Zdravlje

Italijanska agencija za lekove odobrila treću dozu vakcine protiv koronavirusa

Komentari

Autor: Tanjug

09/09/2021

-

19:23

Italijanska agencija za lekove odobrila treću dozu vakcine protiv koronavirusa
Vakcinacija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Italijanska agencija za lekove (AIFA) odobrila je upotrebu treće doze vakcine protiv koronavirusa za osetljive grupe stanovništva.


Agencija je odobrila buster dozu vakcine za one koji će verovatno imati slabiju zaštitu od dve doze vakcine, a to su ljudi stariji od 80 godina i korisnici staračkih domova, prenosi agencija Rojters.

Kako se navodi, buster doza je odobrena i za zdravstvene radnike koji su često izloženi koronavirusu.

Prema preporuci AIFA, buster dozu vakcine treba primiti najmanje šest meseci nakon primanja druge doze i to važi za sve grupe, osim za one koje su imunološki ugrožene, a toj grupi bi, kako se navodi, trebalo dati treću dozu nakon 28 dana.

Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila je ranije ovog meseca da procenjuje potencijalnu buster dozu vakcina protiv koronavirusa, koja bi mogla da se da šest meseci nakon primanja druge doze.

Svetska zdravstvena organizacija pozvala je na moratorijum za buster doze vakcine protiv koronavirusa, najmanje do kraja septembra, kako bi se ostavilo više doza vakcina na raspolaganju ljudima u zemljama sa slabijim pristupom imunizaciji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin