Izbori 2022

Evroparlamentarci u Beogradu: EU će pomno pratiti izborni proces, spremni smo da nastavimo saradnju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/01/2022

-

11:03

Evroparlamentarci u Beogradu: EU će pomno pratiti izborni proces, spremni smo da nastavimo saradnju
Evroparlamentarci u Beogradu: EU će pomno pratiti izborni proces, spremni smo da nastavimo saradnju - Copyright Printscreen Medija centar Beograd

veličina teksta

Aa Aa

Nakon posete i razgovora sa političkim akterima u Srbiji posrednici Evropskog parlamenta Tanja Fajon, Vladimir Bilčik, Eduard Kukan i Knut Flekenštajn, na današnjoj konferenciji za medije poručili su da su iz EP spremni da nastave misiju u Srbiji.

"Pričali smo sa partnerima ovde i oni su iskazali da su spremni da nastave da sarađuju. Imali smo nekoliko konstuktivnih sastanaka tokom ove misije, sa pripadnicima vlasti i opozicije. Ova poseta trebalo je da znači proveru kako teče implementacija sporazuma uoči izbora se održavaju ove godine", rekao je Vladimir Bilčik.

Bilčik izjavio je danas da će sve političke stranke učestvovati na izborima u aprilu.

"Uvek smo govorili da bojkot nije način kojim treba ići i ovo je dobar korak napred za demokratiju i demokratsko takmičenje u Srbiji", poručio je Bilčik na konferenciji za novinare.

On je posle višednevne posete Srbiji zaključio da je napredak vidljiv, ali da je za unapređenje izbornih uslova sve u primeni 16 mera i da evropski posrednici žale jer se sa sprovođenjem nekih od mera kasni

"Uloga parlamenta je krucijalna kada je u pitanju demokratija. Parlament i institucije demokratije su mesto gde treba da se vodi politička borba", kazao je Bilčik.

Kako je istakao, najvažnije stvari na kojima su radili su Nadzorno telo za praćenje medija, zastupljenost svih političkih aktera na javnim servisima, kao i rad Republičke izborne komisije i svih institucija koje učestvuju u izbornom procesu.

Bilčik je dodao da novinarima moraju da imaju slobodu i prostor za objektivno izveštavanje.

Govoreći i važnosti primenjivanja svih dogovorenih promena Bilčik je naveo da građani moraju da steknu poverenje u izborni proces kao i da svi koji budu učestvovali, a i koji budu pratili moraju da imaju poverenje u odvijanje izbornog procesa.

Takođe, posebno je naglasio da će EU  pomno pratiti izborni proces i pozvao sve koji učestvuju u organizaciji i praćenju ovog procesa da poštuju sve dogovore i posvećeno rade na sprovođenju svega neophodnog.

Printscreen Medija centar Beograd

 

Poslanica EP Tanja Fajon takođe je istakla da je zadovoljna ishodom međustranačkog dijaloga.
"Nije uvek bilo lako ali učinilo smo šta je bilo moguće. Imali smo dobru saradnju sa većinom političkih aktera. Na Srbiji je sada da ovi izbori budu uspešni. Postigli smo garant pluralizma i dijaloga, a to je pravi put ka EU", kazala je Fajon.

Kako je rekla, izbori će biti veliki test za Srbiju, kada je u pitanju sloboda izbora, demokratija, sloboda medija, što je veoma važno za EU.

Takođe, Fajon je prenela i ličnu poruku navodeći da je ovo bila njena poslednja poseta Srbiji u svojstvu evroparlamentarke, zbog izbora koji slede u Sloveniji.

"Nadam se da smo tih nekoliko godina koliko smo radili zajedno uspeli da doprinesemo poboljšanju stanja. Srbija će uvek u meni imati velikog prijatelja koji se zalaže za evropski put Srbije", kazala je Fajon.

Razgovori za predstavnicima vlasti i opozicije

Podsetimo, poslanici Evropskog parlamenta Tanja Fajon, Vladimir Bilčik, Eduard Kukan i Knut Flekenštajn juče su se sastali sa predstavnicima opozicije i vlasti i razgovarali o sporazumu koji je postignut u okviru međustranačkog dijaloga. Evroposlanici su se u Predsedništvu Srbije sastali i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Sa predstavnicima EP razgovarali su predstavnika Nove Stranke Aris Movsesijan, funkcioner Socijaldemokratske stranke Konstantin Samofalov, a potom i lider Narodne stranke Vuk Jeremić.

Na sastanak u sedište Delegacije EU došli su predstavnik i PSG Natan Albahari, kao i potpredsednik Demokratske stranke Miodrag Gavrilović.

Dan ranije, u četvrtak, predstavnici EP razgovarali su sa predsednikom Pokreta Dveri Boškom Obradovićem i predsednikom pokreta Dosta je bilo Sašom Radulovićem.

Takođe, u petak je održan i sastanak Privremenog nadzornog tela za praćenje medija sa evroposlanicima u Skupštini Srbije.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Na sastanku sa predstavnicima EP bili su kopredsedavajući Privremenog tela za praćenje medija Olivera Zekić i Rade Veljanovski, kao i ostali članovi tog tela koji su nedavno istakli da nisu zadovoljni rezultatom njihovog apela i medijima i političkim akterima.

Istovremeno se  u parlamentu održao i sastanak Kontrolonog tela za međustranački dijalog. Na sastanku Kontrolnog tela bili su predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, kao i predstavnici stranaka vladajuće većine i opozicije.

Iz opozicije su prisustvovali lider Dveri Boško Obradović, zamenik predsednika SRS Aleksandar Šešelj, predstavnik DSS Uroš Janković, predstavnik Dosta je bilo Vojin Biljić.

 

Komentari (0)

Talk of the town