Izbori 2022

Nacrt Sporazuma o unapređenju izbornih uslova: Šta je dogovoreno, a šta nije i koja pitanja se još razmatraju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/09/2021

-

07:59

Nacrt Sporazuma o unapređenju izbornih uslova: Šta je dogovoreno, a šta nije i koja pitanja se još razmatraju
Narodna skupština Republike Srbije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Jedanaesta runda dijaloga vlasti i opozicije, bez posredovanja evroparlamentaraca, donela je konkretne predloge za održavanje sledećih izbora u Srbiji. Za datum izbora predložen je 3. april 2022. a vladajuća koalicija sačinila je i predlog nacrta Sporazuma o unapređenju uslova za održavanje izbora. Ovaj dokument ima 11 strana, a određuje opšta pravila izbornih uslova, kao i postupak kandidovanja.

Njegov sadržaj nije konačan, podložan je promenama, a predstavnici opozicije su juče posle sastanka rekli da imaju mogućnost da predlože amandmane do ponedeljka.

Prema tom nacrtu Sporazuma, u koji je Euronews Srbija imao uvid, predloženo je da svi učesnici izbora dobiju više novca (30 odsto umesto dosadašnjih 20 odsto), veće nadoknade dobiće i članovi biračkog odbora, izborni cenzus ostaće 3 odsto, a funkcionerska kampanja biće ograničena sedam dana pred izbore, što znači da državni funkcineri koji su kandidati za predsednika i poslanike "ne mogu u svojstvu državnog funkcionera da organizuju svečana otvaranja infrastrukturnih i drugih objekata". 

Prema ovom sporazumu postojaće zajednička komisija za sređivanje Jedinstvenog biračkog spiska, biće potrebno prikupiti manje potpisa za lokalne izbore, stranke će slobodno moći da koriste sale mesnih zajednica, a transparentnost izborne komisije trebalo bi da bude veća. Takođe, ostaće mogućnost opštinskih overitelja potpisa pored javnih beležnika. 

Predlozi koji nisu ušli u sastav nacrta sporazuma su: mogućnost razdvajanja izbora, promene u REM-u, promene na RTS-u, sprečavanje pritiska na birače i smanjenje broja potpisa za republičke izbore. 

Predstavnici vlasti i opozicije razmotriće još pitanje redovnog finansiranja stranaka koje nisu prešle cenzus ali su osvojile dva odsto glasova, ukidanje jemstva za dobijanje finansija za kampanju, kao i mogućnost da predstavnici opozicije budu u stalnom sastavu RIK-a.

Kačlar: Ima vremena do aprila, važno je da razgovori budu intezivniji

Izvršni direktor, Centra za slobodne izbore i demokratiju Bojan Klačar smatra da do predloženog datuma za održavanje izbora, 3. aprila, ima dovoljno vremena kako bi se svi dogovori ispoštovali, ali naglašava da je u tome važno da razgovori vlasti i opozicije budu efikasniji.

"Jučerašnji papir treba pre svega gledati kao prvi dokument koji može da se menja. On je samo jedan od dva koji će se pojaviti tokom celokupnog dijaloga, jer svi očekujemo i onaj papir koji bi dali evroparlamentarci. Mera ocenjivanja može da bude kompletirana tek onda kada dobijemo oba papira", kazao je Kačlar dodajući da ono što je juče predloženo je nešto iza čega vladajuća stranka može da stane u ovom trenutku. 

Ocenjuje da pomaka u dijalogu ima, ali da su mnoga pitanja ostala bez potpunog i pravog dogovora.

"Tu ima određenih pomaka, ima određenih rešenja, ali postoje neke teme koje nisu u potpunosti otovorene na ozbiljniji način. Tu se pre svega misli na ulogu medija u celom procesu. Ostalo je i dalje nepokriveno pitanje kontrole izbornog procesa i kontrole dogovorenog. Mada tu postoji određen prostor da se o tome tek razgovara", rekao je on.

Kačlar dalje smatra da je preostali period koji je ostao do održavanja izbora sasvim dovoljan da se dogovori implementiraju u potpunosti.

Šta su juče rekli učesnici sastanka?

Nacrt sporazuma je usledio nakon jučerašnjeg sastanka vlasti i opozicije u okviru međustranačkog dijaloga bez posredovanja poslanika Evropskog parlamenta.

Nakon sastanka novinarima u Skupštini se kratko obratio Dejan Šulkić potpredsednik DSS, koji je rekao da i dalje nije utvrđen tačan datum održavanja predsedničkih i beogradskih izbora. On je dodao i da će se naknadno odlučiti o vanrednim parlamentarnim izborima. 

Lider Dveri Boško Obradović je, novinarima u Skupštini Srbije, rekao da su vlasti posle četiri meseca rada i 12 sastanaka predstavile prvu radnu verziju predloga sporazuma. On je dodao da je prvi utisak da je vlast spremna da izađe u susret zahtevima opozicije u manje bitnim pitanjima.

"Do ponedeljka imamo mogućnost da predamo svoje amandmane na ovu prvu radnu verziju i iskoristićemo je da predložimo sve ono što u ovom sporazumu nedostaje, a nedostaje mnogo toga", rekao je Obradović.

Lider POKS-a Žika Gojković je rekao da je "blagi optimista" i da veruje da će prvi put posle duže vremena "biti promena izbornog sistema koje će omogućiti da imamo pravednije izbore".

Na drugom koleseku se vodi dijalog uz posredovanje evroparlamentaraca. Sastanci u Beogradu u okviru ovog dijaloga trebalo bi da se održe 17. i 18. septembra.

Komentari (0)

Talk of the town