Izbori 2022

Kampanja spremna, čeka se dogovor: Prelomni dani za međustranački dijalog na oba koloseka, ko će do glasačkog listića

Komentari

Autor: Tijana Krnjaić

31/08/2021

-

21:30

Kampanja spremna, čeka se dogovor: Prelomni dani za međustranački dijalog na oba koloseka, ko će do glasačkog listića
Kampanja spremna, čeka se dogovor: Prelomni dani za međustranački dijalog na oba koloseka, ko će do glasačkog listića - Copyright Tanjug/Zoran Mirković, Rade Prelić, Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Pred Srbijom je nekoliko važnih dana kada je u pitanju međustranački dijalog i to - na oba koloseka. Od ishoda ovih razgovora, koji se sa jedne strane vode između dela stranaka opzicije i vlasti, a sa druge između bojkot opozicije i vlasti uz posredovanje EU, zavisiće i koje će se stranke naći na glasačkom listiću na izborima naredne godine. 

Za sada odgovor na to pitanje i dalje nije potpuno izvestan, ali sve je više signala sa strane takozvane bojkot opzicije koji govore u prilog tome da su stranke su spremne za izbornu kampanju, ukoliko do dogovora o izbornim uslovima dođe.

Međustranački dijalog na dva koloseka u Srbiji se vodi od aprila, a, po svemu sudeći, bliži se trenutak kada bismo mogli da očekujemo konačan ishod. Iako tačan datum održavanja izbora nije poznat, nakon održavanja sastanka u okviru dijalog bez posrednika, bilo je reči o mogućem održavanju izbora u Srbiji na svim nivoima u periodu od 20. marta do 3. aprila sledeće godine, potvrdili su ranije za Euronews Srbija učesnici dijaloga.

Šta će se, međutim, dešavati u narednim danima i da li će slika o "izbornoj trci 2022." nakon toga biti jasnija?

Dijalog uz evropske posrednike

Kada je reč o dijalogu uz evropske posrednike, poslanici Evropskog parlamenta (EP) koji učestvuju u dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji predstaviće narednih dana svoj plan o promeni izbornih uslova, potvrđeno je za Euronews Srbija u toj instituciji. Sastanak na ovom koloseku dijaloga očekuje se 17. i 18. septembra.

U predlog evroparlemantaraca, koji bi trebalo da bude predstavljen 2. septembra biće uprte oči domaće javnosti, jer će na tom temelju stranke dela opozicije donositi svoju odluku o učešću na izborima.

Tanjug/Rade Prelić

 

Inače, u sklopu dijaloga koji se vodi na koloseku u kojem učestvuju evroparlamentarci, održan je jedan sastanak u Beogradu, uz nekoliko pripremnih onlajn sastanaka. 

Stranke koje učestvuju u tom delu dijaloga nadaju se daljem napretku i dogovoru oko izbornih uslova. Kako su se saglaslili svi predstavnici opozicije koji učestvuju u dijalogu, dogovor o izbornim uslovima je glavni preduslov za izlazak na izbore.

Inače, prethodni sastanaci sa članovima EP-a u Beogradu održani su 9. i 10. jula. Tada su predstavnici opozicionih stranaka tražili da se proces dijaloga ubrza, kako bi bilo vremena za postizanje dogovora šest meseci pre izbora.

Pre ovih razgovora, članovi Evropskog parlamenta održavali su onlajn sastanke sa predstavnicima partija koje žele njihovo posredstvo u dijalogu.

Dijalog bez posrednika

Na drugoj strani, za 2. septembar zakazan je nastavak dijaloga vlasti i opozicije bez posredovanja, kada će predstavnici vlasti izneti svoj stav o dosadašnjim predlozima opozicije o izbornim uslovima.

Upravo od ovog sastanka se očekuje da dijalog približi konačnom dogovoru. Predstavnici vlasti izneće svoje predloge opoziciji, te bi naredne nedelje mogao da se očekuje i finalni dogovor.

''Imali smo mnogo sastanaka radne grupe na kojem su partije iznosile predloge o četiri teme, a nastavićemo sa tim aktivnostima i sumiranjem rezultata tog dijaloga i da krajem sledeće sedmice porobamo da dođemo do finalnog teksta i dogovora'', rekao je predsednik parlamenta Ivica Dačić.

Predstavnici stranaka koji učestvuju u dijalogu bez posredovanja EP održali su više od 10 sastanaka od početka dijaloga u aprilu, ali do ovog trenutka nije došlo do konkretniih dogovora.

