Aktuelno iz kulture

Najdžel Kenedi otkazao nastup zbog "diskriminacije": Tražili su da ne sviram Hendriksa, jednog od najvećih kompozitora

Komentari

Autor: Udiscovermusic

22/09/2021

-

13:16

Najdžel Kenedi otkazao nastup zbog "diskriminacije": Tražili su da ne sviram Hendriksa, jednog od najvećih kompozitora
AP/Emil Čonkić - Copyright AP/Emil Čonkić

veličina teksta

Aa Aa

Čuveni violinista Najdžel Kenedi otkazao je koncert u londonskom Rojal Alber Holu zbog, kako je naveo, uslovljavanja domaćina da na dogovorenom nastupu ne izvodi nikakvu posvetu Džimiju Hendriksu.

Kenedi je objasnio da je bio primoran da se povuče sa nastupa svega nekoliko dana pre nego što je bilo planirano da se održi, jer je radio stanica Classic FM, koja je domaćin pomenutog dešavanja, od njega zahtevala da ne izvodi Hendriksovu "Little Wing". 

Najdžel je nameravao da svira Hendriksa sa grupom etnički raznolikih muzičara, sve dok mu nije rečeno, kako tvrdi, da legendarni gitarista nije pogodan za željenu publiku stanice. 

"Ako je takav tip mentaliteta raširen u umetnosti, onda još uvek nismo rešili problem predrasuda. Predrasude u muzici su strašne", istakao je Kenedi, a prenosi portal udiscovermusic.com.

Prema njegovim rečima, zahtev koji mu je postavljen predstavlja i više od "kulturne predrasude“, i za njega je tu u pitanju i "muzička segregacija". 

"Moja cela karijera je bila rušenje barijera. Hendriks je jedan od najvećih kompozitora 20. veka, zajedno sa Stravinskim i Djuk Elingtonom. Okupljao je sve vrste muzike i rušio je barijere", rekao je Kenedi, koji je 1999. snimio album inspirisan upravo muzikom legendarnog Hendriksa.

Kako je Kenedi dodao, Classic FM je zahtevao da umesto Hendriksa svira Vivaldijeva "Četiri godišnja doba" i da mu je "čak sugerisano na koji način bi trebalo da izvede tu kompoziciju".

"Rekli su mi da to moram da uradim sa dirigentom, što nikada nisam radio. Berlinska filharmonija, najbolji orkestar na svetu, to nikada od mene nije zahtevala (da između orkestra i mene bude dirigent) i nikada nisu od mene tražili da sviram nešto bez probe. Komunikacija između mene i orkestra je mnogo bolja ukoliko nemamo semafor da stoji između nas", zaključuje Kenedi.

Nakon višedecenijske karijere pune milionskih tiraža i vodećih svetskih nagrada, Kenedi je stekao reputaciju kao jedan od vodećih svetskih virtuoza. Izvodio je muziku najšireg repertoara- od klasičnih kompozitora do Hendriksa, nastupao je sa legendama, poput Pola Makartnija i Roberta Planta, svirao je za Britansku kraljevsku porodicu i obišao svet nebrojeno puta nastupajući sa vodećim svetskim orkestrima.

Popularni violinista će 4. novembra objaviti memoare i trostruki CD boks set, zajedničkog naziva "Necenzurisano".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura