Zdravlje

Direktorka američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti: Vakcine 53 odsto efikasne protiv delta soja

Komentari
Direktorka američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti: Vakcine 53 odsto efikasne protiv delta soja
Direktorka američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti: Vakcine 53 odsto efikasne protiv delta soja - Copyright Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Nove studije su pokazale da su vakcine manje efikasne u borbi protiv delta soja koronavirusa, rekla je direktorka američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) dr Rošel Valenski.

Ona je potvrdila da se zalaže za primenu treće doze vakcine i ukazala da se u studiji o vakcinaciji u domovima za starija lica, navodi da je efikasnost vakcina u slučaju kontakta sa delta varijantom korone opala na 53 odsto, prenosi Rojters.

Dr Valenski se pozvala i na rezultate jedne izraelske studije koja je pokazala povećan rizik od težih formi kovida 19 među onima koji su rano vakcinisani. To je pokazatelj da vremenom opada zaštita vakcine protiv visoko zarazne delta varijante, navodi Science.

Naime, novo istraživanje iz Sjedinjenih Američkih Država, Izraela i Velike Britanije pokazalo je delimičan pad efikasnosti vakcina u zaštiti od teških kliničkih slika.

Za sada je nejasno da li je manja zaštita prouzrokovana padom nivoa antitela u organizmu ili širenjem delta varijante, prenosi Indepednent.

"Ljudi zaraženi virusom korona gube nivo efikasnosti vakcine jer antitela opadaju s vremenom. Možda će biti potrebne pojačane doze kako bi se obezbedila jača zaštita od delta soja", naglasio je Entoni Fauči, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti.

Zašto je potrebna treća doza vakcine?

"Zabrinuti smo da bi trenutna zaštita mogla da se smanji u narednim mesecima zbog delta varijante koja postaje dominantna, a posebno među onima koji ili koji su ranije bili vakcinisani", naglašava direktorka CDC-a.

Američki generalni hirurg Vivek Marti smatra da, ukoliko se nastavi trend širenje delta soja, pored rasućeg broja novozaraženih, verovatno će i znatno više kovid pacijenta imati tešku kliničku sliku i smrtni ishodi će postati češći.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin