Izbori 2022

Analitičari o dogovoru dela opozicije: Za dobar rezultat važno da se ponudi i dobar predsednički kandidat

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/11/2021

-

22:01

Analitičari o dogovoru dela opozicije: Za dobar rezultat važno da se ponudi i dobar predsednički kandidat
E-Stock/Dušan Milenković - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Deo opozicije okupljen oko Stranke slobode i pravde, Narodne stranke, Demokratske stranke i Pokreta slobodnih gradana postigao je dogovor o zajedničkom izlasku na izbore 3. aprila naredne godine, a analitičari za Euronews Srbija kažu da je ovakva odluka očekivana, te da je ključno da koalicija ponudi i dobrog predsedničkog kandidata kako bi napravila rezultat na izborima.

Građani će, podsećamo, najverovatnije 3. aprila glasati na izborima, a deo stranaka koje su činile takozvanu "bojkot opoziciju" na izborima održanim prošle godine, postigao je dogovor o zajedničkom nastupu. Ipak, malo je detalja o tome kakav će biti njihov program, kao i ko bi mogao da bude kandidat za predsednika ili gradonačelnika Beograda.

U opozicionom bloku, koji je predstavljen u petak na konferenciji za novinare, okupili su se i Pokret slobodna Srbija, Pokret za preokret, Građanska platforma, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara i Udruženi sindikat Sloga. 

Izvršni direktor CESID-a Bojan Klačar za Euronews Srbija kaže da je nedeljama jasna činjenica da su razgovori u toku, a dve odluke, o samoj koaliciji i postavljanju potpredsednice SSP Marinike Tepić za nosioca liste za republičke izbore, je očekivana.

"Nedeljama smo svesni činjenice da ti razgovori teku, da su odnosi između političkih stranaka mnogo bolji nego što su možda bili u prošlosti i da postoji taj zajednički interes oko kog mogu da se okupe", rekao je on i dodao da ovo znači da bojkota sledećih izbora neće biti, što je, kako kaže, dobra vest za sve građane.

"Najistaknutija politička alternativa"

Iako je na konferenciji istaknuto da je građanima važno da opozicija bude ujedinjena, Klačar kaže da to nije presudna činjenica, već to da li opozicija može zajednički da radi na tim izborima.

"Posebno to nije slučaj u Beogradu, gde se vidi da biračima ujedinjena opozicija nije nešto što je imperativ, biračima je mnogo važnija činjenica da oni mogu zajednički da rade, da mogu koordinisano da nastupaju, kontrolišu izbore i da sarađuju posle izbora ako to bude bilo potrebno", rekao je on.

Ipak, Klačar naglašava da je sasvim sigurno da ova koalicija u ovom trenutku predstavlja "najsnažniju opozicionu koaliciju".

"Vrlo je verovatno da će ova koalicija i na gradskom i na parlamentarnom nivou da bude druga po snazi, odmah iza koalicije oko SNS i sasvim je sigurno da će ovo biti naistaknutija politička alternativa u ovom momentu. Vezala je stranke koje jesu donekle različite programski i ideološki, ali te razlike nius toliko velike da ne mogu da se predstave i objasne biračima", navodi Klačar.

Medija centar Beograd

 

Dejan Bursać iz Instituta za političke studije kaže da je dobro što su opozicione partije na ovaj način i zvanično istupile baš i zbog glasača.

"To njihovo dogovaranje se odužilo, pa je počelo da liči na kalkulisanje, spekulisalo se o nekakvim unutrašnjim sukobima, da ne mogu da se dogovore oko rasporeda na listi. To je počelo da stvara negativan utisak kod glasača. Sa te strane je dobro što su ovo uradili, jer postoji značajan deo opozicionih glasača koji još nije doneo odluku za koga će da glasa", rekao je on.

Kako dodaje, ti glasači će se u velikoj meri prikloniti onoj opozicionoj listi za koju procene da ima najveće šanse za uspeh.

Podsetimo, na konferenciji za medije potvrđeno je da će nosilac liste za parlamentarne izbore da bude potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić. Klačar kaže da je to "politički logična i očekivana odluka".

"Uzet je jedan veoma važan i precizan kriterijum, a to je da nosilac liste bude osoba koja u ovom trenutku ima najveći politički rejting. To je u ovom momentu, prema svim istraživanjima, Marinika Tepić", naveo je on.

"Važan kandidat za predsednika"

Predstavnici opozicije nisu govorili o potencijalnim predsedničkim kandidatima, a Klačar navodi da da bi se napravio dobar rezultat na izborima veoma je važno da se ponudi i dobar predsednički kandidat.

"To govorim zato što će sledeći izbori parlamentarni i gradski biti na neki način u senci predsedničkih jer će u percipciji birača biti predsednička trka iz jednog najjednostavnijeg razloga - što će na ovim izborima učestvovati najsnažnija politička figura u ovom momentu Aleksandar Vučić", navodi on i dodaje da, kako trenutno stvari stoje, to će biti nestranačka ličnost.

Bursać, sa druge strane, smatra da je opozicija trebalo da obelodani i kandidate za važne funkcije - predsednika Srbije i gradonačelnika Beograda, jer bi ovo moglo da znači dalje spekulacije oko neslaganja.

"Videli smo, nekoliko pitanja je Jeremić dobio oko Zdravka Ponoša i njegovom mogućom kandidaturom, očigledno se tu govori već o nekim nestabilnostima", rekao je on.

E-Stock/Dušan Milenković

 

Podsećamo, lider Narodne stranke Vuk Jeremić nije želeo da komentariše, kako je rekao "lažne vesti", te je na više postavljenih pitanja o Zdravku Ponošu ponovio da su to unutrašnje stvari Narodne stranke.

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš objavio je pre dva dana da neće biti predsednički kandidat na stranačkim izborima, te da će ostati u stranci kao "običan član". U medijima se spekulisalo da bi upravo on mogao da bude zajednički predsednički kandidat opozicije, te da je zbog toga došlo do sukoba sa predsednikom stranke Vukom Jeremićem.

Glavni aduti

Gotovo istovremeno kada je ovaj deo opozicije obelodanio svoju saradnju, predstavnici vladajuće Srpske napredne stranke održali su skup u Domu omladine na kom su predstavljena Programska načela ove stranke, a danas je održana i izborna skupština.

Politički program SNS, odnosno načela političkog delovanja imaju 10 tačaka koje se odnose na stalno jačanje ukupne društvene stabilnosti Srbije, samostalnost zemlje, vođenje spoljne politike, odnosno politike izgradnje prijateljstva sa susedima i jačanja saradnje u međunarodnoj zajednici.

Takođe, načela se odnose i na ekonomiju u fokusu politike SNS, zatim demografski oporavak zemlje, obrazovanje kao temelj ubrzanog napretka i razvoja Srbije, očuvanje srpske kulture, jezika i identiteta, nultu toleranciju prema organizovanom kriminalu i korupciji, čistu i zdravu Srbiju i razvoj kulture političkog dijaloga u društvu.

Bursać kaže da je jasno šta će biti adut SNS na sledećim izborima.

"Dok god im ekonomska situacija ide na ruku, dok god je veliki deo građana zadovoljan pravcem kojim ide Srbija i ekonomskom situacijom i dokle god misle da žive bolje nego u nekim prethodnim godinama ili vlastima, guraće u prvi plan priču o razvoju, ekonomiji, infrastruktunim projektima", rekao je on.

Sa druge strane, opozicija nije govorila o svom programu, a Bursać s tim u vezi napominje da je vrlo teško naći temu koja interesuje građane toliko kao tema ekonomije.

"U njoj ne možete da se rvete sa vlašću koja je, po mišljenju većine građana, uspešna u toj oblasti. Onda morate da tražite neke druge teme na kojima biste mogli da postignete određeni uspeh. To mogu biti ekonomski problemi i ponuđene alternative, afere vlasti, korupcija, organizovani kriminal, zagađenje, to su neke teme koje brinu građane i koje vidimo da vlast ne može da reši", naveo je on.

Na pitanje da li bi jedna od tema kojom bi ovaj opozicioni blok mogao da se bavi bilo članstvo u Evropskoj uniji, Bursać kaže da je sigurno da će ova opozicija zasuzeti proevropske stavove, ali da ne veruje da će se to gurati u prvi plan jer i vlast u Srbiji zauzima nominalno taj stav.

"Sa druge strane članstvo u EU nije nešto što vam može doneti pobedu ili bolji rezulat kao što je bilo 2008. godine kada je to bila jedna od ključnih tema. Srpsko društvo se promenilo, promenila se i EU i percipija EU. Većina građana je nominalno za članstvo, ali to nije važno toliko pitanje da se na njoj gradi uspeh u kampanji. Mislim da će opoziciona kolona imati cilj da se nametne kao alternativa i kritikuje greške koje je vlast pravila u prethodnim godina i na taj način pridobija glasače", zaključio je Bursać.

Komentari (0)

Talk of the town