Aktuelno iz kulture

Ujedinjeni festivali Srbije dobili zeleno svetlo od Kriznog štaba: Neophodan jedan od četiri uslova za prisustvo na koncertima

Komentari

Autor: Euronews

16/06/2021

-

12:10

Ujedinjeni festivali Srbije dobili zeleno svetlo od Kriznog štaba: Neophodan jedan od četiri uslova za prisustvo na koncertima
Ujedinjeni festivali Srbije dobili zeleno svetlo od Kriznog štaba: Neophodan jedan od četiri uslova za prisustvo na koncertima - Copyright EXIT/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Ujedinjeni festivali Srbije dobili su od Kriznog štaba saglasnost za održavanje ovog leta. Uslove za organizovanje festivali su ranije predstavili kroz bezbednosni protokol "Safe Events Serbia" - ulazak se kontroliše i ograničava na one koji su vakcinisani, imaju antitela nakon preležanog virusa Kovid-19, ili su negativni na PCR ili brzom antigenskom testu.

Protokol je zasnovan na najnovijim naučnim istraživanjima sprovedenim širom Evrope, koja su dokazala da je, uz navedena ograničenja prilikom ulaska na događaje, rizik od širenja zaraze gotovo zanemarljiv, a sami festivali postaju najbezbednija mesta okupljanja u zemlji.

Prvo su dozvole dobili festivali koji se održavaju u junu i julu,  Arsenal i Egzit, dok će ih avgustovski festivali Lovefest, Beer fest i Nišville, dobiti u najskorijem periodu.

"Ovim činom Srbija, poput SAD, Belgije, Holandije, Danske i mnogih drugih država, konačno i zvanično dobija festivalsko leto, koje je nedostajalo pre svega mladima. Tek će se pokazati kakve je sve posledice na mentalno zdravlje ostavila pandemija, ali za sada su istraživanja pokazala da je depresija povećana za 700 odsto.

Međutim, saglasnost za održavanje festivala u Srbiji i širom sveta napokon budi optimizam i daje viziju povratka normalnom životu. Ovakvom odlukom ujedno može da počne oporavak manifestacione privrede, teško pogođene zabranom rada koja traje već 15 meseci", ističe se u saopštenju Ujedinjenih festivala Srbije.

Ujedinjeni festivali Srbije su uz podršku nacionalne platforme Vlade Srbije "Srbija stvara", Ministarstva zdravlja i gradova Beograda i Novog Sada pokrenuli i nacionalnu kampanju za vakcinaciju mladih.

Cilj je da pre 21. juna više od 50 odsto punoletnog stanovništva Srbije bude vakcinisano, da je kampanja imala odjeka pokazuju rezultati ankete koju je Egzit sproveo među kupcima ulaznica.

Podsetimo, Arsenal Fest 11 biće održan 24, 25. i 26. juna u Kragujevcu, a velika proslava 20. godišnjice Egzita zakazana je za period od 8. do 11. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Jubilarno 15. izdanje Lovefesta biće održano od 5. do 7. avgusta u Vrnjačkoj Banji, Nišville Jazz Festival od 12. do 15. avgusta na Niškoj tvrđavi, a Beogradski festival piva (Beer Fest) biće održan od 19. do 22. avgusta, i Belgrade Music Week od 26. do 29. avgusta, na beogradskom Ušću.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura