Politika

Senat Univerziteta u Beogradu poništio doktorat Siniše Malog

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/12/2021

-

12:46

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Senat Univerziteta u Beogradu doneo je jednoglasnu odluku o poništavanju doktorata ministra finansija Siniše Malog zbog neakademskog ponašanja.

Podsetimo, Senat Univerziteta u Beogradu je još 12. decembra 2019. godine poništio diplomu doktora nauka Siniši Malom na osnovu rešenja Odbora za profesionalnu etiku UB koji je utvrdio da je doktorat ministra finansija plagijat. Mali se na tu odluku žalio Upravnom sudu. 

Upravni sud je, potom u junu, saopštio da je presuda doneta i da je predmet vraćen nadležnom organu na ponovno odlučivanje. Upravni sud je prethodnu odluku Senata o oduzimanju doktorata poništio iz proceduralnih razloga. 

​Mali se i na tu odluku žalio, a Odbor je odbacio žalbu i u drugostepenom postupku potvrio "javnu osudu" koju je izrekao tadašnji dekan Milija Suknović, što je osnov da mu bude poništena diploma doktora nauka. 

Rektor Univerziteta Vladan Đokić izjavio je nakon sednice da se Univerzitet, bez eventualne sudske odluke, više neće baviti pitanjem doktorata ministra finansija Siniše Malog.

On je objasnio da je u presudi Upravnog suda navedeno da je razlog poništavanja povreda pravila postupka, jer nije bilo izricanja mere dekana FON, što je predviđeno pravilnikom rada Etičke komisije i Odbora za profesionalnu etiku, a ta odluka u vidu "javne osude" zbog neakademskog ponašanja u izradi doktorata, stigla je kasnije.

Đokić je rekao da verovatno postoji mogućnost da se Siniša Mali žali i na današnju odluku Upravnom sudu.

Siniša Mali doktorat je odbranio 2013. godine na Fakultetu organizacionih nauka, a mentor mu je bio prof. Ondrej Jaško, dok su članovi Komisije za pregled i odbranu njegove disertacije bili prof. Dragan Đuričin, profesor Ekonomskog fakulteta i Slađana Barjaktarović Rakočević, vanredna profesorka FON-a.

Popović: Ovo je bila jedna veoma važna poruka Senata

Nekadašnja rektorka Univerziteta u Beogradu (UB) profesorka Ivanka Popović, rekla je za Euronews Srbija da je današnja odluka Senata UB ona ponovljena od pre dve godine. Na pitanje da li je ovom odlukom Senat UB stavio tačku na doktorat Siniše Malog, ona je odgovorila:

"Zapravo Univerzitet u Beogradu je pre dve godine stavio tačku na tu temu. Tada je doneo odluku koja je suštinski danas i ponovljenja. Univerzitet u Beogradu se tom temom bavio dugo, tri rektora i tri saziva Senata i što se tiče akademske zajednice, ta stvar je okončana i završena", rekla je profesorka Popović za Euronews Srbija.

Euronews TV

Na pitanje da li postoji mogućnost da odluka Senata bude promenjena, kao i da li postoje neke konsekvence po minisstra finansija, nekadašnja rektorka kaže da je to pitanje za pravnike.

"Znam šta su univerzitetski propisi. Uvek postoje razne mogućnosti žalbi, ali ako nema novih podataka koji bi odredili sudbini te doktorske disertacije - ne vidim da će Senat promeniti stav", rekla je ona.

Kaže i da je time što je odluka doneta jednoglasno poslata jasna poruka i da je Univerzitet u Beogradu pokazao doslednost.

"Ovo je bila jedna veoma važna poruka Senata", zaključila je nekadašnja rektorka Univerziteta u Beogradu.

Komentari (2)

Slavica D J

22.12.2021 12:52

Bravo! Treba nastaviti,jer ima još ovakvih slučaja.

Vule

23.12.2021 02:50

Mene samo zanima sta ce to da promeni..

Srbija