Društvo

Mećava blokirala delove Srbije: Smetovi i do dva metra, zatvoreni putevi, Kopaonik zavejan

Komentari

Autor: Tanjug

05/02/2023

-

08:55

Mećava blokirala delove Srbije: Smetovi i do dva metra, zatvoreni putevi, Kopaonik zavejan
Mećava blokirala delove Srbije: Smetovi i do dva metra, zatvoreni putevi, Kopaonik zavejan - Copyright Printscreen/Instagram/192_rs

veličina teksta

Aa Aa

Sneg koji od juče pada u višim predelima Srbije, doneo je probleme u saobraćaju, a pojedine putne deonice su zatvorene. RHMZ je izdao narandžasto meteo-upozorenje na snežne padavine i vremenske nepogode, a MUP apeluje na vozaće da ne kreću na put u pravcu Sjenice, Kopaonika i Raške. U pojedinim delovima zemlje domaćinstva su ostala bez električne energije, a struje nema 25.220 korisnika.

U brdsko-planinskim predelima sneg i jak vetar parališu drumski saobraćaj, a pojedine deonice zatvorene su za saobraćaj.

Tokom noći, pripadnici MUP-a Srbije, evakuisali su zavejane meštane na putu Sjenica-Novi Pazar, u mestu Brnjica.

MUP apeluje na građane da ne kreću na put, posebno na putnim pravcima koji su neprohodni i to: I B-29   Aljinovići - Sjenica - Novi Pazar, II A-199 Novi Pazar - Deževa - Šaronje – Odvraćenica, II A-211   Brzeće - Kopaonik (Jaram), II A-197 Kumanica - Preko Brdo - Duga Poljana, II A-198 Odvraćenica - Preko Brdo, II A-198 Raška - Kuti – Odvraćenica, II A-201   Vrbnica - granica SRB/CG (Vrbnica), II A-202 Sjenica - Raždaginja - Buđevo - Karajukića Bunari - Suvi Do - Leskova - Velje Polje – Tutin i II B-356 Srasla Bukva - Srezojevci - Trbušani (Komuna).

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

MUP apeluje na građane i da ne kreću put Kopaonika.

Zbog jakog vetra na Kopaoniku skijalište ni danas nije moglo da radi punim kapacitetom jer iz bezbednosnih razloga svi ski-liftovi i žičare nisu bili u pogonu, rečeno je za Tanjug u Skijalištima Srbije.

"Vetar duva brzinom od 15 do 24 m/s, zbog čega radi samo sedam od 24 ski instalacije", rekla je za Tanjug portparol Skijališta Srbije Ana Jovanović i dodala da se situacija polako stabilizuje pa bi trebalo očekivati da se instalacije jedna po jedna puštaju u rad.

Prema njenim rečima na stazama na Kopaoniku ima i do 70 cm snega.

Upozorenja na snežne nanose, pojedini putni pravci zatvoreni

JP "Putevi Srbije" upozorilo je vozače u Srbiji na moguće snežne nanose na putevima zbog olujnog naleta vetra, koji na pojedinim deonicama duva brzinom i većom od 70 kilometara na čas, a koji će, prema prognozi RHMZ, duvati danas i sutra.

JP "Putevi Srbije" savetuje vozače da u narednim danima koriste zimske pneumatike, poštuju ograničenja brzine i da prilagode brzinu kretanja zimskim uslovima na putu.

Zastoja je bilo na putu koji vodi od Novog Pazara do Sjenice u mestu Bele vode iz pravca Novog Pazara i iz pravca Sjenice, u mestima Brnica i Štavalj, a put je sada ponovo prohodan za putnička vozila

Tu je tokom noći bilo najdramatičnije, s obzirom da je u automobilu ostala zavejana jedna porodica iz Novog Pazara, a u drugom turisti iz BiH. 

Njih je zbrinulo lokalno stanovništvo, dok su vozila ostala zavejana na tom putnom pravcu koji je uvek problematičan tokom zimskog perioda.

Snega nema mnogo, oko 10 cm u okolini Novog Pazara, u samom gradu pet centimetara, a u Sjenici, Tutinu, Goliji i Kopaoniku sneg je daleko viši. Na tim putevima glavni problem pravio je jak vetar, koji je naneo velike smetove i blokirao saobraćaj.

Ne može se do Golije ni iz pravca Ivanjice i Raške.

Putni pravac ka Goliji iz pravca Novog Pazara i Raške preko Rudnice i iz pravca Kraljeva preko Jošaničke banje je prohodan. 

Euronews/Enes Radetinac

 

Putari su naporno radili tokom noći, tako da se do Golije može preko tih putnih pravaca, dok je kod mesta Brzeće problematično, veliki su smetovi i ta deonica je zatvorena za saobraćaj.

Zatvoren za saobraćaj je put Tutin-Sjenica i najviše problema sneg je napravio u tom delu naše zemlje.

Mnogi građani Novog Pazara ostali su da prenoće u Sjenici zbog zatvorenog puta i jakih smetova. Pre svega, putnici iz autobusa koji saobraća na relaciji Sarajevo-Novi Pazar, ali i mnoge porodice koje su automobilima krenule iz Sjenice ka Novom Pazaru.

Nadležni apeluju na sve da bez preke potrebe ne kreću iz Novog Pazara ka Sjenici i obratno, ali i put Golije.

U užičkom kraju putevi su prohodni, ali ima snega i saobraćaj je otežan. Noćas je angažovano 20 kamiona i pet teških mašina zimske službe, prenosi RTS.

Na Staroj planini pao metar snega, saobraćaj ka Ski centru otežan

Prema podacima meteorološke stanice Meteo Knjaževac, visina snežnog pokrivača na Staroj planini iznosi više od 90 centimetatra.

U istočnim delovima knjaževačkog kraja posle noćašnjih padavina iznosi oko 15 centimetara u urbanim područjima do pedesetak centimetara u selima u podnožju planine.

Temperatura vazduha je 10 stepeni ispod nultog podeoka na termometru, a prema saopštenju nadležnih put ka Ski centru je prohodan, ali se otežano odvija zbog nanosa koje je noćas stvarao snažan vetar.

Putari u opštini Knjaževac od jutros čiste pravce prvog i drugog reda, dok će sutra početi čišćenje lokalnih puteva trećeg prioriteta, preneo je RTS.

U opštini Crna Trava smetovi i do dva metra

Sneg praćen olujnim vetrom potpuno je zavejao opštinu Crna Trava, a visina snega je metar, dok su smetovi i do dva metra.

Mehanizacija pokušava da očisti glavni put do Crne Trave, ali vetar otežava čišćenje, prenosi RTS.

Predsednik Opštine Crna Trava Slavoljub Blagojević izjavio je da je zavejano 250 kilometara mahalskih puteva. 

Građani koji žive pored obližnjeg Vlasinskog jezera rekli su da snega ima toliko da ne mogu da otvore vrata kako bi otišli po drva.

Delovi zemlje bez struje

Na teritoriji Srbije bilo je registrovano je 564 trafostanica bez napajanja, usled čega je 25.220 korisnika bilo bez električne energije. Ekipe elektrodistribucije su na terenu i otklanjaju kvarove.

Ipak, Elektrodistribucija Srbije je saopštila večeras da su njihove ekipe uspele da pored veoma teških uslova na terenu – visokih smetova, jakog vetra, neprohodnih puteva – uz veliko angažovanje, uspele da saniraju većinu kvarova.

Prema izveštaju sa terena, trenutno su bez električne energije na teritoriji Republike Srbije bila 1.844 korisnika, prenosi RTS.

Uspostavljeno je redovno snabdevanje strujom u čačanskim i dragačevskim selima. Na području vlasotinačke opštine trenutno je najteža situacija na putu Vlasotince – Jastrebac – Donja Lopušnja – Bistrica, koji je neprohodan i gde visina snega iznosi i do 70 centimetara, saopštile su lokalne vlasti.

Navodi se da je otežano kretanje i na ostalim opštinskim putnim pravcima u brdsko-planinskom delu opštine, jer se mehanizacija teško probija, ali se očekuje da ovaj pravac sutra bude prohodan. 

RHMZ upozorava na snežnu mećavu, jak jutarnji mraz i ledene dane

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je danas da se u Srbiji u planinskim predelima do kraja dana i sutra očekuje snežna mećava. 

Nove padavine biće slabijeg intenziteta nego u prethodnih 36 sati, pa se očekuje manje novog snega, ali će jak i olujni severozapadni vetar stvarati snežne nanose. 

Udari vetra danas će dostizati 20 metara u sekundi, odnosno više od 70 kilometara na sat, a sutra ujutro i pre podne 15 metara u sekundi, odnosno oko 55 kilometara na sat, objavljeno je na sajtu RHMZ-a. 

Postepeno slabljenje vetra i stabilizacija vremenskih prilika očekuje se sutra posle podne i uveče.

Printscreen/rts.rs

 

Do srede u većini mesta maksimalna temperatura biće oko ili malo ispod 0 °C, od četvrtka u manjem porastu. 

Tokom većeg dela naredne sedmice u jutarnjim satima očekuje se umeren i jak mraz od minus 12 do minus 5 stepeni Celzijusa, na planinama i do minus 20 stepeni. 

Dnevne temperature biće u intervalu od minus 2 do 2 stepena, pa se mestimično očekuju i ledeni dani.

Od sledećeg vikenda porast temperature.

Neprohodan put od Vlasotinca ka Bistrici

Na području vlasotinačke opštine trenutno je najteža situacija na putu Vlasotince-Jastrebac-Donja Lopušnja-Bistrica, koji je neprohodan i gde visina snega dostiže i 70 centimetara, saopštile su lokalne vlasti.

"Otežano je kretanje i na ostalim opštinskim putnim pravcima u brdsko-planinskom delu opštine. Mehanizacija se teško probija. Očekuje se da ovaj pravac tek sutra bude prohodan. Savet je svima, koji ne moraju, da ne kreću na put, pogotovo ne bez zimske opreme", rekao je načelnik Opštinske uprave i član Štaba za vanredne situacije Marjan Stanković, preneo je portal RTS.

Načelnik Štaba za vanredne situacije opštine Vlasotince Ivan Stanković rekao je da je situacija na terenu pogoršana od subote uveče.

"Situacija na terenu pogoršana je sinoćnjom snežnom olujom. Solju i rizlom posipaju se i ulice u samom Vlasotincu, kako bi se sprečila pojava poledice", izjavio je Stanković.

Radnici zraobljeni na Divčibarama

Na Divčibarama je u subotu, i tokom noći napadala velika količina snega.

Jak vetar je u popodnevnim satima raznosio sneg sa drveća pa su automobili bili zatrpani, a saobraćaj na putu kroz naselje otežan. Radnici pojedinih hotela nisu mogli da se vrate u Valjevo.

Mehanizacija je na terenu i glavni putni pravac od Divčibara ka Beogradu od jutros je prohodan.
Veći broj vozila očekuje se u popodnevnim satima, kada se mnogi vraćaju kući.
 

Komentari (0)

Srbija