Razgovaralo se o poziciji u medijima, funkcionerskoj kampanji, podizanju cenzusa, izbornom danu. Prema dosadašnjim navodima, potpisivanje sporazuma o izbornim uslovima između vlasti i dela opozicije koja učestvuje u dijalogu bez stranaca može da se očekuje u prvoj polovini septembra.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić kaže da je, kada je reč o dijalog koji se vodi između stranaka koje ne žele učešće stranaca, bilo aktivnosti i u avgustu.

"Imali smo sastanak radne grupe, bio je i predsednik (Aleksandar) Vučić, imali smo više tih konsultativnih sastanaka, praktično smo pretresli sva pitanja, izneli su svoje stavove, vreme je da idemo ka konstruisanju i predlaganju rešenja tog nekog dogovora", rekao je Ivica Dačić.

Vučić je, inače, prisustvoao i prvom sastanku u okviru ovog dela dijaloga, koji je održan 28. aprila. On je, takođe u sklopu dijaloga sa opozicijom,  21. juna predstavio i izveštaj o Kosovu i Metohiji.

Paradoksi i očekivanja

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID) Bojan Klačar rekao je za Euronews Srbija da se u četvrtak očekuje kontura sporazuma između vladajućih stranaka i opozicije. S druge strane, Klačar kada je reč o dijalogu sa posrednicima, predviđa mnogo više neizvesnosti jer se može očekivati mnogo komentara na predlog EP.

"Pregovori na drugom koloseku će trajati duže, sa većom neizvesnošću, i u mnogme će zavisiti od Evropskog parlamenta, od toga šta će stajati u papiru koji pripremaju. Zavisiće i u onom delu njihovih pregovora i pregovaračkih sposobnosti, da nađu zajednički imenitelj u dogovoru koji će im oni ponuditi", objašnjava Klačar.

Medija centar

 

 

Epilog razgovora trebalo bi da bude poznat u roku od najanje šest meseci pre održavanja izbora,  a njega će direktno zavisiti šta će se na proleće naći na izbornom listiću.

I politički analitičar Dejan Vuk Stanković rekao je za Euronews Srbija da "pre svega očekuje dogovor u dijalogu bez posredovanja stranaca".

"Kada je reč o drugom dijalogu, očekujem da evroparlamentarci prikažu šta bi za njih bilo potrebno da se uradi po pitanju izbornih uslova, ne bi li se oni korigovali i tako se obezbedio pun demokratski kapacitet izbora", navodi Stanković.

On navodi da je teško predvideti ishod dijaloga u ovom "paradoksalnom trenutku", kada su pojedine stranke koje su bojkotovale izbore već spremile svoje kandidate i nosioce lista, a nisu donele odluku o izlasku na izbore.

"Ne postoji minimum tolerancije u javnom životu kada se stranke obraćaju jedne drugima, imate rovovski rat u medijima, retorika je vrlo oštra, podseća na finiš kampanje, a ne na trenutak kada nije ni počela", ističe Stanković za Euronews Srbija.

Medija centar

 

 

Ipak, kako kaže, čini se da su i one stranke koje su bojkotovale izbore shvatile ograničenja koja bojkot donosi.

"Svako je došao do nekih svojih ograničenja kada je reč o pozicijama stranaka. Vlast je shvatila da mora neke od zahteva vlasti da implementira, a opozicija da od bojkota nema ništa i da niko neće posebnu pažnju obraćati na tako nešto", zaključuje analitičar Dejan Vuk Stanković.

Analitičar Đorđe Vukadinović naveo je da nije veliki optimista kada su konačni dogovori u pitanju, ali da će do određenog pomaka doći.

"Plašim se da velikih promena tu neće biti i teško ih je očekivati. Teško da će te promene omogućiti suštinski demokratske, fer i ravnopravne izbore. Čekaju se neki stini ustupci oko finansiranja, oko kontrole, nadzora...", naveo je Vukadinović za Euronews Srbija.

Medija centar

 

Kako navodi, dijalog bez posrednika pokreniut je kako bi se određeni ustupci predložili onom delu "konstruktivne opozicije, a ne onoj koja zahteva prisustvo evroparlamentaraca".

On je rekao da dogovori na oba koloseka kasne, jer se čekaju predlozi iz Evropskog parlamenta.

"Svesni su da će morati da prihvate veći deo onoga što je predlog iz Evropskog parlamenta i zato malo oklevaju sa konačnom formulacijom predloga u dijalogu bez posrednika, da bi te svoje predloge uskladili sa onim što će stići od evroparlamentaraca", rekao je Vukadinović.

Komentari (0)

Talk of the town