprijatelj koncentrisao svoje najveće snage u ovom smeru, ali naši vojnici brane državu", rekao je Zelenski u sinoćnjem video obraćanju.

07.30 Vlasti samoproglašene LNR optužile Britanca da je špijunirao za Ukrajinu dok je radio za OEBS

Vlasti samoproglašene Luganske Narodne Republike optužile su Britanca Dejvida Orelsa, koji je radio u okviru misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju, za špijuniranje za Ukrajinu, javila je juče agencija RIA Novosti.

Ruska agencija je navela da je Orels, koji je radio kao operator dronova za OEBS, osumnjičen za predaju obaveštajnih podataka o položaju boraca koje podržava Rusija i naoružanja, koje su potom Ukrajinci koristili da bi ih napali.

06.45 Fon der Lajen: Sve veći pritisak na Rusiju i podrška Ukrajini

Evropska unija mora da nastavi pritisak na Rusiju i da podržava Ukrajinu, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen juče na konferenciji za štampu u gradu Kiruna u Švedskoj. 

Na početku šestomesečnog predsedavanja Švedske Evropske unije, Fon der Lajen je rekla da je Rusija smanjila 80 odsto isporuke gasa EU za osam meseci od početka sukoba u Ukrajini, ali je to EU kompenzovala diverzifikacijom izvora snabdevanja.

06.27 Šolc: Nemačka će pažljivo odmeriti svaki korak u vezi sa slanjem oružja Ukrajini

Nemačka će nastaviti da pažljivo odmerava svaki korak i konsultuje se sa svojim saveznicima o daljim isporukama oružja Ukrajini, rekao je juče kancelar Olaf Šolc u momentu dok se suočava sa sve većim pritiskom da odobri slanje borbenih tenkova nemačke proizvodnje za Kijev, preneo je AP.

Napominje se da je Nemačka pružila Ukrajini značajnu vojnu pomoć otkako je ova zemlja počela rat s Rusijom, uključujući haubice, samohodne protivvazdušne topove "gepard" i prvi od četiri raketna sistema "zemlja-vazduh" IRIS-T.

00.10 Ukrajina negira da su Rusi zauzeli Soledar

Ukrajina je zvanično negirala izjavu Ministarstva odbrane Rusije o tome da su ruske snage zauzele Soledar. 

"Saopštenje ruskog ministarstva o zauzimanju Soledara nije tačno. I dalje se vode bitke u Soledaru", rekao je rekao je Rehij Čerevati, portparol istočne grupe ukrajinske vojske, prenosi Gardijan. 

Komentari (0)

Evropa