Fokus

Nuklearni pregovori između Teherana i Vašingtona počeli u Dohi

Komentari

Autor: Tanjug

28/06/2022

-

19:38

Nuklearni pregovori između Teherana i Vašingtona počeli u Dohi
Glavni iranski pregovarač, Ali Bageri Kani - Copyright Tanjug/AP Photo/Vahid Salemi, File

veličina teksta

Aa Aa

Nuklearni pregovori između Teherana i Vašingtona koji se vode preko evropskog posrednika počeli su danas u Dohi, glavnom gradu Katara, javili su iranski državni mediji.

Glavni iranski nuklearni pregovarač sastao se sa izaslanikom Evropske unije Enrikeom Morom, koji će posredovati između američke i iranske strane.

Smešteni u odvojene prostorije hotela u glavnom gradu Katara iranski pregovarač Ali Bageri Kani i specijalni izaslanik SAD za Iran Rob Malejar pokušavaju da izađu iz višemesečnog ćorsokaka koji je stopirao napore da se oživi nuklearni sporazum Teherana sa svetskim silama iz 2015. godine, prenosi Rojters.

Iran odbija da održi direktne razgovore sa svojim najvećim neprijateljem Sjedinjenim Američkim Državama, što je rezultiralo dogovorom o "bliskim" razgovorima uz posredovanje Evropljanina Mora.

U martu se činilo da je dogovor blizu, ali su pregovori zastali najviše zbog insistiranja Teherana da Vašington ukloni Iransku Republikansku Gardu (IRGC), elitne jedinice iranske službe bezbednosti, sa američke liste inostranih terorističkih organizacija (FTO).

Prošle nedelje jedan iranski i jedan evropski zvaničnik potvrdili su izveštaču Rojtersa da je Teheran odustao od zahteva da se IRCG ukloni sa liste FTO, ali dva pitanja još ostaju nerešena, među njima i pitanje sankcija protiv Irana.

Komentari (0)

Svet