Zdravlje

SZO prati novi soj mi: Varijanta je prvi put otkrivena u Kolumbiji, a ima mutacije poput bete

Komentari

Autor: Tanjug

01/09/2021

-

10:55

SZO prati novi soj mi: Varijanta je prvi put otkrivena u Kolumbiji, a ima mutacije poput bete
SZO prati novi soj mi: Varijanta je prvi put otkrivena u Kolumbiji, a ima mutacije poput bete - Copyright Pixabay.com

veličina teksta

Aa Aa

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) označila je novi soj koronavirusa, pod imenom "mi", koji je prvi put identifikovan u Kolumbiji, kao varijantu od interesa.

U nedeljnom biltenu SZO o pandemiji navodi se da ova varijanta, označena kao B.1.621, koja je zabeležena u Južnoj Americi i Evropi, ima mutacije koje ukazuju da bi mogla biti otpornija na vakcine, što je bio slučaj i sa varijantom betom, ali da će biti potrebno više studija da bi se ovo dodatno ispitalo, prenosi Gardijan.

Prema saopštenju SZO, od prve identifikacije u Kolumbiji, u januaru 2021. godine, bilo je nekoliko sporadičnih izveštaja o slučajevima varijante mi, a prijavljena su i neka veća izbijanja iz drugih zemalja Južne Amerike i Evrope.

"Iako je globalna prevalencija mi varijante među sekvenciranim slučajevima opala i trenutno je ispod 0,1 odsto, prevalencija u Kolumbiji (39 odsto) i Ekvadoru (13 odsto) se stalno povećava", navodi SZO.

SZO je potvrdila da će posebno pratiti zbog promena ovaj soj u Južnoj Americi, gde on zajednički cirkuliše sa delta varijantom.

SZO je do sada potvrdila četiri zabrinjavajuće varijante koronavirusa, alfa soj identifikovan u 193 zemlje, beta u 141, gama u 91 i delta koji je zabeležen u 170 zemalja, dok je mi, peta varijanta od interesa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin