Izbori 2022

Euronews Srbija saznaje: Predstavljen nacrt sporazuma vlasti i delu opozicije u međustranačkom dijalogu

Komentari

Autor: Marko Subotić/Euronews Srbija, Tanjug

18/09/2021

-

10:50

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Na današnjem sastanku u okviru međustranačkog Dijaloga vlasti i opozicije uz posredovanje evroparlamentaraca, predstavljen je nacrt sporazuma koji sadrži 16 mera o unapređenju izbornog procesa u Srbiji, nezvanično saznaje Euronews Srbija.

Trenutno su u toku konsultacije, a poslednja usaglašena verzija, prema saznanjima Euronews Srbija predviđa formiranje Privremenog nadzornog tela za medije sa 12 članova - šest predlaže REM, tri opozicija iz dijaloga koji se vodi između dela opzicije i vlasti u Skupštini bez posrednika i tri iz Dijaloga kojim posreduje Evropski parlament.

Nadležnost ovog tela biće praćenje medija, konsultacije, izveštaj o promeni pravilnika za RTS i RTV, davanje mišljenja o radu nezavisnih institucija i njihovim odlukama, informisanje javnosti o svojoj proceni i radu, praćenje i sprovođenje preporuka za privatne emitere sa nacionalnom pokrivenošću, organizovanje redovnih konferencija za medije.

Osim toga, nacrt predviđa da stranke koje se prijave za izbore dobijaju 30 odsto novca iz budžeta pre izbora i 70 odsto ako uđu u parlament.

U RIK ulaze i predstavnici stranaka koje nisu u Skupštini.

Takođe, u nacrtu se navodi izmena pojedinih zakona u parlamentu, kao i jasno definisanje funkcionerske kampanje.

Kako se dalje navodi, svi mediji mogu da objave svoje tarife za političko oglašavanje pre početka izborne kampanje.

Takođe, treba da se usvoje preporuke za privatne emitere sa nacionalnom pokrivenošću, terestrijalnom i kablovskom, koje se odnose na predstavljanje programa kandidata za predstavljanje izborne kampanje.

U dokumentu se navodi da se mora osigurati da vlasti imaju dovoljno uspostavljenih procedura za sprečavanje i istragu neprimerenog pritiska na birače.

Pored toga, sugeriše se da treba obaviti reviziju biračkog spiska, kao i da status posmatrača izbora treba da bude regulisan zakonom.

Vukadinović: Predlog evroparlamentaraca neprihvatljiv

Bivši narodni poslanik i učesnik u međustranačkom dijalogu Ðorđe Vukadinović izjavio je danas da je za njega lično, i za članove opozicije okupljene oko Narodne stranke, završni dokument evroparlamentaraca o poboljsanju izbornih uslova neprihvatljiv.

"Predlozi dokumenta u suštini počivaju na principu ''koze koja čuva kupus'' i zato su neprihvatljivi", rekao je Vukadinović novinarima u Palati Srbije.

On je dodao da je, kako je rekao, i za "ono malo što je konkretno predloženo", realizacija zavisi od institucija na koje opozicija nema uticaja i nema poverenja poput REM-a i Narodne skupštine.

Vukadinović ocenjuje da "ništa" od predloga i amadmana opozicije nije usvojeno i da ima "puno načelne frazeologije".

"Od konkretnih stvari imamo samo jednu i po stvar, to je formiranje privremenog nadzornog tela. Ono je za nas formirano na neadekvatan način jer glavnu reč u formiranju tog tela ima REM pa opozicija nema poverenja u tu instituciju", rekao je Vukadinović.

On je objasnio da bi od 12 članova, koliko broji to nadzorno telo, šest trebalo da predloži REM, a šest predsednik Narodne skupštine, čime, kako je ocenio, u startu nije obezbeđena ni minimalna ravnopravnost opozicije.

Komentari (0)

Talk of the town