Izbori 2022

Zahuktavanje pred predsedničke izbore: Ko su poznati kandidati, o kome se spekuliše, a čije se odluke čekaju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/01/2022

-

14:09

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Poslednjih dana mnogo se priča o mogućim kandidatima za predsednika Srbije, ali stvari još uvek nisu sasvim jasne ni u vladajućoj koaliciji, a ni u različitim opozicionim blokovima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u subotu da još nije doneo odluku o tome da li će se kandidovati na predsedničkim izborima. Istog dana, koalicioni partner SNS-a, predsednik SPS-a Ivica Dačić je rekao da će podržati Aleksandra VUčića kao zajedničkog kandidata i da se on sam neće kandidovati jer smatra da bi to ugrozilo mogućnost pobede Vučića u prvom krugu izbora.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

Da će podržati Vučića, najavio je i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor u intervjuu Radio-televiziji Vojvodine.

Različiti glasovi iz opozicije

Kada je reč o opozicionim grupacijama, nedavno je Stranka slobode i pravde najavila da će kandidovati generala Zdravka Ponoša kao predsedničkog kandidata. Dragan Đilas je ovog jutra rekao da je stav prenet koalicionim partnerima i da su svi oni obavešteni pre nego što je SSP izašla u javnost za zvaničnim stavom da predlažu Ponoša. Dodao je da je taj stav donet na osnovu istraživanja koja se rade poslednjih 14 meseci.

Vuk Jeremić koji je ranije najavio da će kandidat Narodne stranke biti Miroslav Aleksić, sada kaže da je prvi kandidat te stranke i dalje Aleksić, ali da su i Aleksić i Ponoš dobri kandidati. Napomenuo je da je važno sačuvati jedinstvo koalicije, i da su spremni da podrže Ponoša, bez obzira na to što je on napustio sve rukovodeće funkcije u NS.

Tanjug/Strahinja Aćimović, Tara Radovanović

 

Još jedna članica ovog saveza, Pokret slobodnih građana, odlučio je da podrži Zdravka Ponoša. Demokrate najavljuju da će odluku o tom predlogu doneti posle konsultacija unutar stranke i posle razgovora sa ostalim koalicionim partnerima.

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić nagoveštava da bi mogao da bude kandidat i da će takvu odluku doneti u narednih nekoliko dana, a koalicija Moramo koju predvodi pokret Ne davimo Beograd kaže da su spremni da podrže zajedničkog predsedničkog kandidata opozicije, ali u zavisnosti od toga ko to bude. Navode i da bi tog kandidata trebalo da podrži većinski deo opozicije.

Od ostalih kandidata kji sada najavljuju da bi mogli da uđu u trku za predsednika Srbije, Desni blok je početkom decembra najavio da bi njihov kandidat mogao da bude predsednik pokreta Dveri Boško Obradović. I novinar Srđan Đkoro je nedavno najavio da želi da se kandiduje za predsednika Srbije.

Medija Centar Beograd

 

U svakom slučaju, svi oni bi trebalo da pređu nekoliko važnih koraka. Potrebno je da prikupe potpise najmanje 10.000 birača i to najkasnije 20 dana pre izbora. Repzbličkoj izbornoj komisiji onda ostaje pet dana da utvrdi sve te kandidature i da napravi konačnu listu. 

Komentari (0)

Talk of the town