Izbori 2022

Potpisivanjem sporazuma završen međustranački dijalog, Klačar: Sad sve zavisi od institucija i partija

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Marko Subotić

29/10/2021

-

18:00

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Posle šest meseci pregovaranja, vlast i deo opozicije uspeo je da se dogovori o poboljšanju izbornih uslova. Svojim potpisom predstavnici vladajućih stranaka, ali i lideri opozicije, među kojima su i neki od onih koji su prošle godine bojkotovali izbore, smatraju da Sporazum garantuje poštene i slobodne uslove.

"Ko god da li je on potpisao sporazum ili ne svi će moći da koriste benefite od ovoga što smo se dogovorili. Čak postoji i jedna rečenica koju stalno ponavljam da je predsednik biračkog odbora po ovom sporazumu ima nalog da bukvalno insistira kod predstavnika opozicije u biračkim odborima da prekontrolišu sve što misle da je sporno na samom biračkom mestu", rekao je Dačić.

Sporazum previđa detaljnu kontrolu biračkog spiska kao i njegovo upoređivanje sa skeniranim biračkim izvodima, kako bi se utvrdilo da li je glasao neko ko nema pravo na to. Predviđeno je i formiranje tela koje treba da kontroliše poštovanje sporazuma.

Boško Obradović je rekao da su uradili sve što je bilo do njih.

"U ovom dijalogu mislim da smo ovde branili interese kompletne bojkot opozicije. Sve što smo se ovde izborili, a ima dosta konkretnih stvari, koristiće sve kolege u opoziciji, a ne samo mi i to je zapravo bio naš cilj kada smo ulazili u dijalog", rekao je Obradović.

U sporazumu su navedeni i oni zahtevi koje vladajuća koalicija nije prihvatila, zbog čega su prredstavnici opozicije polovično zadovoljni. Ali iz Srpske napredne stranke im poručuju da su oni, dok su bili u opoziciji, o ovakim izbornim uslovima samo sanjali.

"Ovaj dijalog smo vodili i na kraju smo danas sporazum potpisali u jednoj dobroj veri. Kako god da se završe naredni izbori, a ponavljam oni će biti veoma teški za SNS da niko posle tih izbora ne može da dovede u pitanje njihov legitimitet i da niko ne može da dovede u pitanje izbornu volju građana", rekao je Aleksandar Martinović iz SNS.

Uporedo sa ovim, sprovodiće se dogovor i sa predstavnicima Evropskog parlamenta, pa do ponedeljka opozicija ima vremena da predloži kandidate za nadzorno telo za praćenje medija

Potpisivanjem ovog sporazuma završen je međustranački dijalog za ovu godinu, ali on će biti nastavljen naredne jer Ivica Dačić najavljuje da bi predstavnici vlasti i opozicije trebalo da sednu za isti sto i razgovaraju o konkretnim stvarima pre svega o promeni izbornog sistema u Srbiji, načinu glasanja i broju izbornih jedinica.

Kompletan tekst sporazuma pogledajte na ovom linku.

Klačar: Mnogo toga će zavisiti od rada institucija i ponašanja stranaka

U slučaju dobre implementacije i ako mere budu adekvatno prenete u zakonska i podzakonska rešenja, sporazum može da dovede do napretka u izbornom procesu, rekao je za Euronews Srbija Bojan Klačar iz Cesida. Naveo je da će mnogo toga zavisiti od rada institucija i ponašanja političkih stranaka. 

Euronews Srbija

"Koliko će veliki taj napredak da bude ne možemo da znamo unapred dok ne vidimo implementaciju", rekao je Klačar.  

Govoreći o delu sporazuma koji se odnosi na birački spisak, Klačar je prvo naglasio da je sporazum veliki i zahtevan i da ima mnogo različitih mera koje zahvataju različite oblasti i robusnu implementaciju, a da će se samo deo sporazuma odnositi na birački spisak.  

Objasnio je da u praksi sa spiskom problem više postoji zbog nepostojanja poverenja, nego što je reč o objektivnom problemu.  

"Ono što je pravilo jeste da politički akteri i građani nisu imali poverenja da je spisak transparentan i ažuriran. Ovi mehanizmi garantuju veću transparentnost i dostupnost podataka za političke stranke i to je sigurno korak napred u podizanju poverenja", rekao je, ali je dodao da bi bolji efekat bio da je urađena verifikacija biračkog spiska.  

Na pitanje o medijima, Klačar je naveo da i tu postoji problem nepoverenja, ali, kako kaže, realan problem gde je tokom izborne kampanje prisutna jedna vrsta medijskog disbalansa.  

"Intencija je bila da se to ovim merama prevaziđe", rekao je Klačar.

Dodaje da su dobra rešenja da se napravi adekvatna medotologija monitoringa medijskog izveštavanja i da je dobro rešenje što će vreme na javnim servisima biti distribuirano, kao i što će unapred biti objavljeni cenovnici za oglašavanje.  

Kao nedosatatak je naveo to što privatni emiteri nisu obavezani i što se na njih odnose preporuke, što na neki način dozvoljava drugačije tumačenje.  

Komentari (0)

Talk of the town