Izbori 2022

Obradović i Stefanović o predstojećim izborima: Nećemo ih bojkotovati, ali očekujemo vruću jesen

Komentari

Autor: FoNet

19/09/2021

-

12:58

Obradović i Stefanović o predstojećim izborima: Nećemo ih bojkotovati, ali očekujemo vruću jesen
Obradović i Stefanović o predstojećim izborima: Nećemo ih bojkotovati, ali očekujemo vruću jesen - Copyright Tanjug/Zoran Mirković, Rade Prelić, Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Sigurno nećemo bojkotovati izbore kako smo ih bojktovali prošle godine i ostati kod kuće dok Aleksandar Vučić i njegovi drugari pune kutije listićima, najavio je zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović, a s njim je saglasan i lider pokreta Dveri Boško Obradović koji smatra da bi pasivan bojkot bio agonija.

Obradović je naveo da je spreman za kompromise, jer je "važnije da imamo koliko-toliko slobodne izbore, nego da se iznova raspravljamo na ulici". Međutim, upozorio je da i ulica legitimno sredstvo borbe za slobodu, pravdu i demokratiju, ukoliko vlast ne bude spremna da ponudi normalne izborne uslove.

"Mi više ne smemo da dozvolimo nedemokratske izbore u Srbiji, da li protestima, građanskom neposlušnošću ili izlaskom na te izbore gde ćemo se suprotstaviti vlasti, bez obzira što izborni uslovi nisu za nas dobri“, objasnio je Obradović za Fonet.

Smatra, ipak, da vlast još nije zatvorila vrata za razgovor o nekoliko tema, kao što su članstvo opozicije u Republičkoj izbornoj komisiji, jedan oblik nadzornog odbora ili radne grupe koja će kontrolisati sprovođenje sporazuma i nadzornog odbora zaduženog za medije.

"Jasno smo stavili do znanja da mi nećemo potpisati taj sporazum, ako u ovim stvarima nema suštinskih pomaka“, poručio je Obradović.

Stefanović: Dalji koraci zavise od odgovora evropske delegacije na naše predloge

S druge strane, Stefanović je rekao da Sporazum o slobodnim izborima iza kojeg stoje SSP, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Ne davimo Beograd, Zajedno za Srbiju i Pokret za preokret nije pitanje zahteva opozicije, već pitanje sprovođenja zakona.

On je, pre napuštanja međustranačkog dijaloga uz posredovanje evroparlamentaraca, istakao da dalji koraci i aktivnosti tog opozicionog bloka zavise upravo od odgovora evropske delegacije na njihove predloge.

"Očekujemo jednu zaista vruću jesen, gde ćemo se potruditi da građani Srbije čuju istinu, da čuju i vide da su opljačkani, da su zarobljeni, da su pod represijom, da su pod nasiljem i da državu vodi mafija", najavio je Stefanović za Fonet.

Stefanović ističe da su izneti zahtevi "gotovo potpuno identični sa zahtevima drugih opozicionih stranaka", uveren da naprednjaci više nemaju 50 odsto podrške birača i da su gotovi, samo da to još "niko nije javio na dvor“.

I Obradović smatra da je Sporazum o slobodnim izborima dobar dokument sličan onome što je predložio i pokret Dveri, ali misli da ni jedna ni druga strana ne bi trebalo čvrsto da se drže svojih "crvenih linija".

Prema njegovom mišljenju, evroparlamentarci će na kraju pregovora pokazati da li su na strani demokratije i onoga što su demokratski standardi kod njih na Zapadu ili će "zbog određenih šema i kombinacija“ s vlašću žrtvovati srpsku demokratiju.

 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town