Aktuelno iz kulture

Preminuo Majkl Lang, jedan od organizatora Vudstoka

Komentari

Autor: Hollywood reporter

09/01/2022

-

10:17

Preminuo Majkl Lang, jedan od organizatora Vudstoka
Preminuo Majkl Lang, jedan od organizatora Vudstoka - Copyright AP/Evan Agostini

veličina teksta

Aa Aa

Majkl Lang (77), jedan od organizatora čuvenog festivala Vudstok, preminuo je 8. januara u bolnici u Njujorku, potvrdio je njegov predstavnik za medije za američki The Holliwood reporter.

Rođen je u Bruklinu, a Univerzitet u Njujorku je napustio kako bi se preselio u Majami, gde je uspešno organizovao muzičke događaje, uključujući i Majami pop festival 1968, na kom je nastupio i legendarni gitarista Džimi Hendriks.

Lang je potom sa preduzetnikom Artijem Kornfildom stupio u kontakt sa Džoelom Rozmanom i Džonijem Robertsom, s namerom da uz njihovu finansijsku pomoć otvore muzički studio u američkom gradiću Vudstoku, poznatom kao umetnička komuna i stecište muzičara.

Rozman i Roberts nisu bili oduševljeni idejom o još jednom studiju znajući da je Lang godinu dana ranije učestvovao u realizaciji Majami pop festivala, pa su uputili kontrapredlog o organizaciji muzičkog festivala na kojem će svirati muzičari koji su stanovnici ili često viđeni posetioci Vudstoka.

"Vudstok je ponudio okruženje za ljude da izraze svoje bolje ja, ako hoćete. To je bio verovatno najmirniji događaj te vrste u istoriji", kazao je svojevremeno Lang, koji je producirao i prateće dogajađe Vudstoka tokom proteklih decenija, a bio je angažovan i na orgranizaciji proslave 50 godina od prvog Vudstoka, koji nije održan 2019. zbog pandemije.

Prvi Vudstok je održan od 15. do 18. avgusta 1969. godine na privatnoj farmi Maksa Jasgara blizu sela Betel u saveznoj državi Njujork.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura