Aktuelno iz kulture

Rusija ima svog superheroja - ime mu je Igor Grom i "običan" je čovek iz naroda

Komentari

Autor: Jovan Đurić

21/06/2021

-

22:07

Rusija ima svog superheroja - ime mu je Igor Grom i "običan" je čovek iz naroda
Rusija ima svog superheroja - ime mu je Igor Grom i "običan" je čovek iz naroda - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

U poslednje vreme, nemoguće je proći pored nekog bioskopa a da se neki superherojski film ne emituje ili ne reklamira. Za to je zaslužna nemilosrdna marketinška mašina na čijem se čelu nalaze američki izdavači "Marvel" i "DC".

Rusija je dugo bila skrajnuta kada je u pitanju superherojski žanr u umetnosti, bilo da se radi o stripovima ili filmovima.

Razlog za ovo, najpre, trebalo bi tražiti u gotovo opšteprihvaćenom mišljenju ruske čitalačke publike da su stripovi "zapadna stvar" - u pitanju je zaostavština još iz doba SSSR, kada su stripovi bili proglašeni nepoželjnim jer idu "protiv svesti proleterijata".

U poslednjih desetak godina, međutim, Rusi su odlučili da nadoknade propušteno, a Major Grom i Kužni doktor su na prvoj liniji fronta. 

Nastanak "Babl komiksa"

Kako bi pokušali da uhvate korak sa američkim gigantima, u Rusiji je 2011. godine nastao "Babl komiks", izdavačka kuća unutar koje su se okupili razni umetnici, koju je osnovao novinar, scenarista i producent Artjom Gabreljanov sin medijskog mogula Arama Gabreljanova. 

U početku, "Babl komiks" je izdavao četiri superherojska stripa - zvali su se "Major Grom", "Bjesoboj", "Inok" i "Crvena furija".

Ovo je prva veća izdavačka kuća u Rusiji, smišljena kao tamošnji pandan "Marvelu" ili "DC-ju", mada sa originalnim pečatom.

Osim superherojskih stripova, izdavačka kuća je poznata i po "Babl časopisu", zborniku satiričnih stripova u kom su ismevali i zapadne "rivale", npr. stripom "Brus Nemogući" (parodija na film "Brus Svemogući"), ali i domaće prilike, stripom "Dik Adekvat" (parodija na bivšeg selektora ruske fudbalske reprezentacije koji se zove Dik Advokat).

Major grom i Kužni doktor

Od četiri stripa prvobitna stripa, "srećni dobitnik" i jedini po kome je, za sada, snimljen film, jeste "Major Grom".

Glavni junak je Igor Grom, policijski inspektor u Sankt Peterburgu koji istražuje nekoliko neobičnih ubistava. Neko brutalno ubija tajkune u ovom gradu, a ispostavlja se da je u pitanju zločinac sa maskom sličnom onima koje su nosili srednjovekovni doktori koji su lečili ljude od kuge.

Njegov cilj je, kao i kod većine negativaca, naizgled plemenit - želi da počisti grad od "ljudske kuge".

Wikipedia/Konstantin Tarasov/Bubble Comics

 

Iako je u pitanju ubica, nadimak "Kužni doktor" dobija samo u policijskim krugovima.

Za stanovnike Sankt Peterburga on je "Građanin", pa čak se ide i dotle da je predstavljen kao simbol političkog otpora.

Motivi sa Zapada, na sovjetski način

Ovaj "Kužni doktor" je zapravo ekscentrični milijarder, koji je imao teško detinjstvo i sada želi da promeni svet nabolje.

Tvorci serijala verovatno su hteli da parodiraju bogataše iz "zapadnih stripova" poput Brusa Vejna ili Tonija Starka. 

U još jednoj situaciji, mogli bismo da povučemo paralelu između američko-britanske škole stripa i "Majora Groma".

Motiv neobične maske bi mogao da podseća na "V kao Vendeta" Alana Mura.

Ova paralela bi, doduše, samo donekle mogla da bude tačna, jer je na kraju krajeva "V" antiheroj prema kome čitaoci gaje izvesne simpatije, dok je "Kužni doktor" ipak samo okoreli ubica.

Kada je u pitanju Igor Grom, moglo bi se reći da je on pravi "junak na sovjetski način". Nema nikakve natprirodne moći - jednostavno je hrabar, inteligentan i sjajan atleta. 

U potpunosti je ono što bi se moglo nazvati čovekom iz naroda, i upravo je to sa namerom napravljeno da bi se napravio otklon od "spajdermenovskog" junaka kog će ujesti radioaktivna životinja ili "iksmenovskog" superheroja koji će se jednostavno roditi sa moćima, što je verovatno najmanje kreativna odluka u istoriji stripa.

Običan čovek na filmskom platnu

Igor Grom je običan mladić koji je rešio da stane na kraj zločinima jednog izopačenog uma, i time su tvorci stripa želeli da pošalju poruku publici koja još nije dovoljno navikla na stripove, a koja glasi "vidite, on je običan čovek - zašto da se ne poistovetite sa njim".

Ovo je verovatno i jedan od glavnih razloga što je baš on izabran za vatreno krštenje na velikom platnu.

Film snimljen po ovom stripu došao je u ruske bioskope u aprilu ove godine. S obzirom na to da strip ima nekoliko "lukova priče" (story arc), odnosno nekoliko "sezona", radnja filma se bazira na prvom, i morala je da se uprosti.

Bez obzira na sve, osnovna linija je zadržana, i svi glavni elementi su tu.

Još se ne zna da li će stići i u bioskope u Srbiji, ali je jedno sigurno - Rusija ima šta da pokaže kada je superherojski žanr u pitanju, i pred njima je svetla budućnost, bez obzira na mračne tonove stripova.

Komentari (0)

Kultura