Zdravlje

Vakcine protiv korone u budućnosti bi mogle biti u obliku tablete, spreja ili inhalatora, a trenutno ih razvija nekoliko svetskih kompanija

Komentari

Autor: BBC, Healthline, Fortune

30/07/2021

-

07:09

Vakcine protiv korone u budućnosti bi mogle biti u obliku tablete, spreja ili inhalatora, a trenutno ih razvija nekoliko svetskih kompanija
Vakcine protiv korone u budućnosti bi mogle biti u obliku tablete, spreja ili inhalatora, a trenutno ih razvija nekoliko svetskih kompanija - Copyright AP/Matthias Schrader, profimedia, ASSOCIATED PRESS

veličina teksta

Aa Aa

Trenutno preventivna zaštita protiv kovida 19 je dostupna isključivo u obliku vakcina, ali to ne znači da u budućnosti ne bi mogle da postoje tablete ili inhalatori koji stvaraju imunitet na koronavirus. Iako brojne farmaceutske kompanije razvijaju nova kovid cepiva, postoji nekoliko ispitivanja koji rade na kreiranju drugačijeg oblika zaštite.

Švedska hemičarka Ingemo Anderson i njen tim razvijaju lek koji bi mogao da igra veliku ulogu u globalnoj borbi protiv pandemije koronavirusa. Zaštita bi bila u obliku malog inhalatora veličine kutije šibica.

Kompanija "Iconovo" koja proizvodi inhalatore za pacijente sa astmom sarađuje sa organizacijom za istraživanje imunologije u Stokholmu, koja razvija "vakcinu" u obliku suvog praha.

"Upotreba je laka, a jeftino se proizvodi", rekao je za BBC Johan Vaborg, izvršni direktor kompanije.

Američka kompanija ImunitiBio, radi na razvijanju zaštite od virusa u obliku kapsule i tablete na rastvaranje. Američka agencija za hranu i lekove je odobrila proširenje prve faze kliničkog ispitivanja tog medikamenta.

ImunitiBio razvija zaštitu koja cilja spajk protein virusa sklon mutaciji i aktivira memorijska antitela na T i B- limfocitima.

Na taj način ova "vakcina" u obliku tablete mogla bi da štiti od novih varijanti.

Taj metod se ne razlikuje u velikoj meri od trenutno odobrenih kovid vakcina. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objašnjava da vakcine protiv koronavirusa pomažu organizmu da razvije imunitet takođe memorijskim T-limfocitima i B-limfocitima.

S druge strane, kompanija Altimun radi na kreiranju "vakcine nove generacije" u obliku spreja za nos.

Sprej nazvan "AdCOVID" dizajniran je da stimuliše imuni odgovor, aktvirajući reakcije antitela u nosnoj šuplji kroz koju virus najčešće dopre u organizam, piše "Healthline".

Stručnjaci navode da je i dalje je veoma mali broj kompanija koji pokušada da napravi nazalni sprej ili oralne vakcine protiv kovida 19, posebno u poređenju sa desetinama koje razvijaju nove verzije cepiva.

Prema SZO, od 93 ispitivanja vakcine koje su trenutno u toku samo se dva bave oralnim tabletama, a sedam nazalnim tipovima zaštite, prenosi "Fortune".

Iako trenutno ne postoji ni jedna zaštita u obliku tablete, spreja ili inhalatora u budućnosti bi one mogle da predstavljaju praktičniji oblik imunizacije.

Zašto bi ovaj oblik zaštite bio koristan?

"Vakcine nove generacije", bilo da su u obliku spreja ili tablete, mogle bi da budu efikasnije od injekcija, pre svega zato što ih je jednostavnije je transportovati i čuvati. 

Naime, većina trenutno odobrenih vakcina se čuva na veoma niskim temperaturama — Fajzer se obično drži na oko minus 80 stepenu.

Na inhalator, sprej ili tablete faktor temperature ne utiče u velikoj meri zato bi se ovi oblici zaštite lakše transportovali.

Budući da su ovi načini konzumiranja zaštite znatno jednostavniji, a za primanje istih ne bi bilo potrebno ni prisustvo medicinskog stručnjaka, sama imunizacija bi mogla da teče brže.

Alternativni oblici imunizacije koji ne uključuju iglu, kako navodi "Fotune", mogli bi da ojačaju i ubrzaju kampanju vakcinacije u svetu.

Komentari (0)

Magazin