Aktuelno

Kosovski sud potvrdio presudu Arsiću za ratne zločine

Komentari

Autor: Kossev, Tanjug

20/10/2021

-

16:58

Kosovski sud potvrdio presudu Arsiću za ratne zločine
Kosovski sud potvrdio presudu Arsiću za ratne zločine - Copyright Burst

veličina teksta

Aa Aa

Veće Vrhovnog suda u Prištini potvrdilo je danas kaznu od šest godina zatvora Nenadu Arsiću iz Čaglavice, zbog navodnih ratnih zločina na Kosovu i Metohiji, prenosi Reporteri.

U odluci se navodi da se zahtev za zaštitu zakonitosti odbrane osuđenog N.A. podnet protiv presude Osnovnog suda u Prištini od 24. decembra prošle godine i presude Apelacionog suda odbija kao neosnovan.

Arsić je 2020. proglašen krivim za ratne zločine protiv civilnog stanovništva 1999. godine u prištinskom naselju "Emšir".

Prema navodima iz presude on je, žrtve J.Š. i S.Š, primoravao da, kako se tvrdi, "piju alkohol i pevaju srpske pesme".

Arsić uhapšen 2019. godine

Sudsko veće posebnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini osudilo je Nenada Arsića iz Čaglavice 24. decembra na šest godina zatvora zbog krivičnog dela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

U optužnici se navodi da je Arsić u svojstvu pripadnika policijskih snaga rezervne jedinice 21. maja 1999., u saizvršilaštvu sa drugim, još uvek nepoznatim licima, učestvovao u akciji usmerenoj protiv albanskog civilnog stanovništva.

Arsiću se stavljalo na teret da je sa drugim osobama "nečovečno postupao prema J.Š. i S.Š u prištinskom naselju Emšir, narušavajući im telesni integritet, mentalno zdravlje".

Arsić je uhapšen 22. oktobra 2019. godine na prelazu Merdare i od tada se nalazi u zatvoru visoke bezbednosti u Podujevu

Kancelarija za Kosovo i Metohiju: Arsićev advokat već priprema žalbu

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je "nedopustivo i sramotno da se Srbima na Kosovu i Metohiji uskraćuje pravo na pravično suđenje i da se oni proganjaju i terete po tajnim optužnicama i osuđuju na višegodišnje kazne zatvora, bez čvrstog utemeljenja na dokazima, uz brojne povrede njihovih prava".

Kancelarija nvodi da "ni takozvani Apelacioni, ni takozvani Vrhovni sud, uopšte nisu razmatrali stav Arsićeve odbrane o potpuno protivrečnim iskazima oštećenih u ovom slučaju, iako su dvojica oštećenih u svojim izjavama navodili potpuno različite verzije istog događaja".

"S tim u vezi, Arsićev advokat već priprema žalbu takozvanom Ustavnom sudu, takozvanog Kosova, u kome će izneti i ove argumente, ali i druge procesne povrede u slučaju Nenada Arsića", ističe se un saopštenju Kancelarije.

Komentari (0)

Srbija