Zdravlje

Šta do sada znamo o trećoj dozi vakcine protiv korone: Kakvi su planovi u Srbiji, a kakvi u svetu i gde se već daje dodatna doza

Komentari

Autor: Tara Tomović

26/07/2021

-

12:42

Šta do sada znamo o trećoj dozi vakcine protiv korone: Kakvi su planovi u Srbiji, a kakvi u svetu i gde se već daje dodatna doza
Šta do sada znamo o trećoj dozi vakcine protiv korone: Kakvi su planovi u Srbiji, a kakvi u svetu i gde se već daje dodatna doza - Copyright Tanjug/Dimitrije Nikolić; Tara Radovanovic; Zoran Žestić; EPA/NEIL HALL; pixabay

veličina teksta

Aa Aa

O trećoj dozi vakcine protiv virusa korona počelo je da se govori sa pojavom novih sojeva virusa, posebno delta varijante koja se otkrivena prvo u Indiji. Sve četiri vakcine koje su na raspolaganju građanima Srbije - Fajzer/Biontek, AstraZeneka, Sputnjik V i Sinofarm, dobile su "zeleno svetlo" za treću dozu, potvrđeno je pre nekoliko dana za Euronews Srbija u Vladi Srbije.

Stoga je Stručni komitet za imunizaciju preporučio Kriznom štabu davanje treće doze vakcine protiv korone, najmanje šest meseci nakon primanja druge doze.

Međutim, iako će sve četiri vakcine biti preporučene za treću dozu, te će građani moći da biraju koju žele, preporuka Stručnog komiteta, koju je za Euronews Srbija potvrdio dr Mirsad Đerlek, jeste da bez obzira na to koju smo vakcinu primili pre, treća doza bude mRNK vakcina - dakle, Fajzer/Biontek ili Moderna koja bi trebalo u oktobru da stigne u Srbiju.

Konačnu odluku o trećoj dozi, ali i potencijalnom kombinovanju Krizni štab će doneti 1. avgusta, kada će i biti najavljeno u kom mesecu počinje imunizacija.

Inače, prioritetna vakcinacija trećom dozom u Srbiji biće preporučena osobama koje su starije od 70 godina, osobama na imunosupresivnoj terapiji, onima koji su transpalnatirali koštanu srž, pacijentima na dijalizi, korosnicima domova za stare, kao i zdravstvenim radnicima.

Srpski epidemiolozi o trećoj dozi

Dr Branislav Tiodorović je ranije za TV Prvu rekao da ćemo svi, bez obzira na to koju smo vrstu vakcine primili "verovatno za šest, osam ili 12 meseci morati da primimo još jednu dozu".

"Tako smo navikli i kada je grip u pitanju. Prvo se primaju dve doze, pa se onda svake godine prima po jedna doza. Verovatno ćemo tu situaciju imati i sa ovom bolešću", rekao je Tiodorović.

S druge strane, virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler istakao je da bi treću dozu preporučio svakome.

"Ne samo onima kojima je imunutitet slabiji sam po sebi, već i onima koji se osećaju nesigurno zbog drugih pridruženih bolesti", rekao je Šekler, ocenjujući da se stvorila atmosfera da "bez treće doze nema života", što je, ističe, pogrešno. Kaže, svi koji su vakcinisani, imaju zaštitu.

Prinstcreen YouTube/Televizija Forum; pixabay.com

 

On je naveo i da bi želeo da primi dve različite vakcine, kao i da je još ljudi izrazilo želju da sa njim učestvuje u tom "riziku".

"U narednih mesec dana imaćemo rezultate koji će biti interesantni", poručio je Šekler sredinom jula.

Imunolog dr Dušan Popadić, pak, smatra da mešanje vakcina sigurno ne može da škodi pacijentu. Upozorio je da prvi koji će primiti vakcinu treba da budu stariji i pacijenti sa zapaljenskim procesima.

Popadić je rekao da bi svakome preporučio da primi treću dozu, navodeći da je pokazano da su vakcine koje su zasnovane na tehnologiji mRNK najefikasnije, ali i da kineska pruža "pristojnu zaštitu".

