Izbori 2022

Dačić: Načelan dogovor o završnom dokumentu, izbori u Srbiji najverovatnije 3. aprila

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/10/2021

-

11:27

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Predsednički, parlamentarni i beogradski izbori u Srbiji će najverovatnije biti raspisani sredinom februara, a održani 3. aprila, rekao je predsednik Skupštine Ivica Dačić nakon međustranačkog dijaloga koji se vodi između vlasti i dela opozicije, bez učešća evroparlamentaraca.

"Postignut je dogovor o tekstu sporazuma koji bi učesnici dijaloga mogli da potpišu sledeće nedelje koji se tiče nekoliko tačaka, a tu spadaju izborno zakonodavstvo, izborni proces u smislu podnošenja lista potpisa kontrole biračkih spiskova, pa do medija i finansiranja kampanja", rekao je Dačić nakon današnjeg sastanka.

Dodao je da se na sastanku došlo do kompromisa o važnim pitanjima na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i da će u toku sledeće nedelje predstavnici Radne grupe potpisati sporazum o izbornim uslovima, koji će posle biti predložen na potpisivanje i drugim strankama koje ne učestvuju, a koje bi želele da se pridruže.

Predsednik Srpskog pokreta Dveri, Boško Obradović, istakao je da, posle 15. sastanaka Radne grupe bez stranih posrednika postoji pomak, što znači da je ovaj kolosek dijaloga bio uspešniji, da se ovde radilo "i temeljnije i ozbiljnije".

"Vlast je odredila svoje crvene linije, a mi svoje"

Naglasio je i da Srpski pokret Dveri neće potpisati dokument dok ne vidi njegovu konačnu verziju, i dok se o tome ne odluči na predsedništvu Dveri. 

"Vlast je odredila svoje crvene linije i šta je za njih neprihvatljivo, mi smo povukli svoje, a to se pre svega tiče sfere medija, gde tražimo konkretne medija planove od sedam velikih medija i kako će tretirati opoziciju, i nadzorni odbor koji će kontrolisati kompletan izborni proces. Danas smo napravili određeni pomak u pravcu zahteva, ali moramo da vidimo kako će to biti formulisano u završnom tekstu", rekao je Obradović.

Ukoliko Dveri prihvate sporazum, daće predstavnike u sva tela predviđena njime, ali je vlast i dalje na potezu, i mora da odluči o ključnim opozicionim zahtevima, dodao je, a u narednih nekoliko dana se očekuje odluka vlasti.

S obzirom na to da do sada nema konačne verzije završnog teksta, naglasio je Obradović, nije korektno govoriti o konkretnim detaljima, a o tome šta su pomaci i šta je potrebno za napredak pričaće o tome kada javnosti bude poznata definitivna verzija.

Najvažnije stvari za Dveri, rekao je, tiču se medija i kontrole samog izbornog procesa, a jedan od ključnih pomaka do sada je to da će opozicija imati svog člana u svakom biračkom odboru.

Dijalog na dva koloseka

Dijalog, koji se vodio od marta, išao je, podsetimo, na dva koloseka. Na prvom koloseku, uz posredovanje stranaca, došlo do načelnog dogovora u septembru posle susreta "oči u oči" u Beogradu, kada su se kofasilitatori, odnosno predstanici Evropskog parlamenta i Skupštine Srbije usaglasili oko izmena koje je potrebno uneti u cilju poboljšanja izbornih uslova. Mada se deo opozicije povukao iz tog dogovora, nadležni u Srbiji najavili su početak primene mera koje su na tom koloseku dogovorene. 

S druge strane, na drugom koloseku, na kom se nalaze SNS, SPS, SVM, Dveri, DSS i POKS (koalicija NADA), Srpska stranka Zavetnici, DJB i SRS konačan dogovor se i dalje čeka. 

Susret sa predsednikom Srbije prvobitno je bio najavljen i pre nešto više od mesec dana, ali je pomeran i najzad zakazan za danas. U međuvremenu, neke od pomenutih stranaka su već odlučile da izađu na izbore.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Tokom prethodnih sastanaka, na koloseku bez posrednika, bilo reči i o datumu održavanja izbora, a poznato je da se nakon skupa 2. septembra u predlogu vlasti našao 3. april kao datum za održavanje izbora na svim nivoima. 

Nakon niza sastanaka, od aprila do septembra, epilog dijaloga bez posrednika očekivao se početkom devetog meseca, ali konačan dogovor vlasti i opozicije o izbornim uslovima na ovom koloseku još uvek nije javno iznet.

Finalnom sastanku u septembru je trebalo da prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali je sastanak otkazan. Očekivalo se da će se tada definisati konačni stavovi vlasti i opozocije u vezi sa predlogom sporazuma o izbornim uslova, kao i eventulano potpisivanje sporazuma.

Koje stranke izlaze na izbore

Ni nakon dva koloseka dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovima zapravo nije jasno ko će izaći na izbore i u kojim kolonama. Iako određene stranke jesu potvrdile učešće, veliki broj njih najavio je konačnu odluku do kraja meseca.

Pokret Dveri doneo je odluku da izađe na parlamentarne izbore, a u saopštenju se navodi da je odluka donsena "posle više od godinu dana zamajavanja od strane vlasti u vezi sa međustranačkim dijalogom".

"Posle više od godinu dana zamajavanja od strane vlasti u vezi sa međustranačkim dijalogom oko poboljšanja izbornih uslova na dva koloseka, Glavni odbor Dveri ocenjuje da su istekli svi rokovi za dogovor i da je ostalo manje od šest meseci do izbora. Zato više nećemo čekati bilo kakve razgovore sa vlašću već idemo na izbore i u direktnu borbu za podršku i glasove građana bez obzira na izborne uslove", saopštio je Srpski pokret Dveri 3. oktobra.

Uz to, lider Dveri Boško Obradović najavio je da će se kandidovati za predsednika Srbije, ukoliko ne dođe do dogovora opozicije o zajedničkom predsedničkom kandidatu.

Pre toga, znalo se da će se na predsedničkim izborima kandidovati Miloš Jovanović, isped koalicije NADA, koju čine Pokret obnove Kralevine Srbije (POKS), Demokratska stranka Srbije (DSS) i 23 udruženja građana.

Veći broj partija iz tzv. bojkot opozcije još uvek nije doneo odluku o izlasku na izbore sledeće godine, ali se, kako su najavili, to može očekivati do kraja ovog meseca. Iako su se i pre i nakon odlaska evroparlamentaraca provlačili predlozi o saradnji opozicije, do konkretnih dogovora nije došlo.

Takođe, i Srpska napredna stranka (SNS) i Socijalistička partija Srbije (SPS) dogovorile su se da nastave saradnju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town