Izbori 2022

Vuk Jeremić u emisiji Direktno sa Minjom Miletić: Ako se ujedini opozicija, dolazi do nagle promene situacije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/10/2021

-

21:19

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić rekao je u emisiji Direktno sa Minjom Miletić da će njegova stranka učiniti sve da se opozicija ujedini i da ako do toga i dođe da će se situacija naglo promeniti.

Rekao je da sa predstavnicima opozicije skoro svakodnevno razgovara i da će biti "katastrofa ako se opozicija ne ujedini". Kako je precizirao, Narodna stranka pregovara sa Demokratskom strankom i sa Strankom slobode i pravde. Kaže da samo odbranom izborne pobede na ulici može da se promeni vlast. Navodi da opozicija samo ujedinjena može da pobedi, kao i da će njegova stranka učiniti sve da do toga dođe.

"Ako želimo da promenimo vlast, onda i mi moramo da budemo potpuno spremni da i fizički branimo izbornu volju građana. To je jedini put koji će doneti promene u Srbiji", naveo je Jeremić i istakao da Narodna stranka smatra da treba da bude postignut dogovor o "jedinstvenom frontu opozicionih stranaka".

Na pitanje vidi li sebe kao predsedničkog kandidata opozije odgovorio odrično.

"Vrlo je malo verovatno da ja budem predsednički kandidat ako se opozicija ujedini", rekao je Jeremić.

Govorio je i o kovid propusnicama, te rekao da je besmisleno da one važe tek od 22 sata, kao i da se "cala ova stvar otrgla kontroli".

"Moje lično mišljenje je da se treba vakcinisati, ukoliko to zdravstveno stanje osobe dozvoljava", naveo je on.

Dotakao se i Rio Tinta, te rekao da "litijum može da počne da se kopa u Srbiji kad počne da se kopa u Nemačkoj".

"Narodnu stranku napustio samo Kovačević"

Kaže i da nije istina da njegovu stranku napušta veliki broj članova i da je partiju napustio samo Vladimir Kovačević. Kako je dodao, Borivoje Borović i Danilo Ikodinović Narodnu stranku, kako su pisali mediji, rekao je Jeremić, nisu napustili.

"Ikodinović nije ni član stranke, već je u resornom odboru stranke za sport. Rekao sam da će doći do udara duboke države, jer je samo jedan čovek napustio stranku. Nema masovnih napuštanja kako se piše", rekao je Jeremić.

Na pitanje kako komentariše sve što je Kovačević rekao o razlozima što napušta stranku, Jeremić je rekao da neće da komentariše.

"Ne bih njegove izjave da komentarišem", naveo je.

On je rekao da danas nije lako biti kritičar režima i da "život onome ko to radi postane naglo težak". Rekao je i da zbog posla kojim se bavi, opozicionim poslom, njegova supruga ne može da se bavi novinarstvom, poslom koji voli ni na jednoj televiziji u Srbiji.

"Najgori udar duboke države još nije prošao", rekao je Jeremić.

Upitan u kakvim je odnosima sa Zdravkom Ponošem, odgovorio je "odličnim".

Ivanji: Mislim da će se ključne partije ujediniti

Novinar Andrej Ivanji gostujući u emisiji Direktno sa Minjom Miletić rekao je da misli da će se ključne partije dogovoriti i na izborima učestvovati jedinstveno. Kako je precizirao, očekuje da ujedinjene na izbore idu Narodna stranka, DS i SSP. Oni su svi i, kako je dodao, potekli iz Demokratske stranke.

"Ako mogu da idu ujedinjeni onda treba da idu tako", naveo je Ivanji.

On smatra i bi se u više kolona postigao dobar rezultat. Govoreći o SNS, rekao je da ta stranka usisava sve manje partije i da se trudi da sve više njih "stavi pod isti kišobran".

"Kada je reč o Beogradu, SNS ne sme da dozvoli da da ulazi u koalicije, već se trudi da razbije sve protivnike. Za njih bi bio poraz da mora da traži koalicione parnere - zato su i uvukli Šapića", rekao je Ivanji.

Bilbija: Opoziciji cilj ko će biti lider, a ne rezultat

Novinar Bojan Bilbija, koji je takođe gostovao u emisiji Direktno sa Minjom Miletić rekao je da očekuje da će do nekog dogovora opozicionih stranaka doći, jer se "ne bi toliko o tome govorilo".

"Ima već godinu, dve kako traje bitka za liderom opozicije. Kao da je samo cilj ko će biti lider, a ne kako ostvariti politički rezultat i to njih opterećuje", rekao je Bilbija, te kako je rekao, geneza tog celog problema je to što svi oni potiču iz jedne partije - Demokratske stranke.

"To frakcionaštvo je nešto što prati Demokratsku stranku i taj deo opozicije i političke scene od samog početka, od Đinđića i Mićunovića pa nadalje", istakao je Bilbija.

Na pitanje vidi li Vuka Jeremića kao predsedničkog kandidata opozicije, Bilbija je rekao da ga ne vidi, pošto je i sam Jeremić to rekao.

"To jeste pitanje kolike šanse ima predsednički kandidat da pobedi. Danas sam čuo mišljenje da treba predsednički kandidat da bude neko drugi, a ne Vuk Jeremić. Neki govore da treba da bude žena. Ima tu raznih ideja", naveo je Bilbija.

Komentari (0)

Talk of the town