Evropa

RAT U UKRAJINI Ukrajinski ministar odbrane biće smenjen, na njegovo mesto dolazi šef vojne obaveštajne službe

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Fonet

05/02/2023

-

09:28

RAT U UKRAJINI Ukrajinski ministar odbrane biće smenjen, na njegovo mesto dolazi šef vojne obaveštajne službe
RAT U UKRAJINI Ukrajinski ministar odbrane biće smenjen, na njegovo mesto dolazi šef vojne obaveštajne službe - Copyright Tanjug AP/Martin Meissner, LIBKOS, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 347. dan rata u Ukrajini. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarao je juče sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom, kojem je zahvalio na obuci ukrajinskih trupa za britanske tenkove Čelendžer 2, prenosi CNN. Zelenski je prethodno saopštio da je situacija na linijama fronta na istoku zemlje sve teža i teža jer Rusija ubacuje sve više vojnika u borbu. U međuvremenu, ruske snage polako osvajaju oblasti u regionu Donbasa, okružuju grad Bahmut severno od Donjecka i bore se da preuzmu kontrolu nad obližnjim putem koji je glavna linija snabdevanja ukrajinskih snaga.

Ključni događaji:

  • Ukrajinski ministar odbranebiće smenjen, na njegovo mesto dolazi šef vojne obaveštajne službe
  • Šolc: Dogovor sa Zelenskim da se zapadno oružje ne koristi za napade na teriotriji Rusije
  • Reznikov: Ukrajina neće gađati teritoriju Rusije oružjem većeg dometa
  • Prigožin: U severnom delu Bahmuta vode se žestoke borbe za svaku ulicu
  • Iz ruskih zatvora pušteno 116 ukrajinskih ratnih zarobljenika, iz ukrajinskih 63 ruska vojnika
  • UN: Od početka invazije izvršeno 18,1 milion graničnih prelaza iz Ukrajine
  • Zelenski: Situacija na linijama fronta na istoku teška
  • Blizu 500.000 ljudi bez struje u Odesi

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.03 Zelenski: Žestoke borbe u Donjeckoj oblasti, Rusi pojačavaju pritisak

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je danas da se u Donjeckoj oblasti na istoku zemlje vode žestoke borbe i da Rusija pojačava pritisak uoči prve godišnjice početka rata.

"Veoma je teško u Donjeckoj oblasti, ali koliko god da je teško i koliko god da je jak pritisak, moramo da izdržimo", poručio je Zelenski u redovnom noćnom video obraćanju.

Dodao je da za Ukrajince nema alternative tome "da se brane i da pobede", prenosi Rojters.
Naveo je i da Rusija dodato vrši pritisak "kako bi nadoknadila gubitke koje je pretrpela prošle godine".

"To vidimo na različitim delovima fronta, ali i kada je reč o informacijama", rekao je Zelenski.

 

 

 

21.39 Ukrajinski ministar odbrane biće smenjen, na njegovo mesto dolazi šef vojne obaveštajne službe

Aleksej Reznikov više nije ministar odbrane Ukrajine, rekao je večeras šef parlamentarne grupe Sluga naroda Dejvid Arahmija, preneo je Ukrinform. Njega će  zameniti dosadašnji načelnik vojne obaveštajne agencije Kirilo Budanov. Aleksij Reznikov, biće premešten na mesto ministra strateške industrije.

On nije rekao kada će formalno doći do smene, a Reznikov nije želeo da komentariše vest o smeni, preneo je Rojters.

"Rat diktira promene u kadrovskoj politici. Vremena i okolnosti zahtevaju jačanje i pregrupisavanje i to je ono što se dešava i dešavaće se ubuduće. Neprijatelj se sprema za ofanzivu. Spremamo se da se branimo i vratimo ono što je naše", poručio je Arahamija na Telegramu.

20.15 Kijev očekuje veliku rusku ofanzivu ovog meseca

Kijev očekuje veliku rusku ofanzivu ovog meseca, ali poručuje da ima rezerve da odbije napade Moskve, iako celokupno obećano oružje Zapada nije stiglo na vreme, istakao je ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov.

"Uprkos svemu, očekujemo rusku ofanzivu u februaru. Ovo je samo sibolički čin, sa vojnog nije logičan, jer nisu spremni svi resursi za napad. Ali, oni će to svejedno uraditi", rekao je Reznikov, preneo je Gardijan.

Tanjug AP/Sergei Kholodilin/BelTA Pool Photo via AP

 

 

19.41 Reznikov: Uveren sam da ćemo dobiti avione

Ukrajinski ministar obrane rekao je danas da je uveren da će zapadni saveznici poslati Ukrajini borbene avione. Oleksij Reznikov je na konferenciji za novinare kazao da je Ukrajina već dobila sve sa svoje "liste želja za Deda Mraza" osim ratnih aviona.

"Biće i aviona. Pitanje je samo kakvih", kazao je Reznikov, a prenosi Sky News.

18.00 Moskva tvrdi da Kijev sprema u Kramatorsku operaciju pod "lažnom zastavom"

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da se Ukrajina sprema da digne u vazduh zgrade u istočnom ukrajinskom gradu Kramatorsku, za šta bi potom optužili Moskvu za ratni zločin.

Kao navodi Rojters, Ministarstvo nije pružilo nikakve dokaze za te tvrdnje, koje je iznelo u objavi na društvenim mrežama.

16.00 Sinegubov: Petoro povređenih u granatiranju Harkova

Dva ruska projektila pogodila su centar Harkova na severoistoku Ukrajine, a jedan od njih pogodio je stambenu zgradu, objavili su danas lokalni zvaničnici.

Regionalni guverner Oleh Sinehubov je na svom Telegram kanalu objavio da je u napadima ranjeno pet osoba.. Jedna od stambenih zgrada, koju je raketa pogodila, ozbiljno je oštećena. Spasilačke akcije su i dalje u toku.

 

Tanjug AP/Andrii Marienko

 

15.00 Reznikov: Ukrajina neće gađati teritoriju Rusije oružjem većeg dometa

Ukrajina neće koristiti oružje većeg dometa koje su obećale SAD da gađa teritoriju Rusije, već samo ruske jedinice na okupiranoj ukrajinskoj teritoriji, izjavio je danas ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov.

"Mi uvek zvanično kažemo našim partnerima da nećemo koristiti oružje koje isporučuju strani partneri za gađanje ruske teritorije. Mi samo gađamo ruske jedinice na privremeno okupiranoj ukrajinskoj teritoriji", rekao je Reznikov novinarima na konferenciji za novinare.

12.20 Ukrajinski mediji najavljuju razrešenje ministra odbrane Reznikova

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov verovatno će biti razrešen dužnosti tokom sledeće nedelje, javila je danas ukrajinska novinska agencija Ukrajinska pravda, pozivajući se na vladine i vojne izvore.

Pretpostavlja se da će njegova verovatna zamena biti Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obaveštajne agencije HUR, potvrdili su dobro obavešteni izvori londonskog Gardijana.

"Nisam vodio nikakve razgovore o svojoj ostavci na položaj ministra", rekao je Reznikov u intervjuu koji je najavila Ukrajinska pravda.

Neimenovani izvor potvrdio je i kijevskom izveštaču britanskog Independenta da će Reznikov vrlo verovatno biti smenjen u vrlo bliskoj budućnosti. U članku Ukrajinske pravde se navodi da bi Reznikov mogao da bude imenovan na novu funkciju ministra pravde, jer "niko u predsedničkoj kancelariji nema sumnje" da bi Reznikov trebalo da ostane u vladi.

11.55 Prigožin: U severnom delu Bahmuta vode se žestoke borbe za svaku ulicu

Osnivač privatne vojne grupe Vagner, Jevgenij Prigožin, potvrdio je danas da se u severnom delu Artemovska, kako Ukrajinci zovu Bahmut, vode žestoke borbe bukvalno za svaku ulicu.

"Da pojasnim situaciju. Ukrajinske oružane snage se ne povlače. Oni se bore do poslednjeg. U severnim četvrtima Artemovska vode se žestoke borbe za svaku ulicu, svaku kuću, svako stepenište", napisao je Prigožin na svom telegram kanalu, preneo je TAS S. 

"Naravno da je lepo što mediji žele povlačenje ukrajinskih oružanih snaga, ali to se ne dešava ni u severnim četvrtima, ni na jugu, ni na istoku", rekao je Prigožin odgovarajući na pitanje novinara o medijskim izveštajima o povlačenju ukrajinskih jedinica iz severnih okruga grada.

10.35 Naftali Benet: Putin obećao da neće ubiti Zelenskog

Bivši izraelski premijer Naftali Benet koji je kratko, na samom početku rata Rusije sa Ukrajinom, posredovao između sukobljenih strana, izjavio je danas da je svojevremeno od ruskog lidera Vladimira Putina dobio obećanje da predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski neće biti likvidiran.

U petosatnom intervjuu, u kom se dotakao brojnih drugih tema, Benet je rekao da je pitao Putina da li namerava da ubije ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

"Pitao sam šta će biti s ovim (Zelenskim), da li planirate da ga ubijete, a on je rekao da neće da ubije Zelenskog. Ja sam mu tada rekao da moram da imam njegovu reč da Zelenski neće biti ubijen, a on mi je ponovio da neće ubiti Zelenskog", rekao je Benet.

Bivši izraelski premijer je potvrdio da je posle razgovora sa Putinom pozvao Zelenskog da ga obavesti o obećanju predsednika Rusije.

"Slušaj, završio sam sastanak sa Putinom koji mi je rekao da te neće ubiti. Zelenski me pita da li sam siguran, a ja sam mu odgovorio da sam 100 odsto siguran da ga neće ubiti", rekao je Benet.

09.10 Šolc: Dogovor sa Zelenskim da se zapadno oružje ne koristi za napade na teriotriji Rusije

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da postoji dogovor sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim da se oružje koje Zapad isporučuje koristi samo na teritoriji Ukrajine i da neće biti korišćeno za napade na teritoriju Rusije.

Šolc je, u intervjuu za Bild, na pitanje da li postoji dogovor sa predsednikom Zelenskim da se oružje sa Zapada koristi samo na teritoriji Ukrajine i da njime neće biti napadana teritorija Rusije, odgovorio da "o tome postoji konsenzus".

Nemački kancelar je izjavu predsednika Rusije Vladimira Putina da  Rusiji „opet prete nemački tenkovi“ ocenio kao "deo niza nejasnih istorijskih poređenja kojima Putin opravdava napad na Ukrajinu". 

Tanjug/AP/Natacha Pisarenko

 

Na podsećanje novinara da je bivši premijer Velike Britanije Boris Džonson ove nedelje rekao za Bi-Bi-Si da mu je predsednik Rusije Vladimir Putin tokom telefonskog razgovora pretio raketnim udarom, Šolc je naglasio da on nije dobio takve pretnje.

Nemački kancelar je istakao da predsednik Rusije tokom telefonskih razgovora Berlina i Moskve "nije pretio ni meni, ni Nemačkoj."

Šolc je ocenio da Rusija vodi nemilosrdan rat protiv Ukrajine i da ništa ne može opravdati taj rat. 

Govoreći o isporuci nemačkih tenkova Ukrajini, Šolc je rekao da je Nemačka pažljivo odmeravala svaku isporuku oružja, tesno je koordinirajući sa saveznicima, pre svega sa Amerikom. 

Prema rečima nemačkog kancelara, takav zajednički pristup sprečava eskalaciju rata.

08.50 Zelenski: Teška situacija duž linije fronta

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je izjavio da je situacija duž linije konfrontacije na istoku Ukrajine postala ozbiljnija, jer je Rusija uvela dodatne trupe u borbene aktivnosti.

Ruske snage su opkolile Bahmut, gde se vode borbe za kontrolu nad gradom i ključnim saobraćajnicama za snabdevanja ukrajinskih snaga, preneo je Rojters. Ruske trupe pokušavaju i da zauzmu rudnik uglja nadomak grada Vuhledara, udaljenog oko 120 kilometara jugozapadno od Bahmuta, takođe u Donjeckoj oblasti.

"Često sam ranije morao da kažem da je situacija na frontu teška i da postaje sve teža. Sada je ponovo došao taj trenutak. Osvajač angažuje sve više svojih trupa za razbijanje naše odbrane. Veoma teško je u Bahmutu, Vuledaru, Limanu i na drugim pravcima", rekao je Zelenski u noćnom video obraćanju.

08.25 Rogozin: Američke bombe GLCDB ozbiljna pretnja

Američke bombe malog prečnika GLCDB predstavljaju ozbiljnu pretnju jer ih je teško otkriti i presresti, a takođe i zbog njihove masovne proizvodnje, rekao je Dmitrij Rogozin, šef grupe vojnih savetnika i naučno-tehničkog centra "Carski vukovi".

07.55 Medvedev: Napad na Krim znači napad na Rusiju

"Odluka Kijeva da napadne Krim, ako bude usvojena, mogla bi dovesti do eskalacije i upotrebe bilo kakvog oružja od strane Moskve", upozorio je Dmitrij Medvedev, zamenik šefa ruskog Saveta bezbednosti.

"Međunarodno pravo poštuje volju naroda. Napad na Krim znači napad na Rusiju i eskalaciju sukoba", napisao je on na Tviteru.

A rukovodstvo Kijeva, smatra on, treba da shvati da će takva dejstva Rusije dočekati "neizbežnom odmazdom i upotrebom bilo kog oružja".

07.25 Obavljena razmena ratnih zarobljenika

Iz ruskih zatvora juče je pušteno 116 ukrajinskih ratnih zarobljenika, dok su iz ukrajinskog zatočeništva puštena 63 ruska vojnika, prenosi Gardijan, prenoseći izjavu Andrija Jermaka, šefa kancelarije predsednika Ukrajine.

07.00 Zelenski razgovarao sa Sunakom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je sinoć da je razgovarao o "daljoj ekspanziji sposobnosti" ukrajinske vojske u razgovoru sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom. Zelenski je rekao i da je zahvalio Sunaku na početku obuke ukrajinskih posada na tenkovima Čelendžer 2, čije je slanje Ukrajini Velika Britanija najavila u januaru, preneo je Rojters. Čelendžer 2 je razvijen 1980-ih i isporučen je britanskoj vojsci od sredine 1990-ih. Sistem naoružanja težak je 60 tona i opremljen je topom od 120 milimetra.

Komentari (1)

Šumadija

05.02.2023 19:24

Aj da vidimo gde će sad Rujke prodati naftu? U Aziji neće jer tamo Azijatici od Rujka traže da im prodaju ali po 3x jeftiniju nego u EU gde je do sada prodala. Ostaće Putin sam sa naftom. Uraaaaaaa iz Moskve!

Evropa