"Ako je neko primio dve doze kineske i želi da nastavi imunizaciju tom vakcinom, ni na koji način ga ne bih ograničavao i preporučio bih da primi i treću dozu kineske", naveo on za RTS.

U svetu nisu svi "za"

Sredinom meseca američki zvaničnici su saopštili da građani SAD koji su potpuno vakcinisani protiv koronavirusa, ne moraju da prime treću dozu vakcine. Istovremeno, kompanija Fajzer je najavila da planira da zatraži od američkih regulatora odobrenje za dodatnu dozu vakcine, a na osnovu dokaza o povećanom riziku od infekcije šest meseci nakon imunizacije, ali i zbog širenja delta soja korona virusa, preneo je Rojters. SAD nisu pak, zvanično odlučile šta će biti sa trećom dozom, ali postoje najave da će ona biti dostupna samo za ugrožene kategorije stanovništva.

Iako Fajzer smatra da bi američki i evropski regulatori trebalo da odobre primanje treće doze te vakcine, glavni naučnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) dr Somja Svaminatan smatra da ne postoji dovoljno dokaza o tome da je još jedna doza trenutno potrebna.

Osim toga, naglasila je da je kombinovanje vakcina "opasan trend", jer trenutno postoji izuzetno malo podataka o tome kako mešanje doza utiče na zdravlje.

"Ovo je pomalo opasan trend. Nemamo dovoljno podataka o mešanju vakcina. Ako građani odluče da prime drugu, treću, pa i četvrtu dozu nastaće haotična situacija", naglašava ona.

AP/Victoria Jones

 

SZO takođe smatra da države ne bi trebalo da se bave trećom dozom, budući da mnoge zemlje još uvek nisu uspele ni sa dve doze da vakcinišu najugroženije grupe, a ni zdravstvene radnike.

U kojim zemljama se već daje treća doza?

Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein su bile prve zemlje na svetu koje su još početkom juna ponudile svojim građanima treću dozu vakcine protiv kovida, konkretno treću dozu Fajzer/Biontek vakcine za one koji su prethodno primili dve doze kineskog Sinofarma.

Obe zemlje su veliki deo stanovništva vakcinisale Sinofarmom, pre nego što su počele da pristižu vakcine drugih proizvođača.

U Abu Dabiju, treća doza je dostupna šest meseci nakon druge, rekao je početkom juna predstavnik državnog fonda "Mubadala Health".

Drugi proizvođač može se dobiti kao treća doza, ali samo ako primalac to posebno zatraži jer zdravstveni radnici neće davati preporuke.

profimedia

 

I Turska je počela sa primenom treće doze 1. jula, kada je zemlja prešla u novu fazu normalizacije i ukinula policijski čas i zaključavanje. Treću dozu će prvo dobiti zdravstveni radnici i oni stariji od 50 godina, saopštio je ministar zdravlja Fahretin Koča.

Premda Ministarstvo zdravlja Izraela nije donelo odluku o davanja treće doze opštoj populaciji, ova zemlja je 12. jula počela sa davanjem treće doze vakcine Fajzer/Biotek odraslima sa ozbiljno oslabljenim imunitetom, što bi, kažu zdravstveni stručnjaci, moglo da bude prva faza eksperimentisanja pružanja podsticajnih doza starijima i najugroženijima.

Dominikanska Republika je 1. jula takođe počela sa davanjem treće doze vakcine protiv kovida 19 u nastojanju da zaštiti narod od zaraznijih varijanti. Dodatna doza biće dobrovoljna i prvo će biti dostupna zdravstvenim radnicima, a zatim će se kampanja fokusirati na starije osobe i one sa zdravstvenim problemima.

Oni koji su primili vakcinu Astrazeneka u Dominikani, dobiće treću dozu 12 nedelja od primanja druge doze. Oni koji su primili vakcinu Sinovak, mogu dobiti treću dozu mesec dana nakon druge. Vlasti za sada nisu uključile one koji su primili vakcinu Fajzer/Biontek u plan za treću dozu.

Komentari (0)

Magazin