Politika

Lajčak s predstavnicima opozicije u Srbiji: Zabrinutost zbog pojedinih tačaka i neizvesnosti daljeg puta Srbije ka EU

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

13/03/2023

-

18:25

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Izvestilac Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastao se danas u sedištu Delegacije EU u Beogradu s predstavnicima stranaka proevropske opozicije kako bi im predstavio evropski predlog za pitanje Kosova.

Sastanku sa Lajčakom prisustvovali su predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović, Radomir Lazović ispred pokreta Ne davimo Beograd i generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović.

Stranke su, kako je preneo reporter Euronews Srbija Stefan Goranović Lajčaku prenele više svojih zabrinutosti, uglavnom neslaganje sa članom 4 predviđenom plana EU koji se odnosi na pirjem KiM u međunarodne organizicaje. Takođe, u razgovoru sa Lajčakom izneli su kritike i na račun vlasti. Sastanak koji je održan na inicijativu Lajčaka je trebalo da traje oko sat vremena, ali trajao je nešto duže.

Đilas je kazao da je Lajčak na sastanku rekao ''da je osnova za prihvatanje evropskog predloga, prihvatanje svih prethodno potpisanih sporazumima i prihvatanje ZSO'' i dodao da je specijalni izaslanik naveo ''da ako nema ZSO, onda nema ni sporazuma''.

“Mi sporazum ne smatramo dobrim. Naročito član 4, ali smo svesni da bi odbacivanje ovog sporazuma dovelo do posledica katastrofalnih za Srbiju”, naveo je Đilas.

Đilas je rekao da je Lajčaku preneo da se od EU očekuje jasan stav o putu Srbije ka EU, te da ga je upoznao s time da će ova stranka usvojiti plan Srbija u EU do 2030.

Tanjug/video

 

Zoran Lutovac, predsednik Demokratke stranke naveo je da je preneo stav da je neprihvatljivo da se dijalog vodi sa samo jednim čovekom te da predstavnici opozicije o tome saznaju samo od predstavnika međunarodne zajednice.

"Neprihvaljivi je način da se razgovor vodi samo s jednim čovekom. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne radi ništa da se krene u tom pravcu da se se dobije podrška i građana i institucija ", rekao je Lutovac.

Grbović je nakon sastanka rekao da je Lajčaku preneo stav Pokreta slobodnih građana, da je evropski predlog za njih prihvatljiv i dodao da je sada ključno kako će se plan implementirati.

On je naveo da je predložio da predsednik Narodne skupštine Vladimir Orlić pre 18. marta sazove Kolegijum Narodne skupštine na kom će predsednik Vučić šefovima i zamenicima šefova poslaničkih klubova predstaviti dokument o kom će biti reči u Ohridu.

 

Stefan Jovanović je u ime Narodne stranke izneo sumnju da sporazum vodi ka normalizaciji.

"Iskazao sam zabinutost da će Evropa  ukoliko sporazum bude prihvaćem okrenuti glavu na sva kršenja demokratije i ljudskih prava u Srbiji", rekao je Jovanović.

Zelenović je rekao da je sastanak sa Lajčakom bio otvoren, a da je kao predstavnik stranke Zajedno za Srbiju od specijalnog izaslanika tražio garancije za Srbe na KiM.

Dodao je da je tražio i da je od Lajčaka želeo da čuje kakve su šanse Srbije za skori ulazak u EU, i da je dobio ohrabrujući odgovor ''da su vrata EU otvorena za Srbiju''.

Lazović je novinarima posle sastanka rekao da je za zeleno-levi front “Ne davimo Beograd” glavno pitanje kako će izgledati ZSO i da li će ljudi biti zaštićeni, da li će imati ovlašćenja koja su predviđena prethodnim sporazumima ili će ona biti drugačije definisana. 

Dodao je da je Lajčak na sastanku predočio da je na stolu nekih 15 modela koji su prepoznati širom EU i ''da će oni biti inspiracija za formiranje ZSO''.

Lajčak bi ponovo trebao da se sretne s Vučićem i ostaje u Beogradu do sutra, a u pitanju je intenziviranje aktivnosti uoči nastavka dijaloga Vučića i Kurtija 18 marta u Ohridu.

Tanjug/video

 

 

Nešto ranije Lajčak je razgovarao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je naveo da je formiranje Zajednice srpskih opština preduslov za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Lajčak je prošle nedelje boravio u Prištini, a ove nedelje biće dva dana u Beogradu uoči sastanka Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Ohridu u subotu.

Komentari (0)

Srbija