Evropa

RAT U UKRAJINI Makron ne isključuje slanje aviona Kijevu, ali pod određenim uslovima, Bajden: SAD neće slati F16

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/01/2023

-

07:49

RAT U UKRAJINI Makron ne isključuje slanje aviona Kijevu, ali pod određenim uslovima, Bajden: SAD neće slati F16
RAT U UKRAJINI Makron ne isključuje slanje aviona Kijevu, ali pod određenim uslovima, Bajden: SAD neće slati F16 - Copyright Tanjug/AP/Andriy Dubchak, Daniel Cole, Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 341. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da se Ukrajina suočava sa "veoma teškom" situacijom u istočnom regionu Donjecka i pozvao na bržu isporuku oružja i nove vrste naoružanja. Na istoku zemlje i dalje se vode najteže bitke, a ukrajinske snage se bore da zadrže Bahmut. Obe strane nastavljaju sa međusobnim optužbama za napade na civilnu infrastrukturu. Kancelar Nemačke Olaf Šolc rekao je da je neophodno nastaviti telefonske razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Ključni događaji:

  • Makron ne isključuje slanje aviona Kijevu, ali pod određenim uslovima
  • Bajden: SAD neće slati avione F16 Ukrajini
  • Raspoređene dodatne ruske snage u Kuskoj oblasti radi zaštite granice
  • Ukrajina za nabavku dronova ove godine izdvaja 550 miliona dolara
  • Ukrajinska vojska: Nećemo se moći obraniti od iranskih projektila
  •  Lavrov: Rusija nikad nije odbila dijalog sa Evropom
  • Ukrajinski premijer: Želimo u EU u roku od dve godine
  • Stoltenberg: Južna Koreja da poveća obim pomoći Ukrajini
  • Vazdušne uzbune u nekoliko regiona
  • Džonson: Putin mi je pretio raketnim udarom uoči napada na Ukrajinu
  •  Zelenski: Veoma teška situacija u Donjecku, potrebno novo oružje

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.28 Zelenski: Rusija započela "veliku osvetu" zbog otpora Ukrajine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je Kremlj započeo svoju "veliku osvetu" zbog otpora Ukrajine ruskoj invaziji. Zelenski je, nakon što su ruske snage saopštile da su ostvarile nove vojne uspehe na istoku Ukrajine, rekao da su ruski napadi na istoku bili nemilosrdni uprkos velikim ruskim gubicima.

''Ja mislim da Rusija zaista hoće veliku osvetu...Svakog dana vidimo ili veći broj njihovih regularnih trupa ili povećan broj Vagnerovaca'', rekao je Zelenski novinarima u Odesi, prenosi Rojters.

Administrator samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin, rekao je, kako navodi Rojters, da su ruske trupe uspele da preuzmu Vuhledar, rudarski grad koji su ukrajinske snage od početka rata koristile kao svoje uporište.

23.04 Bajden: SAD neće slati avione F16 Ukrajini

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da Vašington neće slati borbene avione F16 Ukrajini, javio je Rojters. Prošle nedelje, zapadni mediji su objavili da grupa vojnih zvaničnika "u tišini" nagovara Pentagon da pošalje avione F16 Kijevu.

21.32 Makron ne isključuje slanje aviona Kijevu, ali pod određenim uslovima

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da Francuska ne isključuje mogućnost da će poslati borbene avione Ukrajini, ali je izneo pojedine uslove pod kojima taj korak može da se desi.

Upitan na konferenciji za novinare u Hagu, gde se susreo sa holandskim premijerom Markom Ruteom, da li Francuska razmatra slanje aviona, Makron je odgovorio da "ništa nije isključeno", ukoliko se stvore određeni uslovi.

Uslovi su da ta oprema neće dovesti do eskalacije tenzije ili da će se koristiti na ruskom tlu, a podrazumeva se i da slanje ne ugrozi kapacitete francuske vojske, istakao je Makron.
On je takođe naglasio da Ukrajina mora da uputi zvaničan zahtev.
 

20.27 Raspoređene dodatne ruske snage u Kuskoj oblasti radi zaštite granice

Rusija je rasporedila dodatne vojne snage i opremu u Kursku oblast na granici sa Ukrajinom, s ciljem da  zaštititi bezbednost granice, izjavio je danas guverner ove oblasti Roman Starovojt.

U izveštaju agencije Interfaks se podseća da je ova oblast od početka sukoba u februaru prošle godine u više navrata bila na nišanu ukrajinske artiljerije. Zvanični Kijev je više puta upozoravao da bi Rusija mogla ponovo da pokuša da zauzme delove severoistočne Ukrajine, ukazujući na povećane zajedničke vojne aktivnosti ruskih i beloruskih oružanih snaga na oko 200 kilometara zapadno od Kurske oblasti.

profimedia

 

 

20.15 Ukrajina za nabavku dronova ove godine izdvaja 550 miliona dolara

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov izjavio je danas da će Ukrajina u ovoj godini izdvojiti skoro 550 miliona dolara za nabavku dronova i potvrdio da je potpisano 16 ugovora o snabdevanju sa ukrajinskim proizvođačima, preneo je Rojters. Ukrajina je već dobila značajan broj bespilotnih letelica od svojih partnera, od turskih Bairaktara ​​TB2 opremljenih raketnim projektilima do superlakih izviđačkih dronova Blek Hornet norveške proizvodnje koji su teški oko 33 grama.

Zvanični Kijev sada nastoji da podstakne domaću proizvodnju kako bi osposobio ono što su ukrajinski zvaničnici nazvali "vojskom dronova", a Reznikov je posebno naglasio da je nezavisnost vojno-industrijskog kompleksa jedan od faktora odbrambene sposobnosti zemlje.

20.12 Ukrajinska vojska: Nećemo se moći obraniti od iranskih projektila

Ako Rusija nabavi iranske balističke projektile, Ukrajina se neće moći obraniti od njih, objavile su danas ukrajinske vazduhoplovne snage. 

“Rusija i dalje želi bespilotne letelice i projektile Fateh i Zolfaghar od Irana. To su balističke rakete. Nemamo sredstava kojim ih možemo srušiti", rekao je danas na ukrajinskoj televiziji Jurij Inat, portparol komande vazduhoplovnih snaga.

profimedia

 

 

18.00 Koen: Izraelska ambasada u Kijevu radiće uskoro punim kapacitetom

Izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen izjavio je danas da će izraelska ambasada u Kijevu nastaviti rad u punom kapacitetu narednih nedelja. On je rekao da će uskoro biti prvi ministar iz zemalja sa Bliskog istoka koji će posetiti glavni grad Ukrajine, preneo je Rojters.

Koen se danas sastao sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom, koji se nalazi u poseti Izraelu. Izrael je evakuisao ambasadu 21. februara, neposredno uoči ruskog napada na Ukrajinu, a onda je tokom leta ambasada ponovo bila otvorena.

14.44 Nova ambasadorka SAD u Rusiji posvetiće posebu pažnju dijalogu između dva naroda

Nova ambasadorka SAD u Rusiji Lin Trejsi posvetiće posebnu pažnju održavanju dijaloga Vašingtona i Moskve i vezi između naroda dva naroda, saopštila je američka ambasada u Moskvi posle sastanka koji je danas održan u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije.

"Ambasadorka Lin Trejsi imala je danas prvi sastanak u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije, gde se sastala sa zamenikom ministra spoljnih poslova Sergejem Rjabkovim", saopštila je Ambasada na svom Telegram kanalu, preneo je TASS.

"Ambasadorka Trejsi posebnu pažnju posvećuje održavanju dijaloga između prestonica naših zemalja u periodu neviđenih napetosti, zaštiti interesa američkih državljana zatočenih u Rusiji, kao i održavanju veza između američkog i ruskog naroda", dodala je Ambasada.

Nova ambasadorka SAD dočekana je u zgradi Ministarstva spoljnih poslova Rusije protestnim skupom, javile su RIA Novosti.

12.30 Kijev jača položaje kod Bahmuta

Ukrajinske jedinice utvrđuju položaje i pripremaju dodatna uporišta u blizini Časovog Jara na teritoriji samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), saopštio je vojni zvaničnik vlasti postavljenih iz Moskve Andrej Maročko.

Prema njegovim rečima, zabeleženo je jačanje ukrajinskih položaja, prenosi TASS. "Ukrajinske oružane formacije jačaju stara utvrđenja i grade nova, a u toku je rad na stvaranju vatrenih uporišta i postavljanju minskih polja“, rekao je Maročko.

 

 

11.43 Rusija diže odnose sa Kinom "na novi nivo"

Rusija je danas poručila da želi da veze sa Kinom podigne "na novi nivo".
Uvereni smo da mogućnosti rusko - kineske saradnje nisu iscrpljene, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Moskvi, javlja Rojters.

Navedeno je da Rusija namerava da pre nego što je planirano dostigne 200 milijardi dolara vrednosti trgovinske razmene sa Kinom i "značajno produbi" veze sa Pekingom. Ruski mediji su najavili da će šef kineske diplomatije Vang Ji u februaru posetiti Moskvu.

11.12 Lavrov: Rusija nikad nije odbila dijalog sa Evropom

Rusija nikada nije odbila da učestvuje u ravnopravnom dijalogu sa svojim evropskim partnerima, niti da traži načine za rešavanje bezbednosnih pitanja, izjavio je šef ruske diplomatije Segrej Lavrov.

"Nikada nismo preskočili ni ravnopravan dijalog sa našim evropskim partnerima, niti traženje načina za rešavanje bezbednosnih pitanja", rekao je Lavrov govoreći o rezultatima diplomatije zvanične Moskve u 2022.

"Nadamo se da ćemo pre ili kasnije videti političke snage u Evropi koje će moći da polaze od sopstvenih nacionalnih interesa, a ne ambicija da se dopadnu nekome preko okeana. Onda ćemo naći sa kim da se dogovorimo", rekao je Lavrov, prenosi TAS S.

10.12 Vazdušne uzbune u nekoliko regiona

Vazdušna uzbuna proglašena je u nekoliko južnih regija Ukrajine, uključujući Odesu, Mikolajiv, Herson i Dnjepropetrovsk.

10.10 Ukrajinski premijer: Želimo u EU u roku od dve godine

Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je za Politiko da Ukrajina ima ambiciju da postane članica Evropske unije u roku od dve godine.

"Imamo veoma ambiciozan plan da se pridružimo EU u naredne dve godine. Tako da očekujemo da ove godine, 2023, možemo da imamo predpristupne pregovore", rekao je on.

Govoreći o problemu korupcije u zemlji, premijer je rekao da predsednik Zelenski gleda na ovo veoma ozbiljno.

"Imamo nultu tieranciju prema korupciji. Nažalost, korupcija nije rođena juče, ali smo sigurni da je možemo iskoreniti", rekao je on.

09.23 Pogledajte prilog Euronews Srbija o stanju u Ukrajini

Euronews

07.44 Stoltenberg: Južna Koreja da poveća obim pomoći Ukrajini

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je Južnu Koreju da poveća obim podrške Ukrajini, pozivajući se na druge zemlje koje su promenile svoju politiku neslanja oružja zemljama u sukobu.

Južna Koreja je potpisala velike sporazume o isporuci tenkova, aviona i drugog naoružanja Poljskoj od početka rata u Ukrajini, ali je južnokorejski predsednik Jun Suk-jeol rekao da zakon njegove zemlje zabranjuje snabdevanje oružjem sukobljene zemlje i onemogućava slanje oružja u Ukrajini.

Stoltenberg je u poseti Seulu, na turneji koje će uključiti i Japana i ima za cilj ima jačanje veza sa saveznicima NATO suočenim sa ratom u Ukrajini.

07.23 Džonson: Putin mi je pretio raketnim udarom uoči napada na Ukrajinu

Bivši premijer Velike Britanije izjavio je da mu je predsednik Rusije Vladimir Putin pretio raketnim udarom tokom vanrednog telefonskog razgovoru uoči ruskog napada na Ukrajinu u februaru prošle godine.

Džonson je, u dokumentarcu BBC koji se bavi Putinovim razgovorima sa svetskim liderima, naveo da mu je Putin rekao da će takav raketni udar "trajati samo minut". Opširnije u posebnoj vesti.

AP/Matt Dunham

 

07.21 Troje mrtvih u Hersonu

Najmanje tri osobe poginule su u Hersonu u napadu ukrajinskih snaga, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

"Danas je ruska vojska zverski granatirala Herson ceo dan. U bolnici su ranjene dve žene, medicinske sestre. Za sada postoje izveštaji o šestoro ranjenih i troje mrtvih", naveli su zvaničnici, prenosi Gardijan.

07.00 Zelenski: Veoma teška situacija u Donjecku, potrebno novo oružje

Ukrajina se suočava sa "veoma teškom" situacijom u istočnom regionu Donjecka i potrebna nam je brža isporuka oružja i nove vrste naoružanja kako bismo izdržali ruske napade, rekao je predsednik Volodimir Zelenski, prenosi Rojters.

"Situacija je veoma teška. Bahmut, Ugledar i drugi delovi u Donjeckoj oblasti - ruski napadi su stalni", rekao je Zelenski u video-obraćanju.

06.45 Ukrajinske tenkovske posade stigle u Veliku Britaniju na obuku

Tenkovske posade iz Ukrajine stigle su u Veliku Britaniju kako bi započele obuku za nastavak borbe protiv Rusije, saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane, samo nekoliko dana nakon što su Britanija i druge zemlje NATO obećale Ukrajini više od 130 tenkova.

"Velika Britanija će Ukrajini obezbediti tenkove Čelendžer 2 zajedno sa partnerskim zemljama iz sveta, čime ćemo pokazati snagu međunarodne podrške Ukrajini“, objavilo je ministarstvo na Tviteru 29. januara, prenosi Gardijan.

06.30 Šolc: Neće biti slanja aviona Kijevu, neophodno nastaviti razgovore sa Putinom

Kancelar Nemačke Olaf Šolc izjavio je da Ukrajini neće biti isporučeni borbeni avioni koje traži i upozorio da ne sme doći do rata u nadmetanju za oružje. U intervjuu nemačkom listu "Tagešpigl" Šolc je rekao da će u narednom periodu biti usredsređen na isporuku tenkova "leopard" Ukrajini, preneo je BBC.

"Činjenica je da smo tek doneli odluku o slanju tenkova, zbog čega mi deluje neozbiljno da se u Nemačkoj već pokreće nova debata o slanju oružja u Ukrajinu", kazao je Šolc.

06.15 Zelenski: Učešće Rusije na OI značilo bi da je teror prihvatljiv

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je da bi dozvola Rusiji da se takmiči na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine bio pokazatelj da je "teror na neki način prihvatljiv", prenosi Rojters.

"Pokušaji Međunarodnog olimpijskog komiteta da vrate ruske olimpijce na OI 2024 su poruka celom svetu da je teror na neki način prihvatljiv", rekao je Zelenski.

Ističe da se Rusiji ne sme dozvoliti da, kako kaže, "koristi Igre ili bilo koji sportski događaj za promovisanje svoje agresije ili državnog terorizma".

06.00 Bauer: NATO spreman za direktan sukob ako Rusija napadne zemlju članicu

Predsednik vojnog komiteta NATO Rob Bauer izjavio je da je Alijansa spremna za direktan sukob sa Rusijom, preneo je danas TASS deo intervjua koji je Bauer dao za portugalsku televiziju RTP. Bauer je naveo da će NATO odgovoriti samo ako Rusija pređe "crvenu liniju" tako što će izvršiti invaziju na neku od zemalja članica Alijanse. Bauer je istakao da NATO mora bolje da se uvežba, jer Rusija, kako je naveo, još ima inicijativu.

"Činjenica da vaš neprijatelj ima bolje oružje nije njegov problem, već vaš'', ocenio je Bauer.

Komentari (1)

Mirjana

30.01.2023 17:40

Naši Rusofili još uvek sanjaju da Rusija će dobiti ovaj rat? Možda u nihovim Ruskim bajkama je to moguće. U realnom bolje da se pokupe i vrate nazad u Rusiju dok još mogu.

Evropa