Zdravlje

Janković kaže da su sve vakcine odradile posao i savetuje koju vakcinu primiti u trećoj dozi

Komentari

Autor: Tanjug

01/09/2021

-

12:48

Janković kaže da su sve vakcine odradile posao i savetuje koju vakcinu primiti u trećoj dozi
Janković kaže da su sve vakcine odradile posao i savetuje koju vakcinu primiti u trećoj dozi - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Najslabiji imunitet razvija Sinofarmova vakcina, kaže zamenik direktora niškog Kliničkog centra i koordinator kovid bolnica u Nišu Radmilo Janković i apeluje na građane, naročito starije koji su primili Sinofarmovu vakcinu pre šest meseci, da što pre prime vakcinu nekog drugog proizvođača.

Janković je za RTS rekao da imunitet starijih koji su primili kinesku vakcinu "puca" i da treća doza treba da bude vakcina kompanija Fajzer/Biontek, ali je istakao i da su sve vakcine u Srbiji, uslovno rečeno, "odradile posao".

Janković je rekao da, kada se uporede vakcine, najslabiji imunitet je sa Sinofarmom i ukazao da je dosta starijih osoba primilo upravo tu vakcinu.

Napominje da je svakako najvažnija prva doza vakcine.

"Mi imamo polovinu nezaštićenog stanovništva, delta soj se besomučno širi među nevakcinisanima, zaista ima dosta mladih osoba, nažalost, i mojih kolega koji su nevakcinisani, neki od njih su i preminuli", rekao je Janković.

"Strašna epidemiološka situacija"

Epidemijsku situaciju ocenjuje kao strašnu i upozorava da će se usložnjavati.

Janković kaže da ne može ni da pretpostavi koliko će biti brojke na vrhuncu, ali izražava uverenje da ćemo imati duplo veći broj zaraženih nego sada.

Na pitanje da li je delta soj smrtonosniji, kaže da nema utisak da izaziva teže kliničke slike.

Ukazuje da je problem s delta sojem to što se ljudi brže zaražavaju i što je ova varijanta virusa napravila "dar-mar sa vakcinacijom"..

Janković je podsetio da je mišljenje Svetske zdravstvene organizacije da treća doza nije neophodna, ali je naglasio da je SZO to saopštila iz solidarnosti, kako bi manje razvijene zemlje mogle da dobiju vakcine.

"Svakako je preporučljivo i ja molim sve građane, narocito one starije koji su primili ''Sinofarmovu'' vakcinu pre šest meseci, da već danas odu i prime bolje bi bilo neku drugu vakcinu", poručio je Janković.

Janković je ukazao da je u Kovid bolnici u Kruševcu 320 hospitalizovanih pacijenata, a 44 njih u jedinici intenzivne nege.

Tanjug/ AP Photo/Nataća Pisarenko

 

"Tamo se situacija dramatično usložnjava i tamo je više nego jasno da će svega još nekoliko dana biti slobodnih mesta, tako da skoro sve bolnice na jugu prelaze u kovid režim i već su otvorile infektivna odeljenja i taj broj pacijenata će se povećavati", rekao je Jankovic.

Istakao je da je dosta njih vakcinisano Sinofarmovom vakcinom, ali da su i dalje hospitalizovane dominantno nevakcinisane osobe.

"One očigledno diktiraju tempo ovog talasa, zaražavaju svoje ukućane, svoje komšije", rekao je Janković.

"Nastava će možda morati da pređe na onlajn režim"

Kada je reč o početku školske godine, Janković kaže da je radostan što su deca sela u školske klupe i ističe da su njegovi sinovi vakcinisani.

"Oni, ni jedan ni drugi, nemaju 18 godina, ali to je bio njihov i naš izbor kao roditelja. Svakako mislim da bezbednije za njih da prime vakcinu nego da dođu u kontakt i zaraze svoje bake i deke", rekao je Janković.

On je dodao da 10 do 12 odsto zaraženih čine deca između 10 i 19 godina.

"Trebalo bi da deca pojacaju kvalitet nastave, dobro je da se socijalizuju i da su sa svojim vršnjacima, ali nije dobro da škole budu izvor zaraze zbog čega će stradati stariji uglavnom. Nisam siguran da u ovom epidemiološkom okruženju to može da se nastavi. Mislim da će vrlo brzo škole morati da pređu na onlajn nastavu, jer je jednostavno takva situacija", naveo je Janković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin