Politika

Zasedala Skupština Beograda: Na dnevnom redu rebalans budžeta i osnivanje novih gradskih preduzeća

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

28/09/2022

-

10:53

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Odbornici Skupštine grada Beograda raspravljali su danas o osnivanju novih gradskih preduzeća, imenovanju ulica, a najvažnija tačka dnevnog reda je rebalans budžeta, prema kojem je ukupan budžet za ovu godinu povećan u odnosu na planirani.


Potvrđen je mandat novom odborniku Dejanu Čuliću sa odborničke liste "Aleksandar Vučić - zajedno možemo sve" koji je izabran umesto Andrije Mladenovića. Skupština je usvojila i ostavke odbornika Miloša Jovanovića iz odborničke grupe "Nada" i Bojane Bukumirović iz Zavetnika.

Predsednik Skupštine Nikola Nikodijević odredio je pauzu od 20 minuta.

Kako je ranije za Tanjug izjavio Nikodijević, prema rebalansu ukupan budžet Grada zajedno sa budžetima gradskih opština iznosi 173,4 milijarde dinara (173.404.982.331 dinara) što je za 4,5 odsto više u odnosu na planirani.

Istakao je da je najvažnije da se obezbedi dovoljno energenata i dodao da se to ne odnosi samo na energente vezano za JKP "Beogradske elektrane", već pre svega na energente za grejanje obdaništa, škola, za nesmetano funkcionisanje javnih komunalnih sistema. Dodao je da je više novca odvojeno i za održavanje puteva na teritoriji Beograda, ali i za dečju zaštitu i obrazovanje. Povećanja će biti i u oblasti socijalne zaštite i to za više od dve milijarde dinara, a najveći deo sredstava ići će za vaučere za nabavku sportske opreme za decu preškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, kao i za zaposlene u predškolskim ustanovama i obrazovanju. Na dnevnom redu sednice je i odluka o rešavanju pitanja vodosnabdevanja stanovnika obrenovačkog naselja Konatice, a reč je o 120 domaćinstava.


Nikodijević je naveo da je jedno od važnijih pitanja o kojem će danas raspravljati odbornici osnivanje novog preduzeća koje će se baviti naplatom karata u gradskom prevozu, što je do sada radila privatna kompanija "Kentkart". Na dnevnom redu sednice su izmena odluke o utvrđivanju obima sredstava za vršenje poslova Grada i gradskih opština i određivanju prihoda koji pripadaju Gradu, odnosno gradskim opštinama u 2022. godini, kao i Predlog odluke o završnom računu budžeta Grada Beograda za 2021. godinu.

Takođe, na dnevnom su Predlog odluke o dodeli naziva ulice na teritoriji opštine Novi Beograd i Dopuna odluke o neophodnosti iseljenja sa planom preseljenja domaćinstava koja žive u neformalnom naselju na lokaciji deponije "Vinča", kao i ponovnog uspostavljanja izvora prihoda sakupljača sekundarnih sirovina na toj deponiji. Odbornici će razmatrati niz drugih predloga odluka, među kojima su izmene i dopune Odluke o komunalnoj miliciji i dopuna odluke o određivanju komunalnih delatnosti.

Raspravljaće se i o predlogu osnivanja javnog komunalnog preduzeća "Beogradski park" za upravljanje parkovima na području opština Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica, kao i o Predlogu odluke o osnivanju privrednog društva Sportski centar "Novi Beograd" d.o.o. Beograd. Na dnevnom redu je i odluka o postavljanju plutajućih objekata na vodnom zemljištu na teritoriji Beograda, kao i izmene i dopune plana mesta za postavljanje plutajućih objekata na vodnom zemljištu na teritoriji Beograda.

Ispred Skupštine Beograda protest predstavnika komunalnih preduzeća

Uoči početka sednice Skupštine grada Beograda, jutros su se okupili predstavnici komunalnih sistema Beograda kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog, kako kažu, osnivanja dva nova preduzeća u Beogradu i nedostatka dijaloga sa predstavnicima sadašnje gradske vlasti.

Oni su se okupili ispred zgrade Skupštine, sviraju u pištaljke, drže zastave Srbije i platna sa obeležjima GSP-a Beograd i Saveza samostalnoh sindikata Srbije, a sa manjeg kamiona postavljenog u neposrednoj blizini ulaza u gradski parlament pušta se muzika.

Euronews/Ana Mihaljčić

 

Učesnici protesta kažu da su prekršene su četiri odredbe Koletivnog ugovora za Grad Beograd.

U holu gradskog parlamenta u toku su konferencije za medije odbornika iz više odborničkih grupa koji kritikuju što će se na dnevnom redu gradskog parlamenta naći predlog rebalans budžeta, ali i odluka o osnivanju dva nova preduzeća. .

Reč je o preduzeću "Naplata prevozne usluge Beograda" koje se, kako su ranije najavili gradski čelnici, osniva u cilju efikasnije organizacije prodaje karata, naplate usluga prevoza i kontrole voznih isprava u javnom gradskom prevozu i preduzeće koje će se zvati "Beograd park", a koje će se baviti uređenjem parkova na teritoriji deset gradskih opština.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija