Vodič

Proglašeno 17 lista i šest predsedničkih kandidata, konačne izborne liste poznate do 18. marta

Komentari

Autor: RTS, Euronews Srbija

15/03/2022

-

12:09

Proglašeno 17 lista i šest predsedničkih kandidata, konačne izborne liste poznate do 18. marta
Proglašeno 17 lista i šest predsedničkih kandidata, konačne izborne liste poznate do 18. marta - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Do sada je proglašeno 17 izbornih lista i šest kandidatura za predsednika Srbije uoči izbora koji se održavaju 3. aprila.

Rok za predaju izbornih lista i kandidatura za parlamentarne i predsedničke izbore istekao je u nedelju uveče, a još pet lista za parlamentarne izbore je u postupku poglašenja.

Kada je reč o izborima za predsednika Republike Srbije, predato je osam kandidatura, a do sada je proglašeno šest kandidata.

Predsednik Republičke izbone komisije Vladimir Dimitrijević rekao je da će zbirna izborna lista biti proglašena do 18. marta u ponoć, kada ističe i rok za utvrđivanje konačnog broja birača.

"Ukupan broj birača određuje se rešenjem Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, a RIK onda donosi zaključak", objasnio je Dimitrijević u razgovoru za RTS i dodao da svako može putem veb-prezentacije, ili odlaskom u opštinsku upravu da proveri da li je na spisku.

Redosled na listiću za parlamentarne izbore određuje se na osnovu proglašenja lista, dok se redosled kandidata za predsednike određuje žrebanjem.

"Žrebanje će biti u narednih par dana, najkasnije do 18. marta. U dva bubnja s kuglicama biće imena proglašenih kandidata. Ja kao predsednik komisije, sekretar i zamenik sekretara učestvujemo u žrebanju na sednici RIK-a, a RTS prenosi žrebanje", naveo je Dimitrijević.

Ovi izbori donose i neke novine, uvode se lokalne izborne komisije, a međustranačkim dijalogom je dogovoreno da u RIK-u i lokalnim komisijama sede i predstavnici vanparlamentarnih stranaka,  šest članova i šest zamenika članova.

Stalni sastav RIK-a i biračkih odbora čini oko 65.000 ljudi, a pored toga svaka proglašena lista ima pravo na po još jednog člana na svim biračkim mestima.

"Poslednjih deset dana kampanje mediji ne smeju da izveštavaju sa otvaranja velikih infrastrukturnih objekata, ako na događajima učestvuju kandidati za poslanike, odnosno kanidati za predsednika", rekao je Dimitrijević.

Ove godine dijaspora će glasati u 34 zemlje, a ima dvostruko više glasača nego na prethodnim izborima, oko 40.000 birača.

Države u kojima će biti organizovano glasanje su Austrija, Belgija, BiH, Bugarska, Velika Britanija, Grčka, Danska, Italija, Kanada, Katar, Kipar, Liban, Luksemburg, Malta, Mađarska.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town