Zdravlje

Naučnici o novom zabrinjavajućem soju korone: "Mogao bi da bude otporniji od delte"

Komentari

Autor: CNN, Gardijan

31/08/2021

-

14:36

Naučnici o novom zabrinjavajućem soju korone: "Mogao bi da bude otporniji od delte"
Naučnici o novom zabrinjavajućem soju korone: "Mogao bi da bude otporniji od delte" - Copyright AP Photo/Michael Probst

veličina teksta

Aa Aa

Istraživači genetike koji prate nove varijante koronavirusa kažu da su detektovali zabrinjavajući novi soj koja ima ima karakteristike alfe, bete i game.

Novi studija južnoafričkog Nacionalnog instituta za zarazne bolesti kaže da se nova varijanta, za koju se veruje da je evoluirala iz soja C.1, ima brojne nove mutacije.

Varijanta nazvana C.1.2 pojavila se u Južnoj Africi maja 2021. godine, a već je identifikovana u sedam drugih država Afrike i Azije kao i na Pacifiku, prenosi CNN.

Istraživači nisu sigurni da li je zbog mutacija ovaj soj opasniji po ljude, ali on u sebi ima promene koje su drugim varijantama dale povećanu prenosivost i sposobnost da izbegnu antitela.

Više mutacija ne znači nužno i veću opasnost – neke mutacije mogu oslabiti virus ili ga učiniti i bezopasnijim. 

"Trenutno procenjujemo uticaj ove varijante na neutralizaciju antitela", napisao je u izveštaju tim istraživača koji se sastoji od članova sa različitih zdravstvenih i naučnih ustanova Južne Afrike.

Naučnicima će biti potrebno dosta vremena da utvrde da li je ovaj soj zaista opasniji, ističe za Gardijan dr Megan Strejn virolog i imunolog.

Nove varijante se stalno javljaju i mnoge od njih nestanu pre nego što prerastu u problem, ali postoje i veoma otporni sojevi. Kako je dr Strejn istakla, i dalje se ne zna kako će ova varijanta rezultirati.

"C.1.2 bi mogao biti prilično otporan i nadmašiti deltu. Međutim, i dalje postoji šansa da se varijanta uopšte ne proširi do te mere, kao što je to bio slučaj sa beta sojem", dodaje epidemiolog.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin