Izbori 2022

Manje od pet meseci pre izbora, učesnici neizvesni: Analitičari tvrde - dogovor postoji, čekaju se detalji

Komentari

Autor: T.K.

13/11/2021

-

23:00

Manje od pet meseci pre izbora, učesnici neizvesni: Analitičari tvrde - dogovor postoji, čekaju se detalji
Tanjug/Dragan Kujundžić, Promo - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić, Promo

veličina teksta

Aa Aa

Do izbora u Srbiji ostalo je manje od pet meseci, a nakon međustranačkog dijaloga na dva koloseka, dolaska evroparlamentaraca i konačnog potpisivanja sporazuma, još je neizvesno koje će se političke opcije naći na izbornim listićima.

Ono što je poznato je da će 3. aprila građani Srbije glasati na parlamentarnim i predsedničkim izborima, a biće odražni i lokalni izbori u Gradu Beogradu. Takođe, izvestan je i izlazak vladajućih stranaka, kao i nekoliko opozicionih koalicija, ali se malo govori o predsedničkim kandidatima. Uz to, kada je reč o opoziciji, govori se o mogućim zajedničkim listama, ali konkretnih dogovora i dalje nema.

Za sada se zna da će se za predsednika Srbije kandidovati Miloš Jovanović, ispred koalicije NADA, koju čine Demokratska stranka Srbije (DSS) i Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) i još 25 pokreta i udruženja. Srpska napredna stranka (SNS) i Socijalistička partija Srbije (SPS) učestovaće na izborima, ali još nije sigurno da li će biti na dve ili na jednoj listi, kao ni ko će biti predsednički kandidat. Kako su ranije saopštili iz SPS-a, ta stranka će podržati moguću kandidaturu Aleksandra Vučića. Izlazak na izbore najavio je i porket Ne davimo Beograd (NDB), koji je u saradnji sa pokretom Zajedno za Srbiju ranije predlagao jedinstvenu listu opozicije.

Međutim, kada je reč o strankama koje su bojkotovale prošlogodišnje izbore, za sada je samo Srpski pokret Dveri objavo da će učestvovati na izborima u aprilu, kao i da će Boško Obradović biti predsednički kandidat ukoliko ne dođe do dogovora sa drugim opozicionim strankama.

Sa druge strane, Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, kao i Pokret slobodnih građana najavili su  da će odluku o izlasku doneti do kraja oktobra, do čega ipak nije došlo, a upravo se o ovim strankama govori kao mogućim konsturktorima opozicione liste.Takođe, ni Socijaldemokratska stranka nije donela odluku o izlasku na izbore, ali se saradnja sa ovim strankama, zbog ranijih razmirica, ne očekuje.

Kao uslov izlaska na izbore, opozicione stranke su ranije za Euronews Srbija istakle poboljšanje izbornih uslova, o kojima se pregovaralo u okviru međustranačkog dijaloga. SSP, DS, NS i PSG, NDB, ZZS, učestvovale su u pregovorima koji su se vodili uz posredstvo evroparlamentaraca, ali su do konačnog dogovora napustile pregovore. Na drugoj strani, Sporazum nakon međustranačkog dijaloga bez posrednika su potpisali predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i predstavnici stranaka koje su bile u Radnoj grupi za međustranački dijalog: Dveri, DSS, POKS, Zavetnici, Srpska radikalna stranka, Zdrava Srbija, Dosta je bilo.

Međustranački dijalog je tako završen, ali do danas nije saopštena odluka dela opozicije o izlasku na izbore. I dok su se pojaviljivala različita predviđanja o mogućnosti saradnje, a najavljeni rok istekao, pojedini članovi opozicione grupacije SSP, NS, DS, PSG, govorili su da pregovori traju. Tako su detalji, kao što je taj da li će opozicija imati zajedničkog predsedničkog kandidata i ko bi to mogao da bude, ostali samo na nivou spekulacija. Tako je za ovu poziciju sa jedne strane viđena Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde, dok se iz redova Narodne stranke pominje potpredsednik te partije Zdravko Ponoš.

Klačar: Čeka se pravi trenutak

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (Cesid) Bojan Klačar rekao je za Euronews Srbija da je izvesno da će stranke čija se odluka čeka izaći na izbore, ali da se čeka pogodan momenat i način da se to saopšti.

"Saopštavanje mora na neki način da bude veoma pažljivo, zbog činjenice da je na neki način ideja bojkota bila nešto na čemu je opozicija insistirala mesecima unazad", rekao je Klačar.
 

Medija centar Beograd

 

Kada je reč o dogovoru o zajedničkoj listi opozicionih stranaka, po proceni Bojana Klačara, saradnja je već dogovorena, ali nisu utanačeni određeni detalji.

"Dogovor između Stranke slobode i pravde, Demokratske stranke, Narodne stranke i Pokreta slobodnih građana jer verovatno napravljen, jedino što se čekaju su detalji kao što su nosioci izbornih lista, podela mandata, kao i predsednički kandidat i kandidat na beogradskim izborima", rekao je Klačar.

On navodi da je pravi trenutak onda kada svi, "sa obe ruke, obe noge, sa punim kapacitetom", mogu da stanu iza odluke.

"Zavisi i od toga šta u tom trenutku mogu da ponude biračima, sa kojim imenima će krenuti u kampanju, svi elemeni moraju da budu dogovoreni i jasno selektovani", rekao je Klačar i dodao da istovremeno ne bi trebalo da bude prostora za međusobne razmirice.

Stojanović: Sam razgovor važan korak

Politikolog Boban Stojanović rekao je za Euronews Srbija da je "manje-više" izvesno da će stranke koje to još nisu objavile - izaći na izbore, ali se čeka da to zvanično i objave. On je istakao da je važno šta će se dogovoriti, pre svega Demokratska stranka, Narodna stranka i Stranka slobode i pravde, kao i da je bitan korak što, nakon raspada Saveza za Srbiju, ove stranke uopšte i vode pregovore.

"Vidimo da je sada i Skupština slobodne Srbije ušla u te pregovore sa svojim zahtevima, ali verujem da ni to nisu neki veliki problemi. Bilo bi dobro da se oni dogovore i da ostave koaliciju otvorenom i da u periodu koji sledi pokušaju da se dodatno ukrupne sa manjim opozicionim partijama/pokretima kako bi se smanjio broj bačenih glasova", naveo je Stojanović.

Euronews Srbija/Printskrin

 

Kako je dodao, sada se očekuju i konkretni dogovori.

"Evidentno je da će ove tri partije ići zajedno na izbore, pitanje je sada njihove taktike i kada će objaviti neke konretne stvari, kao što su kandidati", zaključio je Stojanović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Talk of the town