Društvo

Narandžasti meteoalarm na snazi: Vetar orkanske jačine u delovima Srbije, zatvoren put Novi Pazar-Sjenica

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RTS

04/02/2023

-

15:01

Narandžasti meteoalarm na snazi: Vetar orkanske jačine u delovima Srbije, zatvoren put Novi Pazar-Sjenica
Narandžasti meteoalarm na snazi: Vetar orkanske jačine u delovima Srbije, zatvoren put Novi Pazar-Sjenica - Copyright Printscreen/rts.rs

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji na snazi narandžasti meteoalarm, koji označava opasno vreme. Kiša i susnežica padaju u nižim predelima, a na planinama sneg, što je dodatno povećalo visinu snežnog pokrivača. Olujni severni vetar duva u Vojvodini, povremeno brzinom i preko 70 km/h, dok je nešto slabijim intenzitetom južno od Save i Dunava.

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje da će u Srbiji biti vetrovito sa jakim i olujnim severozapadnim vetrom sa udarima od 17 do 24 metara u sekundi, ponegde i sa udarima orkanske jačine, odnosno preko 24 metra u sekundi. Zbog oluje i vremenskih neprilika otkazano je više vozova između Beograda i Novog Sada, saopštile su Infrastrukture železnice Srbije.

Putni pravac Novi Pazar- Sjenica zatvoren je za saobraćaj zbog jakog snega koji pada neprestano. Uz sneg duva jak vetar što stvara i dodatne nanose. Ekipa PU Novi Pazar ne dozvoljava prolaz ka Sjenici zbog bezbednosnih razloga, potvrđeno je za Euronews Srbija.

 

Sneg od podneva pada na čitavom području opštine Ivanjica praćen jakim vetrom, u planinskom području ima ga i do pola metra, a kritična situacija je na putu Preko Brdo-Odvraćenica gde su usled jakih snežnih padavina ostala u smetu zarobljena tri automobila. Predsednik opštine Ivanjica Momčilo Mitrović potrvrdio je za Tanjug da su skijaši uspešno oslobođeni.

U užičkom kraju od sinoć u višim predelima pada sneg, a u nižim kiša. Palo je do 20 centimetara snega. Putevi prvog prioriteta su čisti, na ostalim ima do 5 centimetara snega. Problema je bilo preko Tare i Debelog brda, javlja RTS.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Snežna vejavica na Zlatiboru, ima snega i na putu pa je saobraćaj usporen. Preko planine Jelice sneg veje. Raskvašenog snega ima na putu, ali je sve prohodno.

Autobus sleteo sa puta kod Priboja, vetar odneo krov škole u Kucuri

Autobus sa deset putnika pribojskog prevoznika "Janjušević“ koji je saobraćao na relaciji od Beograda ka Prijepolju, sleteo je oko 17 časova sa kolovoza u jarak u mestu Negbina kod Nove Varoši. Prema nezvaničnim informacijama niko od putnika koji su se nalazili u autobusu nije povređen, prenosi portal „PP Media“.

Prethodno je olujni vetar odneo je deo krova sa Osnovne škole "Bratstvo jedinstvo" u Kucuri, u opštini Vrbas. U tom trenutku, u objektu su se nalazili nastavnici i učenici koji su čekali početak takmičenja iz engleskog jezika. Kako prenosi RTS, niko nije povređen.

Zabranjeno kamionima preko Debelog brda

Zbog snega koji od sinoć pada na području zlatiborskog okruga na snazi je zabrana vožnje za kamione preko Debelog brda, prevoja koji povezuje Bajinu Baštu i Valjevo, preko Tare, Zlatibora i Kadinjače, potvrdio je za Tanjug Alen Mušanović iz užičkih Puteva.

On je dodao da se situacija menja iz minuta u minut, a da poseban problem stvara vetar koji pravi smetove, posebno u planinskim predelima kakva je stuacija i na Borovoj glavi, na putu od Zlatibora prema Novoj Varoši.

Printscreen/rts.rs

 

Sva mehanizacija je na terenu, posuto je dosta soli, ali se vozačima preporučuje maksimalan oprez jer na putevima drugog i trećeg prioriteta ima od pet do 10 cm snega.

I na Goliji ponovo veje. Noćas napadalo 30 centimetara novog snega. Putari rade neprekidno da očiste put Golijska Reka-Odvraćenica koji je od noćas ponovo neprohodan. Put ka Kopaoniku iz pravca Brzeća prohodan je za saobraćaj iako je od noćas napadalo novih 20 centimetara snega.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Sve ekipe zimske službe "Kruševac puta" su na terenu, pa za sada nema problema u saobraćaju iako je vidljivost zbog niske oblačnosti smanjena na 200 metara, a na kolovozu ima oko 5 centimetara ugaženog snega.

Na vrhu planine snežni pokrivač dostigao je metar visine, duva sevrtozapadni vetar pet do osam metara u sekundi. U pogonu je 15 žičara, a zbog jakog vetra ne rade Treska, Jaram i Gobrlja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Na visoravni Rudno i u Studenici napadalo je i do 60 centimetara snega, ali su putevi Rudno-Studenica i Rudno-Bzovik, zahaljujući intervenciji "putara" prohodni za saobraćaj. Iz "Puteva Kraljevo" kažu za RTS da  imaju dovoljne količine soli i agregata, i da ekipa na punktu u Rudnu konstantno dežura. 

Istovremeno, Ibar u Kraljevu je u blagom opadanju i pored kiše koja u tom gradu pada od sinoć. 

Sneg na Divčibarama pada od sinoć. Jak vetar raspršuje sneg sa drveća, što dodatno otežava kretanje. Mehanizacija za čišćenje je na terenu, pa su putevi kroz naselje prohodni. 

Komentari (0)

Srbija