Novosti

Papreno letovanje: Agencije podigle cene aranžmana, Egipat skuplji za 20 odsto - kako je na drugim destinacijama

Komentari

Autor: Tara Tomović

12/02/2022

-

15:14

Papreno letovanje: Agencije podigle cene aranžmana, Egipat skuplji za 20 odsto - kako je na drugim destinacijama
Papreno letovanje: Agencije podigle cene aranžmana, Egipat skuplji za 20 odsto - kako je na drugim destinacijama - Copyright Tanjug/Tanja Valič; Google maps; Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Turistički aranžmani za letovanja u Grčkoj, Turskoj i Egiptu ove godine biće skuplji i do 20 odsto u odnosu na prošlu, a za čak 40 odsto u odnosu na 2020. godinu.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić za Euronews Srbija kaže da će poskupljenja za privatan smeštaj u Grčkoj iznositi od pet do sedam odsto, dok će hoteli podići cene od 10 do 15 odsto.

Što se Turske tiče, poskupljenja će zavisno od regije iznositi od 12 do 20 odsto. Najveći porast cena beleži se u Egiptu, pa će se tako aranžman u septembru na bazi sedam noćenja i all-inclusive usluge koji je 2020. godine iznosio 460 evra, prošle godine 650 evra, ove godine koštati blizu 780 evra. Cene će vrhunac pak, dostići u julu i avgustu.

"Što se Egipta tiče, to je i logično jer je u pitanju mala destinacija, koju smo mi najviše koristili kada veliki broj ljudi iz sveta nije putovao van granica svoje zemlje. Tada se podiglo interesovanje za njih, ali i druge destinacije. Sada, čim je veće interesovanje, skaču i cene", ističe on.

Kako kaže, na povećanje cena u Egiptu najviše je uticalo to što se posle sedam godina Rusi vraćaju u tu zemlju, ali i činjenica što su se Velika Britanija i Nemačka otvorile za putovanja, kao dva najveća tržišta.

"Samo te dve zemlje generišu preko 100 miliona putnika. Sada će i potražnja biti značajno veća, pa i cene drugačije", kaže i dodaje da na povećanje cena utiče i činjenica da je cena goriva na istorijskom maksimumu, pa avionske karte neminovno skuplje.

Što se samih agencija tiče i gubitaka koje su zabeležile tokom prethodne dve godine, i one igraju značajan faktor kada je povećanje cena aranžmana u pitanju.

"Ima i njihove krivice u povećanju cena, ali u najmanjoj meri. Da su u boljoj finansijskoj situaciji verovatno bi ulazile na destinacije sa većim avansima i kapacitetima, pa bi uzeli fiksne zakupe kada bi mogli i da spuste cene, ali sada nisu sposobne za tako nešto", ističe.

Udeo turističkih agencija u povećanju cena je od tri do pet odsto.

Šta ako je isti aranžman sada skuplji nego pre dve godine

Najbrojnije žalbe od strane putnika koji su prihvatili zamenske vaučere vezuju se upravo za navedena poskupljenja i zahtev agencija da doplate više novca za aranžman istih uslova ugovoren pre godinu ili dve.

Seničić naglašava da agencija nema nikakvo pravo da menja već ugovorene uslove putovanja, osim ako su to u pitanju avionske karte, što je nešto na šta ni sama agencija ne može da utiče. Avionske karte su u proseku skuplje za po 15 evra ove godine.

"Turistička agencija ne bi smela da menja uslove ako je u pitanju isti aranžman. Prvo, to nije pošteno, a drugo, agencije koje su taj novac iskoristile za drugu namenu, dužne su da ispune aranžman"

Međutim, ako niste uplatili ceo iznos već samo avans, a aranžman je u međuvremenu poskupeo, onda i agencija ima pravo da traži više novca.

"Više od polovine putnika je platilo samo akontaciju i agencije garantuju samo za taj deo uplate. Na primer, ako je aranžman koštao 200 evra, a putnik je platio 80 evra prošle godine, a sada isti taj aranžman košta 300 evra, agencija je dužna da obračuna samo tih 80 evra. Za isto putovanje on sada mora da doplati do nove cene", objašnjava Seničić.

Zamenski vaučeri do kraja 2022.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić saopštila je da je na sednici Vlade Republike Srbije, održanoj sredinom novembra 2021, usvojena Uredba o izmeni uredbe o ponudi zamenskog putovanja za turističko putovanje koje je otkazano ili nije realizovano usled bolesti kovid-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

“Novonastala situacija, koja je prouzrokovana pandemijom koronavirusa, za posledicu ima masovna otkazivanja turističkih putovanja, koja su delimično ili u celosti uplaćena zaključno sa 15. martom 2020. godine, bez obzira na period realizacije. U interesu samih putnika, a u cilju zaštite aktera turističke pri-vrede i opstanka brojnih agencija i više hiljada radnih mesta, resorno Ministarstvo za turizam predložilo je donošenje izmene uredbe. Izmenom je predviđeno da zamenska putovanja, definisana navedenom uredbom, putnik može iskoristiti najkasnije do 31. decembra 2022. godine”, rekla je ministarka Matić.

Matić je dodala da ukoliko se putnik odluči za povraćaj iznosa koji je uplatio za nerealizovano putovanje ili je otkazano zamensko putovanje, privredno društvo, drugo pravno lice ili preduzetnik, koji je kao organizator putovanja prodao turističko putovanje iz člana 2. ove uredbe dužno je da izvrši povraćaj uplaćenih sredstava najkasnije do 1. februara 2023. godine.

Mogućnost izdavanja ponude na zamensko putovanje, pod uslovima iz ove uredbe odnosi se i na izlete.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Putovanja