Politika

Vučić: Primenićemo sve što smo rekli, a o priznanju i članstvu u Ujedinjenim nacijama ili telima UN nema ni govora

Komentari

Autor: Tanjug

21/03/2023

-

12:24

Vučić: Primenićemo sve što smo rekli, a o priznanju i članstvu u Ujedinjenim nacijama ili telima UN nema ni govora
Vučić: Primenićemo sve što smo rekli, a o priznanju i članstvu u Ujedinjenim nacijama ili telima UN nema ni govora - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se Srbija ne služi trikovima i da će da ispuni i da radi na implementaciji svega što je rekla, uprkos tome što ne misli da će Priština da ispuni ono što je jedina obaveza, a to je da u skladu sa sporazumima dostignutim u dijalogu formira Zajednicu srpskih opština. Kako je istakao, ono što je rekao da nećemo, ponovio je i danas, a to je da nema govora o članstvu u Ujedinjenim nacijama, kao ni organizacijama, institucijama i agencijama UN i - nema priznanja.

On je, odgovarajući na konstataciju novinara na konferenciji za medije sa šefom italijanske diplomatije Antonijem Tajanijem, da neki crvene linije o kojima govori vidi kao način da se izbegne sprovođenje dogovorenog, rekao da se Srbija nikada nije služila trikovima i da je to njegova poruka svima. 

"Za razliku od njih nismo se nikada služili trikovima. Ono što sam rekao u Narodnoj skupštini, kao i što sam rekao njima u Ohridu, Briselu, ali i (zapadnoj) pretorki u Beogradu, ponavljam svakoga dana i ni za jotu se moj stav nije promenio ni pred kim. Pravno-obavezujuće je za Srbiju kada stavim potpis ili pečat na nešto, ili kada se sa tim verbalno odnosno usmeno saglasim. I niko drugi ne može da proizvede pravne posledice za Srbiju osim njenog predsednika i u pojedinim slučajevima premijera ili ministra spoljnih poslova", rekao je Vučić i dodao:  

"Što se tiče ispunjavanja, Srbija će da ispuni i da radi na implementaciji svega što je rekla da će da radi, uprkos tome što ne mislim da će Priština da ispuni ono što je jedina obaveza, a to je da u skladu sa sporazumima dostignutim u dijalogu formira ZSO. Dakle, sve što smo rekli da ćemo da radimo na implementaciji to ćemo da uradimo, a ono što sam rekao da nećemo, a to sam i danas ponovio Tajaniju jeste da nema govora o članstvu u UN, organizacijama, institucijama i agencijama UN i nema priznanja".

Prema njegovim rečima, sve ostalo što znači stvarnu normalizaciju odnosa, normalan odnos između Srba i Albanac i mnogo bolje odnose bez tenzija i sukoba, Srbija je spremna da primenjuje i Srbija će da implemetira: "A da li će neki drugi, videćemo, pa ću da ih pitam ko se služio trikovima a ko nije". 

On je naveo i da Srbija ima svoju reč i da reč Srbije nešto znači, a da se plaši da i nečiji potpisi do danas nisu značili ništa, "jer da to nije tako onda 10 godina posle potpisivanja sporazuma ne bismo pričali o ZSO kao što pričamo danas".

"Italija će pomoći da zemlje Balkana, počev od Srbije, postanu deo EU"

Potpredsednik Saveta ministara i ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani poručio je danas, na konferenciji za medije, da Srbija i Zapadni Balkan treba što pre da postanu deo EU i zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću na velikim naporima koje je uložio kako bi se došlo do miroljubivog rešenja na prostoru Balkana.

"Veoma sam zadovoljan kako se odvijao naš dan, naročito zbog toga što predstavlja kamen temeljac koji smo postavili kako bismo pojačali odnose između Italije i zemalja Zapadnog Balkana, među kojima je na prvom mestu Srbija, za koju želimo da uskoro pristupi i bude deo naše EU. Ubeđen sam da se budućnost ZB zove Evropa",  rekao je Tajani.

Rekao je da želi javno da zahvali predsedniku Vučiću zbog toga što je zahvaljujući njegovom angažovanju situacija na Balkanu mirnija i postoji stabilnost.

"Zahvaljujem mu na svemu onome što je uradio, i uvek je uživao punu podršku Italije, što se tiče pitanja odnosa sa Kosovom. Znam da to nije bilo lako. Želim da mu čestitam, jer zahvaljujući njegovom angažovanju situacija danas na prostoru Balkana je mirnija i možemo da imamo stabilnost i da bolje pristupimo drugim problemima, kao što su migracije", istakao je Tajani.

Tajani je rekao da je impresioniran brojem privrednika na poslovnom forumu, i da je to za njega znak da postoji spremnost da se sarađuje i radi.

"Srpska preduzeća koja žele da rade u Italiji kao i srpska roba su dobrodošli, možemo još više da uradimo u zajedničkom interesu", rekao je on.  

Vučić: Očekujemo da sledeće godine počne proizvodnja Stelantisovog automobila

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se očekuje da iduće godine počne proizvodnja Stelantisovog automobila u Kragujevcu. On je, na konferenciji za medije sa ministrom spoljnih poslova Italije Antonijem Tajanijem, istakao da u italijanskim kompanijama radi 22.000 naših ljudi i da je to ogroman doprinos finansijskom sektoru Srbije. 

Vučić je prethodno, prilikom otvaranja Foruma za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije, istakao da će spoljnotrgovinska razmena Srbije i Italije biti neuporedivo veća kada Stelantis naredne godine započne u Kragujevcu proizvodnju električnih automobila.

"U poslednjih 10 godina udvostručili smo spoljnotrgovinsku razmenu sa Italijom, danas je ona na nivou oko 4,6 milijardi evra, a računajte da sledeće godine kada krene Stelantisova produkacija u Kragujevcu, modernih, gradskih, električnih automobila, ta razmena će biti neuporedivo veća", naveo je Vučić.

On je podsetio da je legendarni Ferućo Lambordžini rekao da - biti preduzetnik znači imati viziju, verovati u nju i imati odlučnost da je ostvariš.

"Ponosan sam da smo stvorili privlačan ekonomski ekosistem za strane privrednike koji u rekordnom broju investiraju u Srbiji. U geografskom, ali ne samo u geografskom smislu, Italija nam je najbliža velika ekonomija", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da predstoji dobro vreme za saradnju Srbije i Italije.

"Srećan sam što je to Italija i što Tajani nije zaboravio na Srbiju i Zapadni Balkan. Hvala privrednicima 151 italijanske kompanije i 256 srpskih", rekao je Vučić.

On je rekao i da veruje da će se sadašnji obim trgovinske razmene od 4,6 milijardi već naredne godine značajno uvećati i da će to biti podstrek i za srpske kompanije, ali i za italijanske da ulažu u Srbiju.

Kako je rekao, kada se vidi da kompanije mogu da računaju na podršku svoje vlade, to je najbolji ambijent za ulaganja.

Vučić je naglasio i da je Srbija u prethodne tri godine imala uspeh i da je uspela da privuče 63 odsto ukupnih stranih investicija na Zapadnom Balkanu, a da je u tome uspela zahvaljujući stabilnosti fiskalnog i monetarnog sistema, podsticajne politike i subvencija.
Kako je dodao, namera je da se privuče što više malih i srednjih preduzeća iz Italije, od prehrambene do drvne industrije.

"Širok je dijapazon naše saradnje. U italijanskim kompanijama radi hiljade naših ljudi, oko 22 000. Značajan je i doprinos finansijskom sektoru - dve, tri italijanske banke su prisutne. Razmislite koliko je to u novcu kada je budžet 18 milijardi. To govori koliki je značaj italijanskih ulaganja u našu zemlju", rekao je Vučić.

On je naglasio da je Italija drugi najveći strani investitor u Srbiji koja postaje dodatno interesantna imajući u vidu politiku nove italijanske vlade.

"Želimo uspeh vladi Đorđe Meloni i Tajanija, oni podržavaju Srbiju na mnogim forumima i nisu vodili politiku pritisaka. Hvala i verujem da ćemo moći da imamo još bližu saradnju", rekao je on.
Pozvao je Tajanija da na sajmu u Veroni od 2. do 5. aprila poseti zajednički štand Srbije, Albanije i Severne Makedonije sa srpskim, albanskim i makedonskim vinima.

Inače, predstavnici Srbije i Italije potpisali su danas, na Forumu za poslovnu i naučnu saradnju, 11 dokumenata o saradnji dve zemlje.

U Palati Srbija, u okviru zvanične posete italijanske državno-privredne delegacije našoj zemlji, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića, zajedničku izjavu o saradnji dve zemlje su potpisali prvi potpredsednik  vlade i ministar  spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i potpredsednik Saveta ministara i ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

 

Komentari (1)

lele

21.03.2023 16:25

Ali zato u SVIM ostalim telima može ? 🤣🤣🤣🤣

Srbija