Izbori 2022

Nedeljkov: Privremeno nadzorno telo za medije samo skreće pažnju od ključnih problema

Komentari

Autor: Euronews Srbija, J.S.

25/10/2021

-

23:01

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Privremeno nadzorno telo za medije koje će kontrolisati šta ide u etar tokom izborne kampanje samo skreće pažnju od ključnih problema, a to je da mi kao građani nemamo efikasne mehanizme za zaštitu javnog interesa, rekao je za Euronews Srbija Raša Nedeljkov, programski direktor Crte. 

Nedeljkov smatra da međustranački dijalog, koji se vodio u dva pravca, zapravo u akcenat stavlja poštovanje zakona koji bi već trebalo da se poštuju. 

"Mislim da bi ovo privremno telo zapravo služilo REM-u da ga koristi kao izgovor na sve buduće kritike i ih upućuje na tu, drugu, adresu", rekao je on.

Inače, danas ističe rok za prijavu predstavnika opozicije koji treba da budu deo ovog tela. Evroparlamentaraci su već pozvali stranke, koje su učestvovale u međustanačkom dijalogu, da odrede svoje članove, međutim iz jednog dela opozicije stižu poruke da još uvek nisu odlučili hoće li to da urade.

Tanjug/Rade Prelić

 

Na primer, u svom današnjem obraćanju, upitan da prokomentariše da li ostaje pri stavu da neće predložiti kanditata za privremeno nadzorno telo za kontrolu medija, lider stranke Slobode i pravde Dragan Đilas rekao je da je to prevara koju su "zajedno instalirali" Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije i "gospoda" iz Evrope.

Euronews

 

Inače, na poslednjem sastanku u okviru dijaloga vlasti i opozicije bez posrednika, koji je bio u subotu, bilo je reč o tome da će izbori najverovatnije biti trećeg aprila, a to bi značilo da će predsednik Srbije oko 15. februara raspisati parlamentarne izbore i izbore za Skupštinu grada Beograda, a predsednik Skupštine Ivica Dačić će u martu raspisati izbore za predsednika države - 90 pre isteka mandata Aleksandru Vučiću i mesec dana pre samih izbora.

"REM se kroz Privremeno nadzorno telo za medije oslobađa dela odgovornosti"

Upitan da prokomentariše stav opozicije o tome deo opozicje odbija da bude deo ovog tela, i da li je reč o primedbi koja je na mestu ili je reč o nekakvoj vrsti predizborne kampnaje, Nedeljkov za Euronews Srbija kaže da smatra da je reč o političkoj igri.

"Privremeno nadzorno telo je rezultat političkog dogovora i sve što sada gledamo je politička igra. Zabrinajvajuće je kako će se uopšte uspostavljati jedno takvo telo, jer se i u samim nadležnostima prepliću nadležnosti samih institucija i REM-a. Preporuka svih je i bila da se jača nezavisnost REM-a, a ovim telom se on i na neki način oslobađa te odgovonosti da kontroliše rad televizije. Tu pre svega mislim o elektronskim medijima", kaže Nedeljkov i ukazuje da su u tom slučaju najvažnije upravo televizije koje imaju nacionalnu pokrivenost.

On predviđa da bi ovo privremno telo upravo služilo REM-u da kao izgovor da odgovore na sve buduće kritike upravo upućuje na njihovu adresu.

"To je veliki rizik za javni interes tako što će REM sve da upućuje ovom Nadzornom telu, a jedina institucija u Srbiji koja ima nešto kapaciteta da prati televizije i da analizira rad i sadržaj jeste REM. Mi ne znamo tačno na koje će načine to da čini jedno političko telo koje je sačinjeno od delom istih ljudi koji su svojim radom ili neradom doveli do toga da građani nemaju potpuno poverenje u nezavisne insitucije", objašnjava on.

Euronews Srbija

 

Nedeljkov je rekao da je svhra svih dijaloga poštovanje zakona, i dodao da je posao evroparlamentaraca zapravo da budu posrednici između političkih aktera u Srbiji.

"Privremeno nadzorno telo je jedan pravni Frankeštajn i pored toga što to telo ima savetodavnu ulogu", naveo je i dodao da smatra da je to pogrešan put u pravcu ujednačavanja aktera u izbornom procesu.

"Jedan od ključnih problema koji može da proizađe iz dijaloga uz posredovanje evroparlamentaraca jeste i čnjenica da je po drugi put dozvoljeno privatnim, komercijalnim emiterima da ne poštuju zakon tako što su u samom sporazumu dogovorili da će REM uz savetodavnu ulogu ponovo usvojiti preporuku kako da se ponašaju komercijalni emiteri. Zapravo, i oni su, kao i javni servisi, u zakonskoj obavezi da pravovremeno i objektivno izveštavaju o svim političkim akterima", kazao je Nedeljkov dodajući da disbalans u političkom izveštavanju svakako postoji.

Nedeljkov dalje kaže da, ukoliko se ispostavi tačna pretpostavka da će se 3. aprila istovremeno odžati predsednički, vanredni parlamentarni i beogradski izbori, "građani će biti uskraćeni da biraju na demokratski način, i da imaju uvid u jednu pravu političku trku".

"Tu je važna ta demokratska okolnost, a to je da će građani biti uskraćeni za utakmicu poliitka. Tada ćemo samo birati između jednog ili nekoliko lidera, a jedan od njih će koristiti sve mehanizme kao i do sada", smatra on.

Nedeljkov kaže da Evropski parlamnet nije imao ulogu pregovarača, već su, objašnjava on, svojim kredibilitom pozvali učesnike da pregovaraju. "Oni ne stoje nužno iza ovog predloga. Mi smo kao građani bili isključeni iz tog dijaloga, i ne znamo kako je on tekao i koji su argumenti korišćeni", dodaje on.

Komentari (0)

Talk of the town