Politika

Specijalci kosovske policije zajedno se Euleksom ponovo ušli u prostorije OIK-a, kosovska policija sprovodi istragu

Komentari

Autor: Tanjug, FoNet

06/12/2022

-

20:56

Specijalci kosovske policije zajedno se Euleksom ponovo ušli u prostorije OIK-a, kosovska policija sprovodi istragu
Specijalci kosovske policije zajedno se Euleksom ponovo ušli u prostorije OIK-a, kosovska policija sprovodi istragu - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije, zajedno sa patrolom Euleksa, ponovo su večeras ušli u prostorije opštinske izborne komisije (OIK) u Severnoj Mitrovici, javlja Kosovo onlajn.

Nema zvaničnih informacija o razlogu njihovog boravka u OIK, a kako prenose pojedini albanski mediji, sumnja se da su tu zbog neeksplodirane eksplozivne naprave.

Ispred prostorija OIK nalaze se dva pripadnika specijalnih jedinica policije, naoružana automatima, dok se unutar prostorija nalazi još njih, dodaje Kosovo onlajn.

U Severnoj Mitrovici danas se čulo više eksplozija, kada su albanski članovi OIK uz asisteniju naružanih specijalaca kosovske policije nasilno upali u prostorije koje koristi izborna komisija i zamenili brave.

Tokom nasilnog upada čule su se detonacije, a prostorije su potpuno demolirane. Isto se zbilo i u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću, a građani tih opština bili su vidno uznemireni. 

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svećlja izjavio je danas da je Kosovska policija započela istrage kako bi identifikovala i privela ljude koji su napali službenike Opštinske izborne komisije (OIK) na severu Kosova.

Svećlja je rekao da je Kosovska policija, na zahtev Centralne izborne komisije, danas pomogla u funkcionalizaciji kancelarija OIK u Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici, kako bi se nastavio pripremni proces za vanredne opštinske izbore 18. decembra, objavio je portal KoSSev.

Dodao je da su službenike OIK i policajce šok bombama i hicima u vazduh "napale organizovane grupe sa pojedinim maskiranim licima" u nameri da ih spreče u vršenju službenih dužnosti.

"Kosovska policija je već započela istrage kako bi identifikovala i privela pravdi sve kriminalce umešane u današnje napade", rekao je Svećlja da su neprihvatljivi napadi poput današnjih i to u cilju blokiranja izbornog procesa.

On je zaključio da su izbori osnovno pravo svakog građanina u demokratskoj zemlji, da je organizovanje izbora ustavna obaveza, a učešće na njima pravo građana koje niko ne može povrediti. 

Komentari (0)

Srbija