Politika

Priština odložila odluku o tablicama: Kurti objavio da je prihvatio zahtev SAD da odloži izricanje kazni za 48 sati

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/11/2022

-

01:05

Priština odložila odluku o tablicama: Kurti objavio da je prihvatio zahtev SAD da odloži izricanje kazni za 48 sati
Priština odložila odluku o tablicama: Kurti objavio da je prihvatio zahtev SAD da odloži izricanje kazni za 48 sati - Copyright Profimedia, Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Priština je odložila primenu odluke o kažnjavanju onih koji nisu izvršili preregistraciju vozila sa srpskih na kosovske tablice. Kako je objavio kosovski premijer Aljbin Kurti, odluka je odložena za narednih 48 sati.

Takva odluka Prištine doneta je na zahtev Sjedinjenih Američkih Država. Kurti je zahvalio američkom ambasadoru na Kosovu Džefu Hovnijeru na posvećenosti i angažovanju.

"Prihvatam njegov zahtev za 48-časovno odlaganje izricanja kazni za nelegalne KM (i druge) automobilske tablice. Srećan sam što ću raditi sa SAD i EU na pronalaženju rešenja u naredna dva dana", naveo je Kurti na Tviteru.

Ambasador Hovnijer objavio je kratko saopštenje da su SAD zabrinute što lideri Kosova i Srbije nisu postigli sporazum o rešenju trenutne krize na Kosovu i Metohiji.

"Pitali smo vladu Kosova da odloži za 48 sati primenu i dozvoli EU i SAD da se ubuduće angažuju u pronalaženju rešenja", naveo je on.

Podsetimo, u Briselu su održani pregovori Beograda i Prištine u kojima su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti. Iako je Vučić prihvatio predlog EU za deeskalaciju situacije, Kurti je taj predlog šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja odbio.

O tome kako su tekli jučerašnji pregovori pročitajte u odvojenom tekstu.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je Beograd bio spreman da prihvati predlog EU - da ne izdaje nove tablice, a da Priština suspenduje sve akcije u vezi sa preregistracijom vozila, ali da druga strana to nije želela, te poručio da se iz toga vidi da neko drugi želi sukobe i priprema ih mesecima

On je rekao da je ponosan na činjenicu što je delegacija Srbije došla u Brisel sa jasnom i nedvosmislenom namerom da se dogovara i pregovara, da ne traži "dlaku u jajetu", da pokuša da sačuva mir, živote ljudi i stabilnost celog regiona.

"Mi smo se ponašali odgovorno, racionalno, zato što smatramo da nema te majke koja bi volela da joj se dete u kovčegu vraća, ni sestre ni supruge ni deteta, i smatrali smo da je strahovito važno da damo sve od sebe, da prihvatamo kompromisna rešenja, ma kako zbog toga bili kritikovani, jer to je nešto za nas što je važno. Dali smo sve od sebe", rekao je on.

Predlog EU koji je Kurti odbio

On je pojasnio da je Srbija bila spremna na statusno neutralne registarske tablice, ali da mora da se implementira ono što je već potpisano, što se nalazi u "pravnom prometu".

Kako kaže, oko tri popodne je izgledalo da je blizu kompromisa, te da je sačinjen dokument u  vidu izjave Borelja u kojoj se navodi "posle nekoliko sati teškog i dugog razgovora", da su se Vučić i Kurti dogovorili o "merama za izbegavanje eskalacije", što znači da bi Kosovo trebalo da suspenduje sve akcije u vezi sa tablicama, a Srbija da ne obnavlja tablice. "Mi smo prihvatili, i rekli - dajte da razgovaramo narednih meseci, ostaće KM table, nećemo izdavati nove, ali neće ni oni da naplaćuju kazne, samo da imamo vremena za razgovaramo i dogovaramo”, preneo je Vučić.

Ponovio je da je svakako bolje da se 100 godina razgovara, nego da se jedan dan se sukobljavamo, dodajući da je to nekoliko puta ponovio i na sastancima u Briselu, čak i na nešto jasniji i brutalniji način i pred Aljbinom Kuritjem i predstavnicima EU.

“Dalje se kaže (u izjavi Borelja) - ovaj dogovor ostavlja prostor stranama da traže održivo rešenje za pitanje tablica u kontekstu normalizacije odnosa, a pozvaću predstavnike Beograda i Prištine u Brisel, u narednim danima, oko sledećih koraka”, rekao je Vučić.

Ovde za nas ništa nije bilo problematično, ali očigledno da je neko drugi želeo sukobe i da ih planira mesecima, naglasio je predsednik Srbije, i konstatovao da nisu slučajno specijalne jedinice policije poslate na četiri mesta, među kojma i put Srbica-Zubin potok.

Vučić je preneo i da je sam rekao da može da se razgovara o svemu, o svim temama, i da se zna šta je za Beograd crvena linija - UN, ali da se mora implementirati sve što je već potpisano i što je na snazi.

"A, kada to kažete, odjednom razumete suštinu problema, a to je pokušaj da nam kažu - možda ćete jednog dana da dobijete Zajednicu srpskih opština, ali tek kada na jedan ili drugi način prihvatite nezavisnost Kosova”, primetio je Vučić.

Komentari (0)

Srbija