Aktuelno iz kulture

Umrla čuvena autorka krimi romana Mo Hejder

Komentari

Autor: Guardian

30/07/2021

-

14:35

Umrla čuvena autorka krimi romana Mo Hejder
Umrla čuvena autorka krimi romana Mo Hejder - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Britanska spisateljica krimi romana koja stoji iza pseudonima Mo Hejder i čija su dela prevođena i na srpski jezik, umrla je u 59. godini života, nakon što joj je u decembru dijagnostikovana bolest motornog neurona.

Njeno pravo ime bilo je Kler Dankel, a smrt proslavljene književnice objavio je njen izdavač u Britaniji, rekavši da se "borila svesrdno", ali da je "bolest napredovala alarmantnom brzinom", prenosi Gardijan.

Dankel je napustila školu u 15. godini života i radila kao konobarica, rediteljka, hostesa i učiteljica engleskog jezika u Aziji, pre nego što je napravila proboj na književnoj sceni 1999. svojim prvim romanom "Ptičjak" (u Srbiji objavljen u izdanju Lagune). 

Šokantno detaljan, roman prati detektiva Džeka Kaferija koji istražuje užasno ritualno ubistvo pet mladih žena u Londonu, a britanski Gardijan je tom prilikom objavio da je Hejder "mlada spisateljica koja je u dodiru sa svojom mračnom stranom" i da poseduje "ogroman talenat".

Posle "Ptičjaka" usledio je "Postupak" i još osam romana sa potpisom Mo Hejder. Sedmi, "Gone", dobio je nagradu "Edgar Alan Po", a na osnovu njenog desetog romana "Wolf" BBC trenutno snima TV film.

Počela je da radi na novoj seriji romana pod imenom Teo Sand, a izdavačka kuća "Transvorld" trebalo bi da objavi prvu knjigu početkom sledeće godine. 

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Kultura