Fokus

Ključne greške republikanaca u kampanji: "Hvalili se da će učiniti nešto što može toliko da zabrine ljude"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/11/2022

-

13:02

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Na međuizborima u SAD republikanci su osvojili većinu u Predstavničkom domu, dok je trka za Senat i dalje neizvesna. Koplja se lome oko Džordžije i Nevade. Demokrate su osvojile Arizonu, pa im je dovoljno da pobede u jednoj od ove dve zemlje kako bi imali prevlast u Senatu.

Dosadašnji rezultati su pokazali da Predstavnički dom nije zapljusnuo veliki crveni talas, kao i da većina kandidata koje je podržao bivši američki predsednik Donald Tramp nisu imali uspeha. Istovremeno, demokrate slave neočekivano dobre rezultate.

Iako su ovi zbori doneli mnogo neočekivanih obrta, možda je najvažnji taj da ideja koju je Tramp imao pre 8. novembra, više nije tako lako izvodljiva. 

"Pratićemo Ameriku, a 2024. godine pratićemo i našu fantastičnu Belu kuću", rekao je Tramp.

Posle rezultata stizale su vesti o tome da su republikanci nezadovoljni i da okreću leđa Trampu jer ga smatraju odgovornim za neke izgubljene trke, posebno kada je reč o kandidatima koje je lično podržao. Čak se pronela i vest da su ga kritikovali zato što je podržao dr Meheta Oza za guvernera Pensilvanije koji se proslavio gostovanjima kod Opre Vinfi. 

Pitanje je hoće li biti velike Trampove objave 15. novembra kju su mnogi čitali kao najavu kandidature za predsedničke izbore, mada bi izostanak obraćanja bio veliko poniženje za bivšeg predsednika. Republikanci bi mogli da se okrenu nekome ko po idejama podseća na Trampa, ali nema njegov diskurs i dobro je prošao u Floridi. Reč je o guverneru Ronu Desantisu koji je i najveća vest ovih izbora.

Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

 

Iako su blizu pobede u oba doma, za republikance a posebno Trampa to može da bude pirova pobeda. Sa druge strane, demokrate slave a šuška se i o kandidaturi Džoa Bajdena iako ga je partija skrivala u kampanji zbog lošeg rejtinga i činjenice da ima dosta godina.

Na nekim mestima još se bore glasovi, kao što je Nevada, a Tramp smatra da je lokalni sistem korumpiran zbog čega se oštro reaguje na njegove optužbe.

Kanin: Ankete mogu da pogreše, ništa neće biti jasno bar još neko vreme

Profesor sa Univerziteta Džon Hopkins Dejvid Kanin u razgovoru za Euronews Srbija kaže anakete mogu da pogreše, ali je istakao i to da u SAD nema nacionalnih izbora. U svakom slučaju, kaže on, ništa neće biti jasno i precizno u narednih nekoliko dana.

"Vi zapravo imate mozaik izbora u svih 50 država, u disktriktu Kolumbija, i na hiljade lokalnih izbora koji su grupisani tako da pokažu sliku mišljenja nacije. Mnogi od ovih izbora su zavisili od lokalnih pitanja i generalno od ekonomije. Rezultat je naravno, neočekivan. Očekivalo se da će republikanska, opoziciona partija dobiti većinu mesta u oba doma Kongresa i da će imati mogućnost da reaguju i zaustave bilo koji akt koji predloži predsednik iz redova demokrata, Džozef Bajden. Demokrate su mnogo bolje prošle, izgleda će Predstavnički dom kontrolisati republikanci, a za Senat je još otvorena trka. Neće biti ništa jasnije još par dana, sigurno, možda do 6. decembra i drugog kruga u Džordžiji", kaže Kanin.

On smatra da svi još uvek pokušavaju da shvate zbog čega nije bilo crvenog talasa, već, kako neki kažu, samo nekog talasanja. Kanin kaže da veruje da je to u prestojećem periodu biti tema broj jedan u SAD. 

"Ukoliko nagađam, i hoću da budem jasan, to su samo nagađanja, ponavljam, ankete mogu da pogreše. I margina te greške je ovaj put bila vezana za demokrate. U prethodna dva izborna ciklusa vezivala se za republikance, a 2012. na primer opet za demokrate. Kad je trka ovako tesna, margina greške je drugačija u različitim delovima zemlje. Zašto? Delimično, to ima veze sa pozicijom Donalda Trampa, njegove retorike i namere da se ponovo kandiduje. Mislim da je to imalo negativan efekat na ljude koji bi inače glasali za republikance", kaže on.

Greške koje su napravili republikanci

Dodaje da se u poslednih par dana, pred izbore, desilo zapravo nekoliko stvari koje su mogle da utiču na odluku birača. To se, prema njegovom mišljenju, odrazilo i na rezultate.

"Dogodio se napad na muža predsednice Predstavničkog doma, on ima 82 godine. Neko mu je upao u kuću i izudarao ga čekićem. To je ozbiljna stvar. Neki republikanci su se tome smejali, i zvaničnici i pristalice, uglavnom na društvenim mrežama. Mislim da su neki ljudi bili uznemireni što republikanci smatraju da je fizički napad u redu", ističe on.

profimedia

Nensi Pelosi i njen suprug Pol

U toku kampanje, kancelarija Nensi Pelosi saopštila je da je njen suprug Pol (82) fižički napadnut tokom provale u njihovu kuću u Kaliforniji.

Agencija navodi da je kao demokratski lider u Vašingtonu Pelosi stalna meta kritika republikanaca i da se njeno ime često pojavljuje u napisima o kritikama i napadima.

Njena kancelarija opljačkana je kada su pristalice tadašnjeg republikanskog predsednika Donalda Trampa upale u Kapitol 6. januara 2021. godine, a njena kuća je vandalizovana grafitima.

Tanjug/AP/Eric Risberg

Policija ispred kuće Pelosijevih gde se dogodio napad

Federalno američko tužilaštvo optužilo je 42-godišnjeg Dejvida DePapea za napad na supruga Pelosi. On se suočava sa mogućom kaznom do 50 godina zatvora, saopštilo je Ministarstvo.

Pol Pelosi je podvrgnut operaciji zbog frakture lobanje i povrede šaka i desne ruke, a lekari očekuju potpuni oporavak, saopštio je kabinet predsednice Predstavničkog doma.

Kao druge probleme za republikance u kampanji, Kanin ističe to što je nekoliko kandidata te stranke govorilo da će napraviti promene u socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti. "To su va najvažnija programa za milione Amerikanaca. Greška je što su se hvalili da će učiniti nešto što može toliko da zabrine ljude. Moguće je da su ova dva događaja, koliko  god mala, imala uticaj na ionako tesne izbore", kaže on i ponavlja da ovo njegovo viđenje može samo da se stavi u kontekst pretpostavke.

"Neće biti lako narednih godina"

Upitan da li je u ovom trenutku Demokratska stanka jača, iako će Republikanci kontrolisati Predsdtavnički dom kaže da ono u šta može da bude siguran je to da naredne godine neće biti lake za Amerikance. SAD je, kaže, velika sila i dešavanja u njoj mogu da se odraze i na ostatak sveta.

"Neće biti lako narednih godina u procesu donošenja odluka. Republikanci neće moći da zaustave sve što Bajden želi da sprovede, iako su prvobitno rekli da hoće. Međutim, sve što zahteva novac, moraće da prođe kroz oba doma Kongresa, a pre svega u Predstavničkom domu. Republikanci će moći da ograniče trošenje novca u bilo kojoj oblasti za koju misle da ne treba da se troši. To bi moglo da uitče na rat u Ukrajini, jer su neki Republikanci protiv tolike pomoći Ukrajini, ali uticaj bi bio mnogi veći da se dogodio veliki crveni talas kao što se predviđalo", kaže on. 

Tanjug/Denise Cathey/The Brownsville Herald via AP

 

Konstataciju Skaj njuz je imao prilično slikovit izveštaj o tome kako je Tramp izgubio ove izbore, posebno oni kandidati koje je lično podržao. Navodi i da je za svoje kandidate bio kao kriptonit za Supermena, a Kanin veruje da je to opis realne situacije.

"Istina je. Bar je tako ispalo na kraju. Tramp je rekao da ima veliku objavu 15. novembra, očekuje se da će najaviti kandidaturu. Ja bih rekao da republikanci sada pokušavaju da ga nekako spreče. Mislim da je Tramp veliki gubitnik ovih izbora, a veliki pobednik je guverner Floride Ron de santis. Sada može još da bude još jači izazivač Trampu za predsedničku nominaciju, ako to odluči. Kad je reč o demokratama, Bajden koji želi da se opet kandiduje će biti ohrabren da to uradi. Da su rezultati bili lošiji, bio bi gotov. Ali sada, siguran sam da hoće.Biće demokrata koji traže generacijsku smenu, i ne žele da se kandiduje, ali posle ovih izbora, Bajden je jači nego što je bio pre nedelju dana", kaže Kanin.

Smatra da će ubuduće biti tresna trka između Trampa i De Santisa koji se takođe kotira kao potencijalni republikanski kandidat.

"On se pojavljuje kao glavni izazivač onoga što će se desiti za dve godine. Do tada mnogo toga može da se promeni. Ali ako guverner Desanitis uspe da sve prevaziđe, a deluje u ovom trenutku da hoće, Desantis će biti glavni izazivač, jer on je to bio i pre ovih izbora. Mislim da je on pobedio Trampa pre glasanja unutar stranke. Deluje kao čovek koji ume da radi pod pritiskom, kao pametan, i to mu može dati vetar u leđa", kaže on.

Što se spoljne politike SAD-a tiče, napročito prema Ukrjaini, Kanin kaže da neke momentalene i brze promene neće biti, bar je, kaže, ne treba očekivati.

"Ne mislim da bi došlo do momentalne promene, ali bi bilo mnogo teže predsedniku da njegovi predlozi paketa pomoći budu usvojeni. Treba imati na umu da je među republikacima  postojao jak kontingent koji se protivio američkom uplitanju u međunarodne odnose. Ta grupa je poražena još 1952. kada je Dvajt Ajzenhauer postao predsednik. Od tada postoji dvostranački dogovor da SAD moraju da ostanu umešane u međunarodne odnose. Tramp je oživeo deo republikanske partije koji je skeptičan prema mešanju u međunarodne odnose. Taj skepticizam će sad biti mnogo značajniji nego pre 2016. Neki novi republikanci u predstavničkom domu neće toliko želeti da podrže Ukrajinu. Biće tu više diksusije, biće teže, ali kako republikanci nisu prošli tako dobro kako se očekivalo. Predsednik će probati da zadrži tu politiku takvom kakva je, čak i ako ne bude mogao da troši koliko bi hteo za podršku Ukrajini" kaže.

"Tramp nema toliki uticaj na Srbiju kao što se doživljava"

Kanin je takođe i dobar poznavalac situacije na Balkanu pa kaže da smatra da Tramp zapravo i nema tako veliki uticaj na Srbiju i ovaj deo Evorpe kao što se zapravo doživaljva. Veruje da bi zaravo Bosanski Srbi i Dodik imali veću korist od Trampa nego ostale zemlje.

profimedia

 

"Znam Srbe koji misle da je Tramp pokazao za Srbe više poštovanja nego njegovi prethodnici. I razumem te tvrdnje. Ali Tramp je svašta rekao mnogim ljudima, on je nepredvidiva osoba, to se videlo više puta. Drugo, to što on kaže je njegovo lično mišljenje. Ričard Grenel pokušava da se angažuje u aktulenoj krizi oko tablica na severu Kosova i pozvao je na smenu premijera Kurtija. Ipak, mislim da bi Bosanski Srbi, Dodik i ljudi oko njega imali više koristi od Trampa, ali za Srbiju mislim da nema velikog značaja ko je na vlasti. Mislim da Vučić i ljudi oko njega uspevaju da balansiraju kad je reč o ukrajinskoj krizi između Rusa, Amerikanaca, Evropljana, Kineza. Taj proces balansiranja će se nastaviti i posle ovih izbora", rekao je.

Što se aktuelne situcije oko dijaloga Beograda i Prištine tiče, Kanin smatra da je ključno pitanje u svemu kakav je status Kosova, tačnije da li je ono suverena država ili nije.

"Angažovani smo, ali ima toliko instrukcija iz Vašingtona, Brisela, govore ljudima na Balkanu šta da rade. Gabrijel Eskobar koji je trenutno zadužen za pitanja Balkana zove na rešenje za nekoliko nedelja ne dana, i stvara nekakav veštački rok. Kraj godine nije neki zvanični rok, ali ako nema sporazuma u vezi sa dijalogom do kraja godine, ovo će postati još jedna u nizu zapadnih nametnutih rokova koji su ignorisani ili se nisu ostvarili. Pitanje je jedno, a to je status Kosova. Da li je to suverena država ili ne? Ako jeste, kako dalje, ako nije, kakav je odnos sa Srbijom? Sporazum nametnut 2013. koji je Kosovo potpisalo, je po mom mišljenju za Kosovo bio jako loš, posebno kad je reč o ZSO. Ima smisla da Srbija nastavi da traži zajednicu, što je i logično. Amerikanci žele da se sporazum primeni, ali nema saradnje iz Prištine. A Kosovo je američki klijent, koji blokira sporazum. A bez dogovora sa kojim se obe strane slažu, nema rešenja", rekao je.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet