Poznati

Kristi Martin, nekadašnja zvezda boksa: Krvarila sam mnogo u ringu, ali mislila sam da neću preživeti suprugove batine

Komentari

Autor: The Players Tribune

20/08/2021

-

07:33

Kristi Martin, nekadašnja zvezda boksa: Krvarila sam mnogo u ringu, ali mislila sam da neću preživeti suprugove batine
Kristi Martin - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Netfliksov serijal dokumentaraca "Untold" u novoj epizodi prikazuje stravičnu sudbinu bivše bokserke Kristi Martin, a iskustva o nasilju koje je preživela u svom domu, od ruke svog supruga i trenera Džima Martina, Kristi je podelila sa čitaocima The Players Tribune.

Tekst je objavljen 17. avgusta, uz napomenu da sadrži teške reči i detaljan opis stravičnog nasilja koje se dešavalo u kući nekadašnje zvezde boksa.

Kristi objašnjava da se sve odigralo novembra 2010. u njihovom domu u Floridi, nekoliko dana pošto je odlučila da definitivno napusti supruga Džima Martina.

"Prva tri uboda, bila su kao tri brza udarca"

"Prva tri uboda nožem, bila su toliko oštra da nisam ni osetila da sam ubodena. Mislila sam da sam samo udarena pesnicom, tri brza udarca 'bam-bam-bam'. Ništa strašno. Ali taj četvrti ubod... Kada se nož zario u moje grudi, shvatila sam da sam u nevolji", počela je ispovest Kristi, opisujući kako je u tom momentu, gledajući krv koja se slivala na tepih spavaće sobe, shvatala da joj je došao kraj.

"Krvarila sam mnogo tokom godina provedenih u ringu, a zbog mene su krvarili i mnogi drugi. Ali ovo je bilo drugačije. Bilo je to kao da šiklja fontana krvi iz mojih grudi, pa je skoro delovalo i da  to što se dešava nije stvarno. Nikada nisam videla tako nešto...", opisala je bivša zvezda boksa.

Kako je navela, tada je deo nje, koliko god to tužno i srceparajuće zvučalo, osećalo i određeno olakšanje. A sve je počelo dvadesetak minuta pošto je njen suprug i dugogodišnji trener iz druge sobe telefonirao rodbini i prijateljima kako bi ih obavestio da ga Kristi napušta zbog žene, da je narkomanka, te da će im poslati fotografije na kojima se vidi kako vodi ljubav sa ženama i one na kojima se vidi kako konzumira drogu. 

"Sve to vreme, Džim je oštrio nož i mogla sam čuti taj zvuk... Onda je sve postalo nekako jako tiho i nekoliko sekundi potom, smireno je ušetao u spavaću sobu. Pogledao me je u oči, izvukao nož i praktično počeo da me seče", reči su Kristi.

Kristi potom opisuje da joj je u sekundi proradio instinkt da preživi, pa je počela supruga da udara i čini sve kako bi pobegla.

"Preživeću i pokazaću kakav si slabić"

"I dok sam ga nogama šutirala, on mi je odsekao deo mišića noge. Kao mesar... Ali ja sam borac i jednostavno sam odlepila. Bodrila sam se u sebi rečima: 'Nećeš me ubiti, majku ti j***m. Ne danas. Preživeću! Tek da ti pokažem koliki si slabić, koji nije uspeo da dovrši posao'... Dok smo se rvali na krevetu, stvari su postajale gore. U jednom momentu uhvatio me je za glavu i počeo da udara njom o komodu, a onda izvadio pištolj i udario me snažno po licu", iznela je stravične detalje Kristi.

Ležeći na podu tako isečena i pretučena, bokserka piše, shvatila je da sve što je postigla u životu, svi nokdauni, veliki ugovor sa Don Kingom, ulazak u ring na Medison Skver Gardenu dok fanovi kliču njeno ime, druženja sa poznatima, sve je to odjednom izbledelo.

"Ništa više nije bilo važno. Ništa od tih uspeha, neće me spasiti. Odlazila sam, zasigurno", navodi Kristi da joj se vrtelo tada po glavi.

Međutim, Džim je neočekivano prestao da je tuče. Kako navodi, shvatio je da je i sam povredio dlan, pa je samo izašao iz spavaće sobe. 

"Ostala sam da ležim na podu i mogla sam čuti kako mi pluća grkljaju dok dišem... Potom je Džim dolazio svako malo, proveravajući da li sam umrla, a ja sam ga preklinjala da me odvede u bolnicu. Ništa nije govorio. Samo bi napustio sobu, da bi na kraju ušao s pištoljem u ruci i ja sam zaurlala: 'Nemaš m**a ni da me ubiješ!' Ne znam da li sam u to verovala stvarno, ali zvučalo je dobro da kažem. I onda je pištolj opalio. Džim me je upucao u grudi. Nisam bila mrtva, ali sam bila bez svesti. A ko ne bi?", natavlja Krisi i potom opisuje da se u tim momentima konstantno molila Bogu.

profimedia

Kristi Marti u ringu

Ni sama ne zna kako je smogla snage da stane na noge i pobegne iz kuće. Sva krvava, našla se na ulici, šokirajući prolaznike. Izvesni Rik Kol, kog Kristi naziva anđelom čuvarem, zaustavio je auto i odvezao je u bolnicu.

Bila je već sedam dana u bolnici kada je policija obavestila da su konačno uspeli da pronađu Džima, kom je kasnije presuđeno - 25 godina zatvora.

U potresnoj ispovesti, Kristi je navela i kako je upoznala Džima. Bilo je to u teretani u Bristolu i da je on u početku bio "zaista neverovatan". Mada, sad kad vraća film unazad, od početka je držao sve pod kontrolom.

"Neću nikada zaboraviti da mi je kazao: 'Kristi, ako me ikada budeš slagala, ubiću te'. Bilo mi je smešno, a on je ponavlja iznova i iznova: 'Ako me napustiš, ubiću te, jasno?'", navodi bokserka.

Prema njenim rečima, venčali su se 1992. i tu odluku ni sada ne može da razume.

"Nije bilo ni ljubavi ni strasti ni romanse. Ništa od toga. Moja ljubav je bila boks. Džim je bio 25 godina stariji od mene. I bila sam gej i to je Džim dobro znao. Ništa, dakle, nije imalo smisla, ali mi smo se ipak venčali. Istovremeno, kao da mi je isprao mozak - kontrolisao je svaku moju reč, pratio svaki moj korak, uvek vrlo jasno davao do znanja da bez njega ne bih bila ništa. U nekom momentu sam shvatila da je postavio kamere i da snima apsolutno sve što radim u kući", opisala je Kristi.

Na kraju dana, ja sam borac u svakom smislu te reči

Kako navodi, krajem devedesetih je Džim prvi put doneo kokain u kuću.

"Pošto sam se navukla, primoravao me je da radim razne stvari, a ja sam bila kao i svaki narkoman - učiniću sve ne bih li došla do droge", opisuje Kristi i dodaje da se dešavalo da joj sparinguje u ringu, a da je to sve bila samo prilika da je pretuče.

Mnogo noći, priznaje potom, provela je uz pištolj u ustima, razmišljajući da se ubije.

"Ali istina je da sam u to vreme ja već bila mrtva. Tako da nije bilo važno, jer sam očigledno potpisala pakt sa đavolom", zaključuje Kristi, a tekst završava rečima:

"Ponekad i dalje imam flešbekove, osećam jezu kad čujem da neko oštri nož ili nelagodu kad vidim da neko poseže za nožem. Ali preživela sam. Suviše sam žilava da bih dozvolila takvim stvarima da me na duže staze oštete. Na kraju dana, ja sam borac u svakom smislu te reči."

Komentari (0)

Magazin